Cum să te liniștești când părintele tău bătrân te cicălește continuu?

Întrebare:

Părinte,  o îngrijesc pe mama de 90 de ani  și o îngrijesc ca pe un copil. Dar mă cicălește continuu, deți am 60 de ani și sunt și eu bunică. Ajung până o dau la răi și nu o mai suport, o simt ca pe o energie negativă, care îmi dă o stare de rău, deși mă spovedesc și mă împărtășesc la fel ca și ea. Sunt momente când vreau să nu o mai văd o vreme. Acum m-am mutat la țară cu ea și trag ca la țară, cu două mâini, dar nu mă obosește nimic mai mult ca stresul pe care mi-l face ea. Încerc să citesc o rugăciune, dar parcă diavolul mă sfintește și mă tulbură, deviindu-mi gândurile. Cum să mă liniștesc? Sărut mâna și aștept o picătură de liniște de la dumneavoastră.

grijă bătrîneţeÎmi dau seama că nu vă este ușor în situația aceasta și mai ales, dacă mama dumneavoastră nu a fost așa totdeauna. Oricum ar fi, aveți datoria să vă îngrijiți bine de ea și să o cinstiți până la sfârșitul zilelor ei. Iar dacă se poartă așa, nu este o scuză pentru ea, însă evident că este o încercare a credinței dumnevoastră. Sfântul Iacov scrie astfel în Epistola sa:

Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie cînd treceţi prin felurite încercări, ca unii cari ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvîrşit lucrarea, pentruca să fiţi desăvîrşiţi, întregi, şi să nu duceţi lipsă de nimic. (Iacov 1:2-4)

Datoria copiilor este să-și cinstească părinții oricum ar fi ei Dumnezeu spune că încercările sunt felurite și felul cum se poartă mama dumnevoastră la acești ani înaintați ai ei este tocmai o încercare  a credinței pe care trebuie să o priviți ca o bucurie pentru că această încercare lucrează răbdarea, care este o mare virtute creștină. Răbdarea la rândul ei ne modelează caracterul și ne face desăvârșiți și întregi ca să nu ducem lipsă de nici o calitate a caracterului sfinților. Dacă nu știți cum să procedați în fiecare situație specifică, mai ales atunci când vi se pare că ați ajuns la capătul răbdării, urmați tot sfatul Cuvântul lui Dumnezeu care scrie în continuare în aceeași Epistolă a lui Iacov astfel

Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s’o ceară dela Dumnezeu, care dă tuturor cu mînă largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Dar s’o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc: pentrucă cine se îndoieşte, seamănă cu valul mării, turburat şi împins de vînt încoace şi încolo. Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva dela Domnul, căci este un om nehotărît şi nestatornic în toate căile sale. (Iacov 1:5-8)

Rugați-vă în fiecare zi, de multe ori, ca să vă dea Dumnezeu înțelepciune pentru fiecare situație aparte și să știți cum să vă raportați la mama dumneavoastră. Apoi, atunci când iar vă cicălește, nu vă certați, nici nu vă mâhniți, ci mergeți în altă cameră sau alt loc liniștit și acolo rugați-vă să vă dea Dumnezeu și înțelepciune și răbare ca să treceți prin acea încercare.
Dacă, totuși, vă prindeți la gândul că nu aveți răbdare, atunci trebuie să vă verificați relația cu Dumnezeu și să vedeți dacă ați intrat în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos. Cei ce au intrat în acest legământ au primit de la Dumnezeu Duhul Sfânt și roada Duhului Sfânt este și răbdarea, cum scrie în Epistola către Galateni:

Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blîndeţa, înfrînarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege. (Galateni 5:22-23)

Prezența Duhului Sfânt în viața dumneavoastră  și umblarea după îndemnurile Duhului Sfânt va produce îndelungă răbdare și vă va da putere să vă purtați și să vorbiți cu blândețe în orice împrejurări și la orice provocări.
Faceți-vă disciplina să citiți în fiecare zi Biblia pentru că prin Sfintele Scrpituri Dumnezeu ne dă răbdare și mângâiere. Chiar este bine să-i citiți și mamei dumneavoastră Biblia. Puneți un timp aparte în fiecare zi să-i citiți din Cuvântul lui Dumnezeu și apoi să vă rugați împreună. Cuvântul lui Dumnezeu și rugăciunea cu siguranță vor aduce schimbare și în viața ei.
Dumnezeu să vă dea îndelungă răbdare și înțelepciune ca să vă bucurați din plin de timpul care îl mai aveți de petrecut cu mama dumneavoastră pe acest pământ.