Răspunsurile candidatului Valeriu Ghileţchi la întrebările cititorilor

Anterior am publicat un anunţ prin care am solicitat cititorilor portaluui nostru să adreseze întrebările lor către deputatul pentru alegerile parlamentare 2009, d-ul Valeriu Ghileţchi, care va candidat sub numărul 11 pe lista PLDM. Astăzi candidatul a venit cu primele răspunsuri către Dvs.

1. De ce interesul pentru politică?

Încă din copilărie am experimentat ce înseamnă să fii umilit şi apăsat de autorităţi, fiind născut într-o familie de credincioşi. Regimul sovietic îi considera pe creştini rămăşiţe ale trecutului care trebuiau eliminate din societate. Eram pus în faţa dilemei: fie să accept această nedreptate, fie să lupt cu ea. Sfatul pe care l-am primit de la părinţi a fost să fac cât mai bine tot ce depinde de mine, iar Dumnezeu va avea grija de restul. Principiul: „Să aprinzi o lumină, în loc să critici întunericul” a devenit fundamental pentru viaţa mea. Pe măsură ce anii treceau, mă convingeam tot mai mult că noi, că şi creştini, avem datoria să răspândim lumina în toate domeniile vieţii, inclusiv domeniul politic. Nu ştiam cum Dumnezeu putea să facă acest lucru în perioada sovietică, totuşi, credeam că într-o zi acest vis va deveni o realitate. La sfârşitul anilor ‘80 activam în calitate de inginer-şef la întreprinderea „Electron Servis” din or. Bălţi. Întreprinderea, conform legislaţiei de atunci, avea dreptul să înainteze un candidat în consiliul municipal. Secretarul organizaţiei municipale a Partidului Comuniştilor a organizat o adunare a lucrătorilor întreprinderii, la care a propus să fie înaintată candidatura directorului întreprinderii, care era totodată şi secretarul organizaţiei primare a Partidului Comuniştilor. Cineva dintre lucrători a propus şi candidatura mea, cerând totodată ca votul să fie tainic. Spre surpriza tuturor, cu votul majorităţii am fost nominalizat să candidez la funcţia de consilier municipal. Mai târziu am candidat la alegerile parlamentare din 1998 şi am fost ales ca şi deputat pe listele Partidului Forţelor Democratice (PFD). Am fost membru al Comisiei pentru drepturile omului şi cultele religioase. În cei trei ani de activitate parlamentară am luptat atât pentru drepturile omului, în special libertatea religioasă, cât şi pentru promovarea valorilor creştine în societate.

2. De ce PLDM? Care au fost motivele de aderare la acest partid? Deţineţi vreo funcţie în partid?

Orice decizie importantă pe care o iau în viaţă este un rezultat al rugăciunii şi al reflectării asupra opţiunilor pe care le am. Atunci când fac o analiză a opţiunilor, de asemenea, ţin cont de opiniile sfetnicilor şi ale oamenilor competenţi în domeniu. Alegerea PLDM s-a datorat câtorva criterii de bază, unul dintre acestea a fost compatibilitatea. Chiar dacă la început cuvântul „liberal„ din denumirea partidului mi-a creat anumite rezerve, m-am bucurat ulterior să aflu că doctrina partidului este una popular-europeană, ceea ce înseamnă că ei promovează valorile moral spirituale, inclusiv valoarea familiei. Un alt criteriu este competenţa. Cred ca echipa propusă de PLDM este una dintre cele mai competente şi capabile echipe, în stare să guverneze în condiţiile unei situaţii extrem de dificile, atât în ţară, cât şi în lume. Al treilea criteriu este conlucrarea. PLDM s-a arătat deschis pentru conlucrare atât în prezent, cât şi în viitor. Totodată, trebuie să menţionez că eu nu sunt membru al PLDM, aşa cum n-am fost nici membru al PFD. Fiind un slujitor al bisericii prefer să nu fiu membru de partid, cu atât mai mult că şi legislaţia permite acest lucru. Prin urmare, nu deţin nici o funcţie în PLDM.

3. Ca membru al PLDM, ce intenţionaţi să realizaţi (în politica sau/şi în alte domenii) şi nu v-a reuşit în calitate de pastor/ episcop?

