Soarta oamenilor care au trăit ca și creștini, dar nu s-au botezat?

Persoana care a adresat această întrebare zice că bunica lui a trăit ca un credincios, cel puțin viața ei a arătat acest lucru, dar n-a știut că trebuie să se boteze, că trebuie să-și mărturisească pocăința în apa botezului. ”Oare a ajuns bunica mea în iad?”, se întreabă această persoană și cred că mulți se întreabă cum este cu cei care n-au știut ce trebuie să facă și cum trebuie să facă.

Mi se pare că este o contradicție în ceea ce vorbește această persoană. Se contrazice singură pe ea. Spune că bunica a trăit ca o credincioasă dar n-a știut că trebuie să se boteze. Nu se poate așa! Dacă trăiești ca un credincios, acesta este primul lucru elementar pe care-l știi. Poate persoana a vrut să spună că a trăit o viață morală, în sens că nu a făcut păcate pe care le știm că le fac restul oamenilor (beții, furturi, minciuni, curvii, ș.m.d). Deci, a vrut să spună că bunica nu a făcut lucrurile acestea, însă, faptul că omul trăiește o viață morală nu-l califică ca și credincios. Este o confuzie mare. Pe un om îl califică drept credincios prezența Domnului Isus Hristos în viața lui. Lipsa Domnului Isus și o viață morală nu îl califică pe un om ca și credincios. Credincios, sfânt este omul care Îl are pe Domnul Isus Hristos în inimă.

Domnul Isus Hristos a avut o discuție odată cu un om care era destul de moral. Acesta a venit la Domnul Isus noaptea, în Ierusalim. Nicodim, fruntaș al iudeilor, un om cu dorință sinceră să placă lui Dumnezeu. Chiar era un învățător al iudeilor, însă când a venit omul acesta la Isus, Isus i-a spus:

”Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.” (Ioan 3:3)

I-a vorbit despre importanța nașterii din nou fără de care nu poate nimeni intra în Împărăția lui Dumnezeu. Nu sunt cuvintele mele, știu că ar putea să pară foarte radical. Dar nu putem merge împotriva cuvintelor lui Isus, El este fiul lui Dumnezeu, prin El au fost create veacurile, El știe toate lucrurile bine și El ne spune că fără naștere din nou este imposibil ca o persoană să intre sau să vadă Împărăția lui Dumnezeu. Deci, o viață morală nu te ajută, pentru că viața morală a nimănui dintre oameni nu se ridică la înălțimea cerută de Dumnezeu. Morală ea este dacă ne comparăm unul cu altul; unul e mai moral decât altul, unul trăiește parcă mai frumos decât altul, dar, după standartul lui Dumnezeu nimeni nu trăieșt o viață suficient de morală ca prin viața lui morală să poată intra în Împărăția Cerurilor. Tocmai de aceea a venit Domnul Isus Hristos, ca să ne mântuiască și prin credință în El, prin nașterea din nou, noi să putem avea iertarea păcatelor și intrarea în Împărăția lui Dumnezeu.

Evident că dacă bunica acestui om n-a cunoscut despre botez, n-a avut cunoștințe din Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă n-a cunoscut despre botez, după mine n-a cunoscut nici despre Domnul Isus Hristos. Ea n-a fost învățată despre Isus Hristos. Poate a avut cunoștința pe care o au și toți oamenii. Când îi întrebi, ei toți știu câte ceva despre Domnul Isus Hristos, dar pe El personal nu-L cunosc. Presupun că bunica acestui on nu L-a cunoscut, n-a avut o cunoaștere personală a Domnului Isus Hristos. Cunoașterea aceasta personală vine din Sfintele Scripturi și dacă-L cunoști pe Domnul Isus Hristos din Sfintele Scripturi nu se poate să nu cunoști despre botez.

De ce trebuie să se boteze din nou dacă au fost botezați de mici? Care este semnificația botezului?

Nu cred că este corectă expresia ”să ne botezăm din nou”. Din nou nu trebuie să ne botezăm. Să ne botezăm. Mie tot mi s-a spus că am fost botezat când eram mic. Eu nu sunt martor, căci nu țin minte. Conștiința mea nu a luat parte la aceasta, tocmai de aceea din moment ce am citit Scripturile, am înțeles că ceea ce au făcut oamenii nu este botezul meu pentru că eu nu am participat la botezul acela, eu nu mi-am dat consimțământul. N-a fost o mărturie a credinței mele, de aceea eu nu-l calific ca și botez, e treaba lor că ei cred că acesta a fost botez. Pentru că mă privește pe mine, eu nu cred că acesta a fost botez. Botezul ține de mântuirea mea personală, nu a lor. Botezul ține de relația mea personală cu Dumnezeu, nu a lor. Eu nu cred că ceea ce au făcut ei în copilărie când m-au dus și m-au botezat este botez, pentru că a lipsit cel mai important lucru necesar pentru un botez – credința. În timp ce Filip vorbea famenului etiopean, când au ajuns la apă și famenul a întrebat ce-l împiedică să fie botezat, Filip i-a zis că dacă crede din toată inima, se poate. Nu i-a întrebat dacă cred alții din Etiopia, dacă cred părinții lui sau nașii lui de botez. El a răspuns că crede și l-a botezat.

