SIDA PÂNDEŞTE

Săptămîna această am aflat că campaniile anti SIDA pregătesc un nou set de acţiuni pentru anul 2007-2008, şi m-am gîndit ca să le vin în ajutor cu un articol ce îi poate face pe oameni conştienţi de pericolul acesta.

Majoritatea cetăţenilor, din ţara noastră, cred că nu au nimic de a face cu SIDA, spunînd că SIDA este foarte, foarte departe de ei şi că aceasta nu poate să-i afecteze în nici un fel. Poate crezi işi tu la fel? Atunci acest mesaj este pentru tine

Virusul SIDA a apărut în anul 1981 şi în timp de 27 ani sau înregistrat oficial 39 milioane de oameni morţi, cei mai mulţi fiind tineri. Statisticile spun că din pricina virusului HIV zilnic se infectează 16 mii oameni, fapt ce demonstrează că orcine din noi poate fi infectat.

SIDA este un virus care se răspîndeşte cu o viteză fantastică, şi potrivit UNAIDS numai în 2005 sau depistat 4.1 milioane de noi infectaţi.

Pentru prima dată virusul HIV sa descoperit în laboratoarele din SUA, acuma însă se descoperă în toate ţările, printre care este şi Moldova. De fapt Moldova are o poziţie impresionantă la capitolul SIDA, ocupă locul trei între cele 7 ţări CSI după cap de locuitor, şi tot Moldova este zona unde SIDA se răspîndeşte cel mai mult în ultimii doi ani , şi aici noi toţi trebuie sa fim atenţi. Potrivit Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă din Moldova, în anul 2005 au fost înregistrate 533 cazuri noi de infectaţi HIV/SIDA, iar doar în trimestrul I al anului 2006 au fost înregistrate 301 de cazuri .De cîte ori citesc sau scriu aceste statistici mi se rupe inima de durere ,şi îmi pun întrebarea cum să oprim această maladie a secolului XXI. Încercaţi să înţelegeţi că nici un altfel de virus nu a omorît aşa de mulţi oameni. Doar în 2005 au decedat 2.8 milioane şi acest număr creşte din an în an.

Cum să ne protejăm ?

Dacă crede cineva că nu are nevoie de protecţie, atunci este o greşeală fatală. SIDA nu iartă pe nimeni indiferent cine eşti.

Sunt două căi prin care te poţi infecta de SIDA: 1.Contact de sînge, 2.Contact sexual.

Cel mai mult prin contactul de sînge oamenii se accidental(adică din neştiinţă şi neatenţie), de aceea cel mai mult vreau să atrag atenţia la contactul sexual care zilnic produce victime ale virusului Hiv.

Noi am ajuns la aşa un nivel în ţara noastră cînd sexul se mănîncă pe pîine, tinerii nu mai doresc să se păstreze curaţi pînă la casătorie, cei căsătoriţi nu mai doresc să fie fideli partenerului de familie, la şcoală îi mai învăţăm pe copii cum să îmbrace priservativul şi cînd ajungem să facem totalurile, ne trezim cu tot mai mulţi infectaţi.

Personal susţin campaniile de combatere SIDA, şi cred că intenţiile lor sunt bune, însă învăţăturile lor nu dau rezultate. O învăţătură care lipseşte, sau care nu se accentuiază este

Abstinenţa!

Abstinenţa îţi păstrează viaţă.

Cei mai înalţi specialişti în domeniul farmaceutic, încearcă zi de zi să găsească doctorie pentru virusul HIV, şi nu găsesc pentru că această doctorie deja există. Ştiu că eşti tînăr, înţeleg că parcă nu mai poţi aştepta, însă mai bine să fii toată viaţa fericit şi sigur împreună cu soţia , decît să laşi SIDA ca să intre în casa ta.

Dorinţa mea cel mai mare este ca începînd cu anul acesta, numărul de infectaţi cu virusul HIV /SIDA să meargă în descreştere.

Protejează inima şi trupul!

Ion Druţă