De ce biserica catolică a săvârșit închiziția?

Întrebare:

De ce oare biserica creștină, mai ales cea catolică, a comis unele din cele mai atroce crime de-a lungul istoriei, cum ar fi inchiziția? Cum se poate să arzi pe rug un om numai pentru faptul că-l bănuiești să fie oracol, vrăjitor, blăsfemitor, etc? Mi se pare total absurd! Mulțumesc și Doamne ajută. 

Domnul Isus ne-a învățat să ne iubim unii pe alții, să iubim și pe vrăjmașii noștri. Adevărații ucenici ai Domnului Isus urmează învățătura Lui și nu aplică niciodată violență față de cei care sunt de altă opinie sau de altă religie. Acești adevărați ucenici ai Domnului Isus, care au fost născuți din nou, și care urmează adevărata învățătură a Domnului Isus, așa cum a fost lăsată aceasta pe paginile Sfintelor Scripturi și alcătuiesc Biserica adevărată.

Până în anul 313 creștinismul a fost în afara legii în Imperiul Roman și oricine alegea să urmeze învățătura Domnului Isus știa că aceasta îl putea costa în orice moment viața. Deveneau creștini doar cei care își luau crucea și Îl urmau pe Isus. Cu toate că era un context de foarte grele și sângeroase persecuții, rata creștinilor a atins 10% din populația imperiului până la începutul secolului IV. În anul 325, după conciliul de la Niceea, împăratul Constantin, profitând sau poate îngrijorat de conflictul generat în Biserică de erezia ariană, a preluat controlul (intenționat sau nu, istoricii discută…)  asupra deciziilor care erau luate în Biserică prin acordarea diferitelor favoruri. Nu este de mirare că spre sfârșitul secolului IV deja în Imperiul Roman rata creștinilor alcătuia 80% comparativ cu celelalte religii. De ce? Pentru că era convenabil să fii creștin, erai în favoarea autorităților și a împăratului, puteai repede să-ți faci carieră, etc. În felul acesta, în Biserică s-au strecurat foarte mulți oameni care nu au experimentat niciodată trăirea din nou, care nu au primit Duhul Sfânt și care au aderat la o religie fără să stabilească o relație adevărată cu Dumnezeu prin Domnul Isus Hristos. Și mai rău este faptul că cei mai mulți din acești oameni au preluat controlul asupra conducerii Bisericii, iar Biserica oficială, de multe ori a devenit o instituție de stat, care era folosită pentru interesele celor de la conducere și nu mai era supusă în toate lui Hristos. Au fost și cazuri când în fruntea Bisericii din diferite țări au stat oameni născuți din nou, dar ei au fost persecutați, amenințați, exilați și chiar executați.

Ca să înțelegeți mai bine care este diferența între Biserica adevărată, alcătuită din adevărații creștini și bisericile care au fost transformate în instituții omenești sau de stat, indiferent de pretențiile pe care le-au avut sau le mai au, vă invit să citiți și aceste articole:

Care este Biserica adevărată?

Care este temelia bisericii adevărate? (Biblia, Scrierile Apocrife, Părinţii Bisericii, Soboarele Ecumenice)

Unde a fost Biserica adevărată până când au apărut protestanţii? 

Ce este Biserica şi care este scopul ei pe pământ?

Dacă şi până la apariţia protestantismului Biserica a existat, de ce este nevoie de protestantism?

Ce crede cititorul vizavi de acest subiect?