Răspunsurile candidatului Valeriu Ghileţchi la întrebările cititorilor (partea-III)

Dupa opt ani de guvernare comunista cu toate metodele şi pârghiile care le au, care este părerea Dvs vis-a-vis de şansele democraţilor în electorala 2009, ţinând cont că majoritatea persoanelor în vârstă totuşi se manifestă pro PCRM?

Aşa cum am mai menţionat, cred că, în aceste alegeri, există şanse reale ca trei sau patru partide democratice să acumuleze împreună mai multe voturi decât PCRM. Chiar dacă PCRM a venit la guvernare fiind sprijinit în mare parte de persoanele în vârstă, astăzi în rândul acestor persoane se vede o nemulţumire tot mai mare. Cu toate că pensiile au fost mărite, inflaţia şi creşterea excesivă a preţurilor fac practic imposibilă acoperirea nevoilor necesare ale pensionarilor. La aceasta se mai adaugă şi faptul că populaţia în vârstă, care mai ţine minte cum era viaţa în „Egiptul sovietic”, s-a micşorat destul de mult în aceşti opt ani.

În cazul că veţi accede în Parlament veţi promova într-un fel sau altul valorile creştine?

Da! Pentru că am mai răspuns la această întrebare, vă rog să vă uitaţi atât în primul set de răspunsuri, cât şi în cele 10 obiective majore. Aş vrea, de asemenea, să subliniez că acesta este unul din scopurile majore pentru care am decis să revin în viaţa politică.

Îl cunoaşteţi pe d-ul Ghenadie Vaculovschi?

Da, îl cunosc.

Ce părere aveţi despre d-lui?

În general, am o părere bună despre el ca un tânăr creştin şi frate în Isus Cristos.

În cazul că veţi fi ambii deputaţi cum veţi colabora?

Cred că este prematur să spun cum vom colabora, dar sunt sigur că vom colabora, dacă vom deveni deputaţi. Am avut deja o discuţie cu Ghenadie în care am discutat şi acest lucru. Ţinând cont de faptul că noi suntem pe liste electorale diferite, mult va depinde de configuraţia viitorului Parlament. Dar, chiar dacă nu vom fi în aceeaşi coaliţie, sunt sigur că vom putea colabora, în special, în domeniul promovării valorilor creştine.

Ce aveţi în comun şi prin ce sunteţi diferit (mă refer la politic)?

Suntem fraţi în Cristos şi facem parte din aceeaşi familie creştină. În ce priveşte diferenţele, este mai dificil să vorbesc pentru că risc să fiu subiectiv. O diferenţă ar fi, totuşi, faptul că Ghenadie este membru în PPCD, iar eu candidez pe listele PLDM, nefiind membru de partid. Cu toate că mă repet, aş vrea să menţionez faptul că pentru mine politica nu este un scop în sine, ci un mijloc de a sluji pe Dumnezeu şi poporul Său.

Ce părere aveţi despre experienţa şi cariera lui politică?

Ştiind că în campania electorală orice opinie de acest gen poate fi interpretată greşit, aş prefera să nu dau aprecieri referitoare la experienţa politică a lui Ghenadie, mai cu seamă că el n-a avut încă o experienţă de parlamentar sau o altă funcţie publică eligibilă.

Nu vă deranjează că el candidează şi încă este pe locul doi in listă?

Noi nu suntem pe acceaşi listă electorală şi de aceea nu mă deranjează că el este pe locul doi, dimpotrivă, mă bucur de locul pe care îl are. Pe de altă parte, chiar dacă am fi fost pe aceeaşi listă, sunt sigur c-aş fi avut maturitatea să accept locul care mi s-ar oferi.

Spuneaţi că doriţi să promovaţi cât mai mulţi tineri creştini in politică, ce părere aveţi din acest punct de vedere despre d-ul Vaculovschi?

Salut faptul că Ghenadie s-a implicat în politică, dar nu pot spune că eu l-am promovat. Dimpotrivă, mi-aş fi dorit să fi avut o comunicare mai bună, inclusiv în privinţa acestor alegeri. Sper însă, că pe viitor acest lucru se va repara.