Cum să începi un grup de studiu biblic?

Întrebare:

Doresc să încep un grup de studiu biblic la mine acasă și vreau să vă cer sfatul. Mi se pare că este foarte dificil să motivez pe oameni să vină la acest grup și apoi nu știu cum să mă pregătesc ca să fac față. Ce mă sfătuiți să fac? Ce curs să predau? Care trebuie să fie pașii ca să am izbândă, căci foarte mult doresc să fac și eu ucenici ai Domnului Isus Hristos?

 

Mă bucur că aveți această dorință. Toți creștinii trebuie să fim conștienți de porunca Domnului Isus lăsată înainte de plecarea Lui de pe acest pământ:

Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” Amin. (Matei 28:19-20)

Azi există puțini creștini care își iau în serios datoria de a fi martori ai Domnului Isus și de a le spune altora despre mântuirea care o poate avea oricine prin credință în Mântuitorul. Și mai mic este numărul creștinilor care sunt conștienți că nu trebuie să te limitezi la doar a vesti Evanghelia, ci trebuie să-i înveți pe oameni sau să-i inviți acolo unde vor putea să învețe tot ce a poruncit Domnul Isus Hristos după ce se vor boteza, potrivit cu porunca Lui.

Primii creștini erau mult mai limitați în privința materialelor și resurselor pentru studierea Sfintelor Scripturi. Eu nu aveau o Biblie personală așa cum avem noi azi. Nu-și puteau permite luxul nici măcar o singură carte din Biblie să poată procura, căci cărțile erau extrem de scumpe, dar primii creștini aveau disciplina de a învăța și ei făceau aceasta în fiecare zi. Iată cât de mult timp dedicau studierii Sfintelor Scripturi creștinii primei biserici care a fost formată în Ierusalim:

Cei ce au primit propovăduirea lui au fost botezaţi; şi, în ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adăugat aproape trei mii de suflete. Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni. Fiecare era plin de frică, şi prin apostoli se făceau multe minuni şi semne. Toţi cei ce credeau erau împreună la un loc şi aveau toate de obşte. Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia. Toţi împreună erau nelipsiţi de la Templu în fiecare zi,frângeau pâinea acasă şi luau hrana cu bucurie şi curăţie de inimă. (Fapte 2:41-46)

Nu doar la Ierusalim a fost așa. Creștinii peste tot erau învățați această disciplină a studierii Sfintelor Scripturi. Iată încă o mărturie despre biserica din Efes:

În urmă, Pavel a intrat în sinagogă, unde vorbea cu îndrăzneală. Timp de trei luni a vorbit cu ei despre lucrurile privitoare la Împărăţia lui Dumnezeu şi căuta să înduplece pe cei ce-l ascultau. Dar, fiindcă unii rămâneau împietriţi şi necredincioşi şi vorbeau de rău Calea Domnului înaintea norodului, Pavel a plecat de la ei, a despărţit pe ucenici de ei şi a învăţat în fiecare zi pe norod în şcoala unuia numit Tiran. Lucrul acesta a ţinut doi ani, aşa că toţi cei ce locuiau în Asia, iudei şi greci, au auzit Cuvântul Domnului. (Fapte 19:8-10)

Este important ca toți ucenicii Domnului Isus să se dedice studierii profunde a Sfintelor Scripturi și în privința aceasta grupele de studiu biblic sunt o foarte bună soluție. Domnul să vă ajute să începeți cât mai curând acest grup de studiu biblic și iată ce vă sfătuiesc să faceți.

Începeți cu membrii familiei

Propuneți-le membrilor familiei, iar dacă sunteți părinte, rânduiți acest obicei în casă ca să studiați Sfintele Scripturi în fiecare zi. Luați pentru aceasta o oră ca să fie împreună cu rugăciunea. Cel mai bine va fi să începeți grupul de studiu biblic cu familia și să le oferiți tuturor doritorilor posibilitatea să se alipească. Cunosc creștini care au format astfel de grupe în familie și au invitat prietenii să participe prin Skype.

Începe cu o singură persoană

Poate că ești student sau studentă sau ești departe de familia ta și atunci nu poți face cu ei studiu. Poți să începi a face studiu cu o singură persoană, dar, în așa caz, este de dorit să faci cu o persoană de același sex cu tine, ca să nu dai nici prilej de vorbe și nici să nu te expui la ispite. Sau, dacă faci cu o persoană de sex diferit, atunci alege să fie un anturaj care nu va stârnici nici suspiciuni și nici ispite.

Începeți cu un studiu mai ușor

Vă recomand în privința aceasta cursurile de studiu biblic inductiv din seria cu lecții de 40 de minute. Toate textele sunt deja incluse în manual și fiecare curs cuprinde 6 lecții concepute să fie studiate timp de 40 de minute. La moment avem următoarele cursuri în limba română:

 • Întoarce-ți inima spre Dumnezeu
 • Cerul, iadul și viața de după moarte
 • Trăiește victorios în timpuri dificile
 • Puterea cunoașterii lui Dumnezeu
 • Eliberarea de frică
 • Tu aparții lui Dumnezeu: trăiește o viață sfântă
 • Dumnezeu face cunoscute vremurile de pe urmă
 • Cum își poate controla un bărbat gândurile, dorințele și pasiunile?
 • Cum poți ști dacă Dumnezeu este Tatăl tău?
 • Cum să fii un mentor după voia lui Dumnezeu?
 • Banii și posesiunile: în căutarea fericirii
 • Cum să ai o relație reală cu Dumnezeu?
 • Cum trăiește ce vorbești?
 • Cum să faci alegeri pe care să nu le regreți?
 • Cum să-ți zidești o familie trainică?
 • Vrei să fii ucenicul lui Isus? Trebuie să plătești prețul!
 • Ce spune Biblia despre sexualitate?

