Cine sunt apostolii mincinoși?

Întrebare: 

Cine sunt apostolii mincinoși despre care este scris în 2 Corinteni 11:13, căci în ziua de azi toți cred în Isus Hristos și sunt mii de religii și nu știi care e cea dreaptă și cine sunt apostolii mincinoși? Eu nu vreau ca Domnul să-mi zică că am ales o credință și religie falsă și pentru aceasta să mă trimită în iad. 

 

Apostolii mincinoși despre care scrie apostolul Pavel în 2 Corinteni 11:13 sunt niște oameni care se prefăceau că sunt apostoli ai lui Hristos, dar care erau niște înșelători. După ce apostolul Pavel a plantat biserica din Corint, acești lucrători răi au venit după plecarea lui și s-au dat drept apostoli ai lui Hristos, cu scopul de a avea un câștig material de la creștinii din Corint. 

 

Ei luau de la alte biserici epistole de laudă, un fel de recomandări (2 Corinteni 3:1-3) ca să le arate pe unde veneau și ca să fie crezuți de biserici, iar odată veniți acolo subminau autoritatea apostolilor adevărați, cum a fost în cazul Corintului când ei au vrut să-i facă pe creștinii din acest oraș să se îndoiască de apostolii lui Pavel. 

 

Apostolii mincinoși se lăudau singuri cu realizări care nu le aparțineau. Au venit în mod obraznic în biserica din Corint și după ce au pus la îndoială apostolia lui Pavel și predicarea lui, se dădeau că sunt apostoli și astfel și-au asumat lor lucrările făcute de apostol. Ei se lăudau cu osteneala altuia după ce au intrat în câmpul altuia (2 Corinteni 10:12-18). 

 

Apostolii mincinoși le spuneau creștinilor de prin bisericile unde veneau că sunt “aleși” (2 Corinteni 11:5) chiar de Isus Hristos, iar despre apostolul Pavel spuneau că este mai puțin ales, pentru că el nu a umblat timp de trei ani cu Domnul Isus pe acest pământ. Apostolii adevărați ca Petru, Ioan, Andrei și ceilalți totdeauna au recunoscut apostolia lui Pavel, pe când apostolii mincinoși mergeau doar pe urmele lui ca niște șacali ca să aibă câștig mârșav, îl defăimau și îl batjocoreau. 

 

Lucrarea distrugătoare pe care o faceau acești lucrători răi poate fi văzută în aproape toate epistolele lui Pavel, căci el foarte mult a avut de suferit din partea lor. După ce a plantat bisericile Galatiei, au venit acolo acești apostoli mincinoși care îi învățau pe ucenici că dacă nu se taie împrejur și nu țin legea lui Moise, nu pot fi mântuiți. În felul acesta doreau să-i abată de la harul lui Dumnezeu și să-i ducă în robia Legii. 

 

Apostolii mincinoși scriau epistole prin care doreau să strecoare erezii nimicitoare și le semnau cu numele apostolilor adevărați. Astfel, cineva din acești apostoli mincinoși au trimis bisericii din Tesalonic  o scrisoare prin care le scria că ziua Domnului a și venit și astfel au creat multă tulburare și întristare. De aceea, ca să se protejeze de ei, apostolul Pavel în fiecare epistolă scria urarea de sănătate cu mâna sa, ca să fie recunoscute epistolele lui de către biserici. 

 

Care era motivația acestor oameni? Banii și profitul material. Pentru că filipenii tot au fost vizitați de acești “apostoli nespus de aleși”, care propovăduiau și îi învățau să se încreadă în lucrurile pământești, apostolul Pavel a scris astfel despre ei: 

 

Căci v-am spus de multe ori, şi vă mai spun şi acum, plângând: sunt mulţi care se poartă ca vrăjmaşi ai crucii lui Hristos. Sfârşitul lor va fi pierzarea. Dumnezeul lor este pântecele, şi slava lor este în ruşinea lor, şi se gândesc la lucrurile de pe pământ. (Filipeni 3:18-19

 

Mult rău au făcut apostolii mincinoși din vremea apostolilor și așa au procedat până azi. Chiar dacă nu se numesc totdeauna apostoli, ei au mare succes la oamenii și la creștinii imaturi și lipsiți de discernământ. Îți vine să te îmbolnăvești când vezi cât de mulți îi urmează și privesc învățătura lor nimicitoare și câte vizite iau predicile lor pe Internet. Oamenii aceștia arată în toate chipurile deschis și fără rușine că Dumnezeul lor este pântecele și, totuși, așa un mare număr de oameni îi urmează orbește fără să știe că aceasta nu-i costă doar banii și bunurile materiale care le sunt astfel răpite, ci îi lipsește de moștenire în Împărăția Cerurilor și îi duce la pierzare.  

 

Fugi de apostolii, predicatorii și învățătorii mincinoși. Ca să nu devii victima lor alege să studiezi profund Sfintele Scripturi și orice învățătură auzi, cerceteaz-o singur în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Biblia este firul de plub și criteriul după care trebuie să verificăm și să judecăm orice învățătură duhovnicească pe care o auzim. Când auzi un predicator nou, oricât de vestit nu ar fi el și oricât de mulți urmași și simpatizanți nu ar avea, nu te grăbi să primești totul ca și adevăr curat. Studiază profund Scripturile și verifică totul dacă este scris așa cum ți se vorbește. 

 

Dacă nu știi cum să studiezi Biblia, îți recomand să faci rost de manualul “Doamne, învață-mă să studiez Biblia în 28 de zile” sau “Cum să studiem Biblia”, sau orice alt manual de studiu biblic inductiv.

 

Dacă locuiești în Chișinău, te invit să studiem împreună Biblia la Biserica Buna Vestirea, unde există mai multe grupe, în diferite zile și studiem diferite cursuri. Dacă locuiești în alt oraș, contactează-ne prin intermediul formularului de pe acest site și noi te vom ajuta să găsești un grup de studiu biblic în orașul tău. Dacă nu va fi un astfel de grup, te vom invita să te alipești de un grup online, prin Skype. Studiază profund Sfintele Scripturi și roagă-te continuu ca să nu devii victima ereziilor și a învățăturilor mincinoase și nimicitoare.