Ce consecințe pot suferi urmașii persoanei care s-a sinucis?

Întrebare: 

Buna ziua! Ca să fiu cinstit, nu știu cui mă adresez… Dacă greșesc cu ceva, vă rog să mă iertați. Am o întrebare: suicidul unei persoane are repercusiuni asupra urmașilor (copii, nepoți… etc)?

Eu mă numesc Vasile Filat, sunt pastor la Biserica Baptistă ”Buna Vestirea” din Chișinău și pe acest portal răspund din Biblie la întrebările pe care mi le adresează cititorii. 

 

 

Am scris anterior mai multe articole despre suicid din perspectiva Bibliei și vă invit să le citiți: 

 

Motivele pentru care oamenii își pun capăt zilelor

 

Ce se întâmplă cu un creștin care comite suicid?

 

Ce spune Biblia despre sinucidere (7 cazuri)?

 

Cum baptiștii înmormântează persoana care a comis suicid?

 

Ce spune Biblia despre suicid (video)?

 

Cât privește repercusiunile pe care le are suicidul în viața urmașilor, bineînțeles că sunt. Nu se poate întâmpla așa o tragedie de mare într-o familie și să nu lase consecințe. 

 

Mama mea a murit la vârsta de 39 de ani și eu aveam doar 9. Chiar dacă ea nu a comis suicid, dar plecarea ei din viața m-a afectat foarte mult și pe parcursul unui an eu am contemplat mult la suicid ca și o opțiune, pentru că nu-mi vedeam rostul vieții fără mama. Îmi dau seama că astfel de gânduri trebuie să fie și mai intense în mintea celor la care oamenii dragi au comis suicid. 

 

Dar mai cunosc persoane, chiar în biserica pe care o păstoresc, a căror rude apropiate au comis suicid, dar care au depășit orice astfel de stări prin credință în Domnul Isus și acum au o nădejde vie, au în inimi pacea lui Dumnezeu care întrece orice pricepere și gândurile le sunt în Hristos Isus. 

 

Dacă atunci când ați adresat întrebarea, v-ați mai referit și la vreun blestem care ar putea să fie peste urmașii celor care au comis suicid, nu există nici un temei biblic ca să credem așa sau să facem astfel de afirmații. 

 

Vă recomand să faceți rost de cursul biblic “Cerul, iadul și viața după moarte” de Kay Arthur, Bob și Dianne Vereen și să-l studiați ca să aveți o perspectivă clară asupra celor ce se întâmplă cu fiecare om după ce trece de ușa morții.