Cum să procedezi corect când ești cerută în căsătorie?

Anterior am scris articolele Întâlnirile şi Căsătoria Reuşită şi Cum să ceri fata în căsătorie. Ultimul articol a fost adresat în mod specific băieţilor. Acest articol va cuprinde sfaturi practice pentru fete, cum să procedeze corect când va veni ziua să fie cerute în căsătorie. Aşa am învăţat pe fiica mea şi dacă eşti fată, poţi profita de acest sfat. Dacă eşti părinte, te invit să citeşti acest articol şi apoi să sfătuieşti pe fiica ta în această privinţă, pentru că noi, părinţii, avem responsabilitatea să învăţăm pe copiii noştri înţelepciunea pentru viaţă. Deci, cum să procedezi când eşti cerută în căsătorie?

1. Acceptă prima invitaţie

În articolul Întâlnirile şi Căsătoria am adus argumentele de ce nu este bine să mergi la întâlnire înainte de căsătorie. Totuşi, atunci când un bărbat înţelept şi integru te invită pentru a-ţi vorbi ceva special în particular, nu refuza invitaţia lui. Posibil că eşti invitată la această întâlnire pentru ca să fii cerută în căsătorie. Chiar dacă presupui aceasta şi deja ştii că răspunsul tău va fi negativ, nu refuza invitaţia lui. Aceasta va arăta lipsă de respect din partea ta. Încă ceva important: pentru această întâlnire va trebui să fii invitată la un restaurant, cafenea, etc. şi nu acasă la el, sau într-un alt loc care îţi poate face nume rău dacă vei merge acolo.

2. Refuză a doua invitaţie

Dacă ai fost invitată la această întâlnire şi nu ai fost cerută în căsătorie, nu mai accepta altă invitaţie de acest fel de la acel bărbat. Cunosc pe cineva care de ani de zile tot invită pe o fată, cam o dată în an să meargă undeva în oraş să se plimbe, sau să ia masa, dar până în ziua de azi nu s-a hotărât să o ceară în căsătorie. Este înţelept pentru această fată să nu mai accepte nici o invitaţie de la acest om. Dacă nu te-a cerut în căsătorie, înseamnă că vrea doar să vă întâlniţi, să petreceţi timpul împreună, iar aceasta nu este nici corect, nici bine. Refuză să te mai întâlneşti cu un astfel de bărbat.

3. Fii pregătită pentru ofertă

Dacă ai fost invitată pentru prima dată, aşteaptă-te să fii cerută în căsătorie. Este bine să te gîndeşti încă de acasă cum te vei purta şi ce răspuns vei da.

4. Dacă ești cerută în căsătorie și răspunsul tău este “DA”…

nu este nimic rău în a-ţi exprima bucuria şi sentimentele tale. Aşa cum bărbatul care te cere în căsătorie prin aceasta arată valoarea care a văzut-o în tine, va fi bine şi tu să arăţi valoarea care o vezi în el. Dumnezeu spune în cartea Proverbelor lui Solomon:

Cuvintele prietenoase sunt ca un fagur de miere, dulci pentru suflet şi sănătoase pentru oase. (Proverbe 16:24)

5. Dacă răspunsul tău este “NU”…

fii foarte atentă şi înţeleaptă cum o spui. Cunosc un tânăr creştin care avea un caracter mai timid. S-a îndrăgostit de o fată, a chemat-o să ia masa într-un restaurant, a întâlnit-o cu flori şi când a cerut-o în căsătorie, ea a răspuns: “Cum ai îndrăznit tu să crezi că eu aş putea să mă căsătoresc după unul ca tine?” Răspunsul care l-a dat a arătat valoarea caracterului ei şi a făcut pe băiat să se simtă rău şi înjosit. Să nu faci niciodată aşa. Dimpotrivă, când ești cerută în căsătorie și trebuie să spui “nu”, este bine mai întâi să-i mulțumeşti bărbatului pentru faptul că a văzut o aşa valoare în tine încât este hotărât să încheie legământul acesta. Spune-i frumos că nu ai pentru el sentimentele care trebuie să le aibă o fată pentru ca să spună “Da”, că ai tot respectul pentru el şi pentru propunerea lui, dar răspunsul tău este “Nu”. Aceasta îţi va face nume bun ţie şi îl va ajuta şi pe el să treacă mai uşor peste acest răspuns. Cred că realizezi că un astfel de răspuns răneşte inima oricărui bărbat care ajunge într-o aşa situaţie. Prin faptul că vei arăta respect, îl vei ajuta să treacă mai uşor şi cu onoare peste aceasta.

6. Dacă nu ai libertatea să dai nici un răspuns…

cere timp ca să te gândeşti. Cere atât timp cât ai nevoie. Dacă se vor face încercări de a pune presiune asupra ta sau dacă băiatul se va dezice să aştepte răspunsul, cred că deja îţi este clar că din start trebuia să spui “NU”.

Dumnezeu să te binecuvânteze cu înţelepciune şi discernământ ca să accepţi doar când vei fi cerută în căsătorie de un bărbat neprihănit.