Veniți să vă pregătiți la Institutul de Studiu Biblic Inductiv

În prezent, Institutul de Studiu Biblic Inductiv din Eurasia întrunește 83 de filiale dintre care avem 3 în Moldova. La institut există mai multe facultăți, dar facultatea de bază este cea la care pregătim învățători ai Biblie și predicatori. Studiile la această facultate durează 3 ani și sunt incluse 9 sesiuni. La fiecare sesiune studenții vin să învețe intensiv timp de 2 săptămâni un curs. Apoi, susțin un examen după care pleacă acasă și formează un grup unde predau timp de 4 luni cursul pe care l-au învățat. După aceea vor veni ca să treacă pregătirea la următorul curs biblic. În felul acesta fiecare student primește o bună temelie biblică și își formează deprinderi pentru predarea Cuvântului lui Dumnezeu în profunzime, dar în același timp interesant, interactiv și practic. La filialele din Moldova vom avea următoarele sesiuni în anul 2016:

Chișinău

 • Creșterea Bisericii – 4-16 ianuarie
 • Sesiunea a IV-a pentru învățătorii de școală duminicală și Religie (Cursurile despre Avraam pentru maturi și copii) – 4-16 ianuarie
 • Evanghelizare și Ucenicie – 18-30 ianuarie
 • Plantare de Biserici – 28 martie – 9 aprilie
 • Sesiunea a V-a pentru învățători de școală duminicală și Religie (Cursurile despre Iosif pentru maturi și copii)
 • Doctrinele Bibliei – 11-23 aprilie
 • Sesiunea I-a pentru învățătorii de școală duminicală și Religie (Cursurile pentru copii ”Sens interzis, Iona” și ”Cum să studiem Biblia”)
 • Consiliere Spirituală – 5-17 septembrie
 • Istoria poporului Israel – 26 septembrie – 8 octombrie

Giurgiulești

 • Consiliere Spirituală – 4-16 ianuarie
 • Homiletica – 17-29 august

În România studiile se desfășoară la Centrul Eurasiatic de Studii Biblice Inductive de la Surduc, județul Timiș, și vor avea loc următoarele sesiuni:

 • Judecători – 1-12 februarie

Invită la studiu pe toți oamenii cu care interacționezi

Te sfătuiesc să-ți faci un card pe care să-ți pui numele, adresa și orele când predai cursul biblic. În fiecare zi interacționezi cu oameni. De exemplu, azi ai interacționat cel puțin cu 5-10 oameni noi. Când ai mers la serviciu sau la facultate posibil că ai stat în troleibuz sau în autobuz alături de o persoană. Invită acea persoană la studiu biblic. Apoi, azi ai fost să cumperi ceva de la magazin? Lasă de fiecare dată vânzătorilor câte o invitație. Dă-le și colegilor la școală sau la universitate, sau la serviciu. Invită pe toți oamenii să studieze. Cînd am predat un curs în Brazilia, o doamna a spus că este jurnalistă și că va scrie pe poartă cu litere mari un anunț că în casa ei se face studiu biblic și că toți sunt invitați să se alipească și să studieze cu ea.

Spune la oamenii care vor veni la tine în grup că pot totdeauna invita pe alții și ei neapărat îi vor invita.

Pune invitația online

Acum cei mai mulți oameni sunt conectați la internet și sunt prezenți în rețelele de socializare. Când începi un grup de studiu biblic, anunță aceasta pe Facebook sau în rețeaua de socializare unde ești prezent. Este bine să anunți și de fiecare dată când faci o lecție, anunță subiectul și lasă să vină oricine dorește să se alipească.

Calitatea predării va atrage oamenii

Cea mai mare motivare o vor avea oamenii când vor vedea că cunoști profund Scripturile, că te pregătești bine și că îți faci slujba la cel mai înalt nivel. În privința aceasta vreau să aduc exemplul soției mele. Ea a început cu un grup mic, dar totdeauna se pregătește foarte serios pentru fiecare lecție și o predă la cea mai înaltă calitate posibilă. Acum are multe grupe și totdeauna vin mai mulți și mai mulți oameni la studiu.

Lasă grupul să fie deschis pentru oamenii noi

Am observat că unii conducători ai grupelor de studiu biblic dacă au început un curs nu mai fac invitația, ci lasă să invite oameni noi doar când vor începe un alt curs. Nu este bine așa. Trebuie să invitați totdeauna. Nu este nici o problemă dacă cineva va veni la mijlocul cursului sau chiar la ultima lecție. Va învăța acea lecție și apoi va căuta să studieze și tot cursul. Lăsați pe oameni să vină totdeauna și totdeauna faceți invitația.

Dumnezeu să ne ajute să formăm cât mai multe grupe de studiu biblic și în orice casă să fie studiate în profunzime Sfintele Scripturi, căci doar așa putem deveni bărbați și femei ai lui Dumnezeu desăvârșiți și cu totul destoinici pentru orice lucrare bună.