Este bine să-ți ajuți colegii la școală dacă ei apoi se dau mai deștepți ca tine?

Întrebare: 

Vă salut în Numele Domnului Isus și apreciez enorm lucrarea pe care o faceți pe internet prin clarificarea unor probleme referitoare la Biblie. Eu sunt un pic nelămurit și nu știu cum să acționez în următorul context. Sunt student la Universitatea din orașul în care locuiesc. Anul trecut am fost def de an (adică am avut cea mai mare medie). Între noi ca studenți, în special între primii, există o competiție destul de mare pentru a obține note mari și de a reuși la examene. Problema este că pe mine vin toți să mă întrebe cum să facă la proiecte, cum se rezolvă cutare sau cutare problemă și de cele mai multe ori îi ajut, însă uneori nu prea vreau să le spun toate detaliile și toate „secretele” anumitor lucruri. Și de ce nu vreau să le spun?? Eu nu vreau să le spun, pentru că unii din ei nu vor să muncească și vor doar să le dai „mură în gură ” și ei să nu citească nici un curs. Altora le e teamă să întrebe profesorul, pentru că se fac de râs și vin tot la mine să-i lămuresc. Cei care sunt sub mine în clasament(ca și medie), de asemenea, vin să-i ajut uneori, dar ei sunt foarte egoiști și în momentul când eu nu am înțeles ceva ei mint și zic că nu știu (dar mi s-a întâmplat că mie-mi spune că nu știu să rezolv o anumită problemă și la alt coleg din grupul lor a știut să-i rezolve aceeași problemă) și în consecință m-am decis să nu le mai spun nici eu, pentru că nici ei nu îmi spun (sau nu îi explică) când eu nu am înțeles ceva. Pe de o parte, trebuie să existe și competiția și fiecare să se descurce singur. Acum eu ce să fac: să păstrez doar pentru mine anumite detalii pe care eu le-am înțeles și lor să nu le explic sau să le explic atât cât să îi ajut să ajungă și ei la un nivel mediu, însă să nu le dau toate informațiile astfel încât să știe mai mult ca mine și să ia note mai mari ca mine? Ce să fac? Cum să mă comport? (sincer să fiu mi s-a întâmplat ca uneori eu să le spun anumite lucruri, iar când eu i-am întrebat, nu m-au ajutat și la examen au luat note mai mari ca mine și, prin urmare, uneori îmi vine să nu-i mai ajut cu nimic). Vă mulțumesc pentru că îmi veți răspunde la această nelămurire și aștept răspunsul dumneavoastră.

Mă bucur că mi-ai scris în căutare de soluții bune pentru această situație. Mai înainte de toate vreau să te îndemn să nu te mai pui în competiție cu colegii tăi. Motivația ta trebuie să fie cu totul alta pentru a învăța bine și anume cuvintele lui Dumnezeu care a spus: 

 

Orice faceţi să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care ştiţi că veţi primi de la Domnul răsplata moştenirii. Voi slujiţi Domnului Hristos. (Coloseni 3:23-24) 

 

Dacă vei fi în competiție cu colegii, nu vei putea îndeplini nici următoarea poruncă a Domnului Isus care tot trebuie să fie motivația noastră în ceea ce facem pentur ceilalți oameni și anume: 

 

Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii. (Matei 7:12) 

 

Chemarea ta pentru perioada cât de afli în aceasă școală este nu să fii doar cel mai bun elev, ci să fii un martor al Domnului Isus Hristos. Succesele la studii trebuie să te ajute în chemarea ta și să-ți dea mai multă putere în vestirea Evangheliei.

 

Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată; (1 Petru 2:9) 

 

Dacă atunci când le-ai făcut bine colegilor ei ți-au întors cu rău, nu te mira și nu te gândi că nu trebuie să le mai faci bine. Tu trebuie să te gândești cum să-i câștigi pe acești oameni pentru Hristos. Iar atunci când ei îți vorbesc și se poartă rău cu tine, urmează sfatul lui Solomon

 

Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu semeni şi tu cu el. Răspunde însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înţelept. (Proverbe 26:4-5) 

 

Dacă tot se poartă și vorbesc rău, evaluează-ți și faptele tale. Vezi dacă nu faci ceva care nu este potrivit pentru un copil de Dumnezeu și care ar provoca din partea oricui o atitudine ca cea pe care o au unii din colegii tăi. Urmează sfatul apostolului Petru: 

 

Să aveţi o purtare bună în mijlocul neamurilor, pentru ca, în ceea ce vă vorbesc de rău ca pe nişte făcători de rele, prin faptele voastre bune pe care le văd să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării. (1 Petru 2:12) 

 

Poartă-te cu înțelepciune și continuă să le faci bine colegilor. 

 

Căci voia lui Dumnezeu este ca, făcând ce este bine, să astupaţi gura oamenilor neştiutori şi proşti. (1 Petru 2:15) 

 

Nu pierde nici o clipă a aflării tale în acea școală. Oridecâte ori vin colegii să-ți ceară ajutorul, fă-le bine, dar nu le da să copieze. Folosește aceste ocazii ca să le vorbești despre Hristos și să le predici Evanghelia. Invită-i la grupul de studiu biblic pe care îl frecventezi tu sau începe singur un studiu. 

 

Purtaţi-vă cu înţelepciune faţă de cei de afară; răscumpăraţi vremea. Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia. (Coloseni 4:5-6) 

 

Învață cum să profiți de orice discuție cu colegii ca să le spui adevărul Evangheliei și să-i ajuți să o înțeleagă și să dorească să-L urmeze pe Hristos ca să moștenească viața veșnică. 

 

Invit pe toți creștinii care sunt acum încă elevi la școală sau la facultate să împărtășească experiențele și sfaturile lor pentru astfel de situații.