Cum să ai succes în lucrarea lui Dumnezeu?

Întrebare:

Slujind în diferite și multe lucrări, cum să împart timpul și să-l administrez așa ca să le fac pe toate calitativ și nu în detrimentul sănătății mele și a familiei? 

Pune timp zilnic pentru planificare

Înțeleptul Solomon a scris astfel:

Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă. (Proverbe 21:5)

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți pui timp deoparte ca să-ți planifici lucrul de peste zi. Dacă privești cu atenție la proverbul acesta din Scripturi, în contrast nu sunt puși omul harnic și cel lenos, ci cel harnic și cel care lucrează cu grabă. Deci, ambii lucrează. Unul lucrează după ce și-a făcut planul și altul lucrează fără să planifice, de aceea și lucrează în grabă și totdeauna este sub presiunea urgenței. Pune-ți timp suficient în fiecare zi pentru a gândi lucrul și a face planul cum să aduci aceste lucruri la îndeplinire.

Administrarea timpului

Începe cu evaluarea activităților tale

Dacă spui că ești implicată în multe lucrări, poate nu trebuie să fii implicată în toate. Fă o listă cu aceste lucrări, vezi cum și în ce măsură te solicită fiecare din ele, care sunt rezultatele în facerea de ucenici ai lui Hristos și, dacă este nevoie, retrage-te din unele ca să te poți concentra la cele care sunt mai eficiente și se potrivesc cel mai bine cu darurile tale spirituale.

Când planifici, pune lucrurile în ordinea priorităților. Alege să faci mai întâi lucrurile cele mai importante și acestea sunt lucrurile spirituale. Pune-ți timp pentru studierea Sfintelor Scripturi și pentru rugăciune. Martin Luter a spus într-o zi că avea așa de multe sarcini de îndeplinit încât primele 4 ore urma să le petreacă în rugăciune. Domnul Isus a spus:

Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. (Matei 6:33)

Dacă dai prioritate lucrurilor spirituale, Dumnezeu îți va da înțelepciune cum să le planifici pe celelalte așa ca să le reușești și să le faci la calitatea cea mai bună.

Începe cu sarcinile importante și prioritare

De obicei, acestea nu totdeauna sunt cele mai plăcute. Cei mai mulți oameni încep activitatea zilnică cu lucrurile ușoare și plăcute și nu mai ajung până la cele importante ca să le facă. Nu fă așa, ci începe cu cele mai prioritare și mai importante sarcini, chiar dacă ele sunt cele mai grele. După aceea îți va lua puțin timp și repede le vei îndeplini pe celelalte. Iar dacă nu le vei reuși în acea zi, nu va fi mare problemă, căci pe cele mai importante le-ai făcut.

Nu face mai multe lucruri odată

Trecerea aceasta de la o sarcină la alta și iar inapoi te face să pierzi mult timp, te stresează și reușești puțin lucru. De aceea, caută să te concentrezi la un lucru până îl duci la bun sfârșit și apoi treci la sarcina următoare. Știu că pentru femei, mai ales atunci când copiii sunt mici, aceasta nu este posibil totdeauna, dar pe cât este posibil, caută să te concentrezi la una sau la mai puține sarcini odată.

Împarte lucrul cu alții

Când planifici dimineața lucrul de peste zi, vezi care sunt sarcinile pe care trebuie să le împarți cu alți membri ai familiei, cu ucenicii sau cu alți oameni care slujesc cu tine împreună în Evanghelie. Când lucrăm toți potrivit cu capacitatea, talentele și darurile noastre spirituale, atunci toți avem bucurie, ne facem bucurie unii altora și reușim să facem mai mult. Deci, vezi bine ce sarcini poți să deleghezi altora și așa să faci. Dar să știi că atunci când împarți responsabilitățile cu alții, trebuie să-i înveți și să-i ajuți să le poată îndeplini. Iar dacă ei nu vor reuși să facă la înălțimea așteptărilor tale, înseamnă că nu ai explicat bine și trebuie cu răbdare să explici din nou și să repari ceea ce mai trebuie de făcut sau de reparat.

Fii gata să elimini unele sarcini

Sunt anumite lucruri pe care te-ai gândit să le faci, dar apoi au apărut alte sarcini sau poate ți-ai dat seama că nu mai sunt atât de importante cele planificate inițial. Fii gata să le treci la o altă zi ca să fie îndeplinite sau poate chiar să le elimini deplin dacă nu le mai vezi necesare.

Elimină lucrurile de nimic

În Epistola II către Tesaloniceni, la subiectul trăirii în neorânduială, apostolul Pavel a scris astfel:

Auzim însă că unii dintre voi trăiesc în neorânduială, nu lucrează nimic, ci se ţin de nimicuri. (2 Tesaloniceni 3:11)

Verifică dacă nu sunt în viața ta anumite activități care se încadrează la categoria “nimicuri” și care te împiedică să lucrezi la ceva folositor sau te fac să trăiești în neorânduială. Verifică bine. Pentru un număr semnificativ de oameni aceste lucruri sunt rețelele de socializare, jocurile virtuale etc. Verifică-ți bine activitățile și dacă sunt astfel de lucruri, elimină-le, căci ele nu se încadrează nici la lucru și nici la odihnă, ci sunt nimicuri.