Cum să procedezi după săvârşirea avortului?

Întrebare:

Am o întrebare legată de păcatul săvârşirii avortului. Care credeţi că trebuie să fie condiţia cuplului ce a săvârşit un asemenea păcat afară de pocăinţă – rugăciunea curată şi sinceră înaintea lui Dumnezeu care este, de altfel, cea mai importantă? Ce efecte poate avea acest păcat asupra celor în cauză dar şi asupra urmaşilor acestora?

Într-un articol publicat pe Internet, Larisa Şagov scrie:

Statistica ne arată că 78% din femei în Moldova au făcut 2 sau mai multe avorturi. Şase ani în urmă, 83% din totalul sarcinilor erau întrerupte. În prezent numărul avorturilor în ţara noastră este aproape egal cu numărul naşterilor.

Avortul este omor crud premeditat, care aduce după sine consecinţe grave pe acest pământ şi pedeapsă veşnică în veşnicii. Vina pentru săvârşirea avortului o poartă femeile care au recurs la el dar în aceeaşi măsură împărtăşesc vina soţii sau bărbaţii care le-au trimis sau le-au permis să facă avort, medicii care le-au sfătuit sau au acceptat să facă avortul, părinţii, prietenii, colegii şi oricine şi-a dat consimţământul la săvârşirea acestei crime. Eşti vinovat de săvârşirea acestui păcat? Eşti îngrozit? Am şi o veste bună pentru tine. Dacă vii cu pocăinţă sinceră, Dumnezeu este gata să te ierte, să te facă curat şi să te izbăvească de vina păcatului săvârşit. Dacă îţi doreşti acestea, citeşte în continuare ca să ştii ce ai de făcut.

Realizează ce este pocăinţa adevărată şi pocăieşte-te

Înainte de a aborda partea principală a întrebării, am găsit important să clarific ce este şi ce nu este pocăinţa. Cu părere de rău, printre unii creştini este răspândită părerea că pocăinţă este atunci când mergi la preot şi te spovedeşti. Spovedania, sau mărturisirea păcatului, este doar o parte a pocăinţei, tot aşa cum şi rugăciunea curată şi sinceră este o altă parte. Pocăinţa implică mai mult decât mărturisirea păcatului şi rugăciunea. Cuvântul grecesc metanoia care este tradus pocăinţă în limba română are semnificaţia unei transformări radicale a gândirii cuiva. Deci, persoana care se pocăieşte, va recunoaşte înaintea lui Dumnezeu gravitatea păcatului săvârşit, se va căi de el, îl va mărturisi, îşi va cere iertare de la Dumnezeu şi nu-l va mai săvârşi nici odată. După ce i-a iertat păcatul femeii prinse în preacurvie, Domnul Isus i-a spus:

Du-te şi să nu mai păcătuieşti. (Ev. Ioan 8:11)

Felul cum mi-a fost pusă întrebarea mă face să înţeleg că cuplul care au adresat-o înţeleg profund gravitatea păcatului săvârşit, doresc să aibă iertare şi curăţire deplină şi s-au rugat din inimă cerând lui Dumnezeu această iertare şi curăţire.

Primeşte iertarea lui Dumnezeu

Am văzut păcătoşi care încearcă să-l impresioneze pe Dumnezeu cu smerenia lor şi nu vin să ceară iertare sub pretext că sunt prea păcătoşi. Iar alţii chiar cred că nu pot fi iertaţi, cu toate că se roagă zilnic şi îşi cer iertare. În ambele cazuri este dovada lipsei de credinţă, fără care nimeni nu poate fi iertat şi mântuit. Trebuie să credem cuvintele lui Dumnezeu care a spus:

Dar dacă umblăm în lumină, după cum El însuşi este în lumină, avem părtăşie unii cu alţii; şi sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăţă de orice păcat. Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire. (1 Ioan 1:7-09)

Dacă v-aţi cerut iertare de la Dumnezeu din toată inima pentru păcatul săvârşit, tot din toată inima să credeţi că El va iertat, aşa cum este scris în Cuvântul Lui.

Acceptă consecinţele avortului

Dumnezeu ne iartă păcatele şi ne izbăveşte de pedeapsa veşnică pe care o meritam pentru săvârşirea lor. Dar păcatele săvârşite, vor lăsa consecinţe în viaţa noastră. Iată unele din consecinţele păcatului avortului la care vă puteţi aştepta sau poate pe care deja le experimentaţi acum în căsnicia voastră:

  • Într-un raport publicat în 1994 de Journal of the National Cancer Institute din SUA se relatează că printre femeile care au avut cel puţin o sarcină, riscul să facă cancer la sân este de 50% mai mare la cele care au săvârşit avort, faţă de femeile care au dat naştere copilului.
  • Femeile care au avut unul sau mai multe avorturi sunt expuse unui risc mărit să nască înainte de termen copiii din următoarele sarcini. Naşterea înainte de termen aduce după sine multe riscuri pentru viaţa copilului şi care îi pot afecta sănătatea pentru tot restul vieţii. Iată şi una din consecinţe care se poate răsfrânge asupra copiilor.
  • O altă consecinţă este că multe din femeile care au făcut avort nu mai pot să conceapă şi să poarte sarcină în viitor din pricina afecţiunilor grave ale aparatului genital.
  • 30%-50% din femeile care au săvârşit avort experimentează diverse disfuncţii sexuale printre care pierderea plăcerii sau dureri acute în timpul actului sexual, aversiune faţă de relaţia sexuală sau chiar faţă de sexul opus.

Există multe alte consecinţe care nu sunt trecute în acest articol. Indiferent dacă veţi fi sau nu afectaţi ca şi cuplu de vreo-una din ele, este important să ştiţi că Dumnezeu v-a iertat păcatul şi v-a izbăvit de pedeapsa veşnică pe care o meritaţi. De acum înainte, trăiţi frumos în lumina lui Dumnezeu. Mergeţi să le spuneţi şi altora despre gravitatea păcatului săvârşirii avortului, dar şi despre iertarea pe care aţi primit-o de la Dumnezeu prin Hristos.