Cum baptiștii înmormântează persoana care a comis suicid?

Întrebare:

Pace. Am așa o întrebare. Nu este exclus ca în rîndurile creștinilor evanghelici să fie caz de sinucidere. Cum procedează biserica în așa caz. De exemplu, la biserica ortodoxă se îngroapă fără preot, dar la noi?

La întrebarea această am solicitat răspuns de la Ion Miron, episcopul Uniunii Bisericilor Baptiste din Moldova. Mai jos urmează răspunsul dumnealui.

Iată care este părerea mea legat de înmormântarea celor ce au comis suicidul. Da, m-am confruntat cu un caz în care soția diaconului s-a spânzurat. Dar mă întreb: de ce biserica ortodoxă înmormântează pe aceste persoane la marginea cimitirului? Eu am auzit cel puțin de două motive:
1. Ei îngroapă persoanele care au comis suicidul în marginea cimitirului, pentru că aceștia sunt considerați blestemați.
2. Ei îngroapă persoanele care au comis suicidul în marginea cimitirului pentru a preveni pe cei care au rămas în viață să nu aleagă aceasta cale. Pe de alta parte, familia îndoliată mai e și pedepsită într-un fel, de către biserică, lipsindu-i de privilegiile unei înmormântări după ritualurile ei.  
În aceasta situație, biserica baptistă nu are nici un ritual sau practica de a pedepsi familia răposatului. Noi credem că prevenirea suicidului trebuie sa aibă loc pe baza învățăturii corecte a Cuvântului lui Dumnezeu, pe bază de consiliere a persoanei ce trece prin anumite crize și explicarea importanței vieții omului pe pământ. Când Dumnezeu a zis să nu ucizi, a zis, de fapt, să fie viață. De aceea serviciile funerare în acest caz trebuie să fie caracterizate de mesaje ce au un conținut asupra scopului vieții omului pe pământ, importanța vieții pe pământ și menirea lui din perspectiva lui Dumnezeu.