(VIDEO) Efort sau rezultate? Cum măsurăm eficiența în lucrarea Evangheliei?

Am ales să explic acest subiect, pentru că am observat un lucru care-mi provoacă durere și îngrijorare. De mult timp deja misionari, organizații creștine au devenit mai mult orientați la proces, decât la rezultat.

Analizează cât de eficient ești după rezultate, nu după proces

Când Domnul Isus mergea cu ucenicii Săi și a ajuns lângă cetatea Sihar, El Și-a trimis ucenicii să cumpere ceva de mâncare din cetate. Domnul Isus era lângă fântână și-i aștepta. Era și El flămând, dar imediat de la a doua frază a și început să spună Evanghelia femeii samaritence care s-a apropiat la fântână. Femeia a crezut în Domnul Isus, și-a lăsat găleata și a mers înapoi în cetate. Între timp au venit ucenicii. Erau mirați că Domnul Isus vorbea cu o femeie, dar nimeni nu L-a întrebat de ce vorbește cu ea. Când au propus Domnului Isus să mănânce, El a refuzat mâncarea lor, cu toate că era flămând și încă nu mâncase nimic. Domnul Isus le-a spus că are de mâncat o mâncare pe care ei nu o cunosc. Apoi le-a spus că mâncarea aceasta este să facă voia lui Dumnezeu.

Domnul Isus era foarte supărat pe ucenici, pentru că au fost în cetate și niciun om de la ei n-a aflat despre Domnul Isus. Ei ar fi putut vorbi, spune oamenilor că Domnul Isus este la fântâna de la marginea cetății și ar fi venit oamenii să-L vadă, să-L asculte. Vedeți cum au reacționat oamenii când femeia aceasta, care nu avea un nume bun, le-a spus doar câteva cuvinte? Ea doar le-a spus ca o presupunere ”Veniţi de vedeţi un om care mi-a spus tot ce am făcut. Nu cumva este acesta Hristosul?”, însă ucenicii puteau să-i spună exact cine este. Domnul Isus i-a mustrat pe ucenici și le-a spus la versetul 35 din capitolul 4 din Ioan:

Nu ziceţi voi că mai sunt patru luni până la seceriş? Iată, Eu vă spun: Ridicaţi-vă ochii şi priviţi holdele, care sunt albe acum, gata pentru seceriş.

Nu S-a referit Domnul Isus la holde. El le-a folosit ca și ilustrație pentru mesajul pe care dorea să-l transmită. El S-a referit la sufletele celor din oraș, la oamenii care erau gata să-L primească pe Domnul Isus. Domnul Isus a continuat să le explice:

Cine seceră primeşte o plată şi strânge rod pentru viaţa veşnică, pentru ca şi cel ce seamănă şi cel ce seceră să se bucure în acelaşi timp. (Ioan 4:36)

Mă voi opri mai mult la această expresie ”strânge rod pentru viața veșnică”.

Chemarea ucenicilor Domnului Isus este să strângă roade pentru viața veșnică

Aceasta este chemarea fiecărui ucenic a Domnului Isus Hristos, să strângem roade pentru viața veșnică. Se întâmplă așa de des, cu părere de rău, că organizațiile creștine, misionarii sunt orientați la proces și nu-i interesează, nu-i deranjează rezultatele.

Domnul Isus a spus creștinilor înainte de înălțarea Sa la cer care le este responsabilitatea lăsată lor:

Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei şi le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.” (Matei 28:18-20)

Deci, roadele care se așteaptă de la noi sunt ucenicii, ucenici care sunt învățați să păzească tot ce a poruncit Domnul Isus. Dacă nu producem astfel de ucenici, înseamnă că nu aducem roade care rămân pentru viața veșnică. Ce rămâne atunci pentru viața veșnică? Citiți în acest articol cum poți fi un lucrător care face ucenici: ”Cum să fii un învăţător care formează ucenici?”

De asemenea, recomand și această emisiune despre ucenicie:

Este un absurd total să te lauzi cu procesul fără să te gândești la rezultate

Văd deseori rapoarte creștine în care se raportează despre proces, dar nu se raportează despre rezultat. Închipuiți-vă așa un raport din partea unui agricultor: ”Am luat împrumut de la bancă 100 mii de lei, am cumpărat semințe, am făcut acel lucru, acel lucru ș.a.m.d.”, dar nu spune nimic despre rezultate. Te gândești pentru ce a făcut omul acesta atâtea investiții. Vrea să arate că este un foarte bun agricultor, vorbind numai despre investițiile pe care le-a făcut, dar fără să spună despre rezultate. Un bun agricultor prin roadele pe care le aduce se arată a fi bun agricultor. El va spune, spre exemplu, că a investit în primăvară 100 mii de lei și în toamnă a întors împrumutul, iar câștigul din munca lui a fost să zicem de 700 mii de lei. Atunci poți concluziona că este un bun agricultor, pentru că a adus roade mari.

De multe ori observ că lucrătorii creștini se blochează când îi întrebi care sunt roadele, după ce ți-au înșirat tot procesul de activități. Oamenii vorbesc despre proces și nu-i interesează roadele. Nu este bine așa.

Închipuiți-vă un medic care se laudă că toată ziua a administrat tratamente, pastile, a făcut proceduri, dar în urma acestora nimeni nu s-a vindecat. Ce vei spune despre un astfel de medic? Este un absurd total să te lauzi cu procesul fără să te gândești la roade.

Iată de ce este foarte bine să ne punem bine întrebarea, să ne analizăm dacă aducem sau nu roade pentru viața veșnică. Pavel era foarte preocupat de aceasta. Ați observat în epistole cât de des spune el ”mă tem să nu mă fi ostenit în zadar”. Îmi pun și eu această întrebare. Mă gândesc la tot ce fac, inclusiv la acest mesaj pe care l-am pregătit. Va aduce roade pentru viața veșnică sau este o investiție în zadar? Nu vreau să mă ostenesc în zadar. Vreau să am oameni cu care să mă înfățișez în fața lui Hristos, oameni pe care i-am condus la Hristos, oameni la sfințirea cărora am lucrat, cărora le-am dat zidire duhovnicească. Dacă nu există astfel de roade, atunci ce sens face toată lucrarea noastră?

Vreau să ne analizăm fiecare bine cât de eficienți suntem în lucrare din perspectiva roadelor, nu a procesului. Cum măsor eu eficiența ca și creștin în lucrarea pe care o fac? După efortul pe care-l depun sau prin rezultatul pe care-l aduc? Dacă depun mult efort, dar nu sunt rezultate, poate ceva nu fac bine? Poate nu este îndreptățit acest efort? Poate trebuie ceva să schimb ca să fie îndreptățit tot efortul pe care-l fac? Dumnezeu să ne ajute așa să ne analizăm și așa să ne măsurăm eficiența.

Puteți asculta acest mesaj și în acest video live publicat pe facebook: