Anual, 1 decembrie marchează Ziua Internaţională de Combatere HIV/SIDA care este dedicată creşterii gradului de conştientizare privind pandemia de SIDA. Cu acest prilej, Ministerul Sănătăţii, instituţiile de sănătate în comun cu autorităţile publice şi societatea civilă, realizează activităţi de prevenire, educare, comunicare, tratament, îngrijiri şi suport. Anul acesta genericul activităţilor este: „Te priveşte, priveşte pe fiecare!” şi se desfăşoară în cadrul Campaniei Mondiale implementată de UNAIDS “Pledez pentru prevenirea HIV”. Campania are drept scop promovarea activităţilor de prevenire, testare, tratament şi îngrijiri a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, atitudine tolerantă faţă de persoanele seropozitive şi alocarea investiţiilor în prevenirea acestei infecţii.
O trecere în revistă
Moriz Kaposi (1837-1902), dermatolog vienez, a descris cazul unui soldat homosexual cu sindrom Kaposi, în 1889, ostaş care contractase, probabil, SIDA, mort în timpul stagiului militar. Unii cercetători sunt de părere că HIV s-a răspândit de la maimuţe între anii 1926-1946. Cercetările recente au indicat răspândirea HIV de la cimpanzei chiar în secolul al XVII-lea, dar nu s-a constituit într-o tulpină epidemică până în 1930. Worobey, în 2008, arată că HIV emerge între 1920-1930 în Africa de Vest, din SIV simian (găsit la cimpanzei), care şi-a schimbat gazda de la cimpanzeu la om. În 1930 a fost descrisă anemia infecţioasă a cailor, determinată de virusul imunodeficienţei animale. Cu toate acestea, nu există date certe privind timpul, locul, animalul-gazdă, felul şi numărul de transmitere de la primate la om.
Pentru prima dată oamenii au fost preveniţi despre HIV şi SIDA acum douăzeci de ani. SIDA deja a ucis milioane de oameni şi mai multe milioane sunt şi continuă să fie infectaţi cu HIV.
Primele manifestări diagnosticate de SIDA merg până în anul 1981. SIDA a fost declarată ca boală de sine stătătoare cu aspect de pandemie la 1decembrie 1981, iar din alte surse – 1988.
HIV – SIDA
SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar. Acronimul SIDA provine din limba franceză (Syndrome D`Immuno-Deficience Aquis). Pe plan mondial se utilizează acronimul englez AIDS (Aquired Immune Deficience Szndrome).
SIDA este un sindrom care denumeşte totalitatea bolilor asociate infecţiei cu virusul HIV (prescurtarea din limba engleză a Human Immunodeficiency Virus sau Virusul Imunodeficienţei Umane), infecţie care duce ulterior la slăbirea, respectiv distrugerea sistemului imun. Aproape toate persoanele netratate de virusul HIV vor dezvolta ulterior boala SIDA.
Cum se transmite HIV?
Virusul HIV se găseşte atât în sângele persoanei infectate, precum şi în laptele mamelor infectate. Transmiterea HIV are loc atunci când o cantitate suficientă de fluide pătrund în organismul altei persoane. Sunt diferite căi de infectare cu HIV.
Calea sangvină. Este un mod de transmisie puternic contaminant, riscul fiind evaluat la 90 la sută, fie că este vorba de transfuzii, fie ca se întâmplă prin injectarea de droguri pe cale venoasă. Transmiterea prin acele de acupunctură sau prin cele de tatuaj şi prin lamele de ras este posibilă din punct de vedere teoretic.
Calea sexuală este calea cea mai răspândită de contaminare cu HIV.
De la mamă la făt. Copiii născuţi din mame seropozitive sunt seropozitivi din naştere, deoarece ei poartă anticorpii mamei. De asemenea, virusul se transmite copiilor şi prin alăptare. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cca 15 la sută dintre copii sunt infectaţi cu HIV pe această cale.
Există vindecare pentru HIV?
Diagnosticarea infectării cu HIV se face prin punerea în evidenţă în sânge a anticorpilor îndreptaţi împotriva virusului. Diagnosticul nu poate fi stabilit cu certitudine decât după 3 luni de la momentul infectării.
Tratamentele preventive sau curative ale consecinţelor deficitului imunitar, se bazează pe administrarea de antibiotice, de antifungice şi de antimitotice (ehimioterapie, interferon), precum şi pe radioterapie şi chirurgie.
SIDA nu se vindecă. Există medicamente antiretrovirale care încetinesc progresul HIV în SIDA şi care pot să-i menţină pe oamenii sănătoşi timp de mai mulţi ani, însă aceşti oameni trebuie să administreze zilnic medicamente foarte puternice pe toată durata vieţii lor şi uneori aceste medicamente au efecte adverse foarte neplăcute.
La ora actuală, încă nu există un medicament care să permită întreruperea totală şi definitivă a propagării bolii. Dificultăţile de elaborare a unui vaccin rezidă îndeosebi în utilizarea unor “modele” animale (cimpanzeu), a căror reacţie la infecţia cu virus este diferită de cea a omului sau este inexistentă. În plus, un eventual vaccin ar trebui să ţină cont de variabilitatea virusului. Se estimează că în lume ar exista vreo 1 000 de varietăţi de HIV.
Dar până în prezent nu este nicio cale de a trata HIV şi la moment unica posibilitate de a rămâne în siguranţă este evitarea infectării.
Date statistice pentru Republica Moldova
Conform datelor UNAIDS, 78 de milioane persoane au fost infectate cu HIV şi 35 milioane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei. 17 milioane au acces la terapie antiretrovirală, comparativ cu 7,5 milioane în 2010.
În Republica Moldova, la sfârşitul anului 2015, au fost diagnosticate şi înregistrate în total 10207 cazuri de HIV/SIDA. Pe parcursul a 10 luni curente a fost confirmat diagnosticul infecţia cu HIV la 642 persoane (10 luni 2015 -632). Infecţia cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu înregistrarea în toate teritoriile.
În scopul minimizării consecinţelor epidemiei HIV prin reducerea transmiterii, în special în populaţiile-cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu HIV, prin Hotărârea Guvernului Nr. 1164 din 22.10.2016 a fost aprobat Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020 care se aliniază la strategia mondială 90-90-90 (identificarea şi diagnosticarea a 90% din numărul estimat de persoane infectate cu HIV, înrolarea în tratament antiretroviral a 90% din cei diagnosticaţi şi suprimarea încărcăturii virale la 90% din cei care urmează tratamentul).
Primul caz de HIV în Moldova a fost înregistrat în 1987. La nivel mondial, primul deces dovedit cauzat de SIDA a fost atestat în 1959, în Congo. Eşantionul cel mai vechi de serologie umană HIV pozitivă a fost descoperit în Kinshasa, Zair, actual Republica Democratică Congo (Zhu, 1998).