Cum să procedezi când soţul catolic cere să fie împărtăşit copilul la 8 ani?

Întrebare:

Soţul meu este catolic şi în biserica lor copiii când împlinesc 8 ani iau parte la Cina Domnului pentru prima dată. Cu prilejul acesta se face mare sărbătoare în biserică. Eu ştiu că Biblia nu învaţă aceasta şi nu sunt de acord ca copilul meu să ia cina la 8 ani fără să fie în legământ cu Domnul Isus. Sfătuiţi-mă cum să procedez corect?

Discutaţi cu soţul

Pentru că copilul vă aparţine la ambii şi îl iubiţi în aceeaşi măsură, este important să vă aşezaţi cu soţul, fără participarea copilului sau a oricui altcuiva şi să-i prezentaţi soţului convingerile pe care le aveţi din Sfintele Scripturi şi importanţa aflării în Noul Legământ pentru cel ce ia parte la Cina Domnului. În felul acesta veţi avea prilejul să-i prezentaţi şi soţului mesajul Evangheliei, importanţa Noului Legământ şi semnificaţia Cinei Domnului (Sfintei Împărtăşanii). Oricare va fi răspunsul soţului, este important să…

Discutaţi şi cu copilul

Căutaţi să-i explicaţi simplu şi clar, din Sfintele Scripturi, că Cina Domnului este semnul legământului lăsat de Mântuitorul pentru cei care vor întra în Noul Legământ şi atrageţi atenţia copilului la faptul că trebuie să între în acest legământ prin pocăinţă. Nu vorbiţi cu el despre divergenţele şi opiniile diferite pe care le aveţi cu soţul privitor la acest subiect sau că o biserică are dreptate şi alta nu. Căutaţi să-l ajutaţi pe copil să înţeleagă ce este Noul Legământ şi cum poate întra în el. De asemenea, explicaţi copilului ce implică participarea la Cina Domnului.

Dacă nu se schimbă nimic

Discuţia cu soţul şi cu copilul sunt partea pe care puteţi şi trebuie să o faceţi. Dacă nu se schimbă nimic şi soţul insistă mai departe ca să ia parte copilul la Cina Domnului la 8 ani, nu rămâne decât să acceptaţi hotărârea soţului şi să vă rugaţi pentru mântuirea copilului şi a soţului, să le vestiţi Evanghelie şi să transmiteţi copilului învăţătura sănătoasă a Cuvântului lui Dumnezeu. Vă recomand pentru aceasta să faceţi rost de manualele excepţionale de studiu biblic pentru copiii cum sunt “Sens interzis, Iona”, “Doamne, învaţă-mă să mă rog” şi altele ca acestea.