Deci, credința celui care se botează face botezul valabil. Tocmai de aceea, când am crezut în Domnul Isus Hristos, eu personal am venit și am cerut pastorului să mă boteze, pentru că eu nu cred că am fost botezat în pruncie, ceea ce s-a întâmplat în pruncie n-a fost botezul meu. Conștiința mea n-a fost prezentă, credința mea n-a fost prezentă. Au facut-o alții și e problema lor cu care se vor descurca. Eu mi-am rezolvat problema mea.

Cei care n-au cunoscut că trebuie să se boteze, vor ajunge în iad?

Sunt situații și situații. Primul om care s-a pocăit este tâlharul de pe cruce. Tâlharul a fost într-o împrejurare în care n-a avut posibilitate să fie botezat. El era pe cruce. S-a adresat Domnului Isus Hristos și Domnul Isus i-a promis că va fi în cer chiar în acea zi cu El. Mă gândesc că mai sunt oameni care se trezesc în situația în care ei nu mai pot fi botezați, dar sunt mulți cei care sunt conștienți că trebuie să se boteze, dar tot amână botezul lor și spun că ei nu sunt pregătiți sau aduc alte argumente. Eu mereu îi întreb dacă sunt pregătiți pentru iad, pentru că prin însuși faptul că amână botezul, arată că n-au crezut din toată inima în Isus Hristos. Atunci când crezi din toată inima în Isus Hristos, nu cazi la prima și cea mai mare ușoară poruncă.

Era luna decembrie când am crezut în Domnul Isus Hristos și am înțeles că trebuie să mă botez. La 27 noiembrie m-am pocăit și la 5-6 decembrie am venit la Chișinău, m-am dus la pastor și i-am zis să mă boteze și el a întrebat unde să mă boteze. Eu i-am spus la iaz să mă boteze. Așa citisem despre famen că la râu a fost botezat și m-am gândit că la râu se face botezul. Eram pregătit să merg chiar și pe acea vreme. Pastorul mi-a zis că trebuie să fac o pregătire și apoi va fi botezul. Au planificat botezul pentru data de 15 martie, am făcut o pregătire pentru botez și la 15 martie am fost tare surprins când au scos podeaua de pe scena bisericii și am văzut acolo baptizier. Acolo am fost botezați. Nu era o problemă pentru mine. Eram gata să merg oriunde doar să fiu botezat după porunca aceasta. Am cerut să fiu botezat, pentru că am înțeles că este foarte important. Dacă am hotărât să-L urmez pe Domnul Isus Hristos, atunci trebuie să fac potrivit cu porunca Lui.

Sfaturi pentru cei care încă nu s-au botezat ca urmare a pocăinței lor

Nu te mai înșela când spui că nu ești pregătit, că nu cunoști suficient. Nicăieri în Biblie nu ți se spune să cunoști suficient. Toată viața trebuie să înveți Cuvântul lui Dumezeu. Pentru ca să te botezi, trebuie doar să crezi că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, și să vrei să-L urmezi. Dacă ai luat hotărârea aceasta, atunci te vei grăbi să te botezi și nu te va opri nimic și nimeni.
Dacă voi nu vă grăbiți să faceți pasul acesta, dovediți prin aceasta că nu v-ați hotărât pentru Hristos și trebuie să vă grăbiți să vă hotărâți din toată inima pentru Hristos. Numai așa este posibilă intrarea în Împărăția Cerurilor. Isus spune că cine vrea să-L urmeze, trebuie să-și ia crucea, adică să fie gata de moarte. Dacă Isus spune să fii gata pentru a muri și tu nu ești gata să te botezi, unde este credința ta?

Dacă te-ai hotărât să-L urmezi pe Isus, numaidecât vei dori să te botezi. La biserica Buna Vestire, pe data de 31 martie 2019 vom avea un botez. Câteva persoane trec acum pregătirea pentru botez. Dacă locuiți în Chișinău, vă invităm la biserica Buna Verstire, pe str. Ciocărliei 2/8. În fiecare duminică la ora 14:00 avem serviciul divin, iar la ora 13:00 avem pregătirea pentru botez, așa că vă așteptăm. Dacă nu sunteți din Chișinău, atunci căutați în orașul dvs. o biserică unde cu adevărat se cercetează Sfintele Scripturi și oamenii urmează ceea ce este scris în Sfintele Scripturi. Apropiați-vă de pastor și spuneți-i doriți să vă botezați și să urmați calea lui Hristos din toată inima. Așa să vă ajute Dumnezeu.

Vasile Filat
Transcriere și adaptare text: Elvira Eni, Irina Panainte
Toate emisiunile Adevărul despre Adevăr le găsești aici: https://www.youtube.com/playlist?list…

Abonează-te!
Youtube: https://www.youtube.com/user/MoldovaC…
Facebook https://www.facebook.com/moldovacrest…

Vizitează-ne pe pagina noastră de Web: https://moldovacrestina.md/

Vrei să devii ucenicul lui Isus Hristos? Dă click aici https://moldovacrestina.md/raspunsuri…

Ai întrebări din Biblie? Apasă aici https://moldovacrestina.md/ask-the-pa…

PENTRU MANUALE DE STUDIU BIBLIC CONTACTAȚI LA
+(373)69966779 SAU info@precept.md