În primul rând, consider că slujirea mea în calitate de pastor şi episcop a fost plină de binecuvântări şi realizări frumoase. Din cauza alegerilor parlamentare, probabil, voi fi nevoit să părăsesc această activitate cu câteva luni înainte de expirarea celui de-al doilea mandat, dar o voi face cu un sentiment de împlinire, lăsând în urmă o comunitate bine organizată.

În al doilea rând, doresc să revin în viaţa politică pentru a continua lucrarea începută în 1998, şi nu pentru a realiza ceea ce nu mi-a reuşit în slujirea de episcop. Secularismul şi imoralitatea, care invadează tot mai mult societatea noastră, fac imperativă prezenţa creştinilor în viaţa publică, în special în Parlament, unde se adoptă legi şi programe de guvernare. Procesul de integrare europeană cere în mod continuu ajustări la normele UE. Cu părere de rău, majoritatea legiuitorilor şi guvernanţilor nu sunt capabili să depisteze şi să se opună modificărilor care pot distruge temelia morală a societăţii. Cel mai elcovent exemplu este modificarea recentă a Codului Penal cu privire la pedepsele fizice aplicate copiilor. Sunt convins că putem să ne integrăm în comunitatea europeană fără ca să distrugem această temelie, dar pentru aceasta este nevoie de oameni care să fie în stare să promoveze valorile creştine.

4. Cine a venit primul cu propunerea de aderare la PLDM: Dvs. sau însuţi PLDM? De ce?

Aş dori mai întâi să menţionez că am avut o mare dorinţă să revin în viaţa politică. De aceea, cu aproape doi ani în urmă am început să mă rog şi să cer de la Dumnezeu călăuzire cum să fac acest lucru. Când am primit invitaţia din partea PLDM, am considerat această invitaţie drept un criteriu de călăuzire. Evident, acesta nu a fost singurul criteriu, aşa cum aţi văzut mai sus. Este un text în Biblie, care spune: merg oare doi împreună fără să fie învoiţi? Prin urmare, a fost o deschidere şi un acord reciproc.

5. Cum credeţi, care sunt interesele PLDM ca Dvs sa-i fiţi membru, altele decât şansa acumulării unui număr semnificativ de voturi din partea creştinilor evanghelici baptişti?

Evident, orice partid vrea să acumuleze un număr cât mai mare de voturi şi cred că aceasta nu este o dorinţă rea în sine. Însă, pentru a acumula un număr mare de voturi, un partid trebuie să fie în stare să convingă cât mai mulţi oameni că ei pot să le rezolve problemele şi vor îndreptăţi astfel aşteptările lor, acelaş lucru se aplică şi la înţelegerea noastră. Nu este vorba doar de atragerea voturilor creştinilor evanghelici, ci şi de promovarea unor valori şi de realizarea unor scopuri, care vor ridica atât nivelul moral, cât şi bunăstarea materială a oamenilor.

6. Dacă PLDM accede în Parlament, ce poziţie de stat veţi deţine? În ce sferă veţi fi implicat?

Nu am discutat acest lucru cu conducerea PLDM, deoarece nu urmăresc vreo funcţie sau poziţie de frunte. Cred că şi în calitate de simplu deputat voi putea contribui din plin la procesul legislativ. Am demonstrat acest lucru în perioada 1998-2001. Cu toate acestea, voi fi deschis ofertelor care mă vor ajuta să fiu mai eficient în activitatea de parlamentar. Spre deosebire de perioada anterioară, de data aceasta aş vrea să fiu în Comisia pentru politică externă ca să fiu direct implicat în procesul de integrare europeană.

7. Să admitem că PLDM este la guvernare şi, spre surpriza Dvs., îşi dă votul contrar intereselor creştinilor şi valorilor biblice. Ce veţi face?

Apostolii Petru şi Ioan au răspuns odată Sinedriului iudaic zicând: „Judecaţi şi voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu?” Eu sper să nu ajungem la asemenea situaţii, dar dacă vom ajunge, voi încerca, mai întâi, să-i conving că nu au dreptate şi dacă nu se vor lăsa convinşi, voi a

plica cuvintele lui Petru şi Ioan. Biblia este pentru mine autoritate supremă în materie de credinţă şi viaţă creştină.

8. Ce mesaj doriţi să transmiteţi creştinilor care vor merge la vot?

Vreau, în primul rând, să-i îndemn pe toţi creştinii să se roage pentru aceste alegeri. În spatele tuturor bătăliilor electorale se dau lupte spirituale grele. În al doilea rând, vreau să-i încurajez să meargă la vot pe data de 5 aprilie. În ultima vreme, tot mai mulţi oameni, inclusiv creştinii, sunt indiferenţi de ceea ce se întâmplă în viaţa politică. De aceea, nu-i de mirare că imoralitatea, corupţia, fărădelegea şi nedreptatea se înmulţesc. Când cei buni tac, cei răi propăşesc. În al treilea rând, îi rog să-şi dea votul pentru cei în care au încredere că vor promova valorile morale creştine şi vor fi gata să facă ceea ce depinde de ei pentru ca să avem o viaţă mai bună.

9. Prin ce acţiuni concrete doriţi să protejaţi familia ? (în cazul în care veţi ajunge ca deputat în parlament)

Voi propune, aşa cum sărbătorim Ziua Femeii şi Ziua Copilului, să avem o duminică pe an dedicată familiei şi pe care s-o numim Ziua Familiei. Cred că astfel, societatea civilă, inclusiv bisericile, vor fi motivate să organizeze cu această ocazie un festival al familiei, prin care vor fi promovate valorile biblice ale familiei. Voi respinge orice iniţiativă care va atenta la integritatea familiei, aşa cum a fost ea concepută de Dumnezeu şi anume: unirea dintre un bărbat şi o femeie, sau care va încerca să legalizeze cuplurile homosexuale. Voi iniţia elaborărea unui proiect de lege pentru prevenirea şi combaterea imoralităţii, lege care ar cere posturilor de radio şi de televiziune să revizuiască programele pe care le emit şi să elimine emisiunile şi filmele cu caracter imoral, înlocuindu-le cu programe care promovează demnitatea umană şi valorile familiei. De asemenea, cred că este nevoie de o susţinere mai mare din partea statului a familiilor, în special a celor tinere. Trebuie mărită semnificativ îndemnizaţia pentru naşterea şi creşterea copiilor.

10. Ce aţi reuşit să realizaţi ca deputat în Parlament anterior, în special pentru alegătorii (majoritatea evanghelici baptişti) care şi-au dat votul pentru d-voastra?

Am avut o contribuţie semnificativă la modificarea Legii pentru Culte în vederea extinderii libertăţii religioase, fără să fac vreo deosebire între culte, inclusiv, am susţinut înregistrarea Mitropoliei Basarabiei. Cu părere de rău, la adoptarea noii Legi a Cultelor nu s-a ţinut cont de modificările anterioare. Consider că actuala Lege este mai restrictivă, ceea ce face mai dificilă activitatea bisericilor şi a cultelor. Spre exemplu, după adoptarea noii Legi, din august 2007 până în prezent n-am reuşit să înregistrăm măcar o singură biserică nouă.

Am cerut, cu argumente bine întemeiate, respingerea Legii cu privire la avort, lucru care a găsit atunci susţinere din partea majorităţii deputaţilor. Dar, cu părere de rău, şi de data aceasta, următoarea componenţă a legislativului a legalizat avorturile.

Am contribuit la soluţionarea multor probleme ale alegătorilor care s-au adresat nemijlocit la mine.

11. Care este poziţia d-voastra cu privire la avort şi homosexualitate? Ce veţi întreprinde în acest sens în caz că cistigati la alegerile parlamentare?

Cred că, în mare măsură, am răspuns la această întrebare mai sus (vezi întrebarea 9), dar ce-aş putea să mai adaug este că, ţinând cont de faptul că avortul este deja legalizat în Moldova, voi iniţia un proiect de lege, prin care să fie revizuită actuala lege despre avort. Cred că în stenograma Parlamentului se mai păstrează amendamentele pe care le-am făcut în anul 2000, dacă nu greşesc. Despre legea privind nediscriminarea, personal, consider că noi nu avem nevoie de o asemenea lege, dar dacă ea va fi pusă în discuţie, voi pleda pentru excluderea din proiectul de lege a sintagmei „orientare sexuală”.