Ce spune Biblia despre purtarea baticului?

ce spune Biblia despre purtarea baticului

Întrebare:

Ce spune Biblia despre purtarea baticului? O bună creştină trebuie să-l poarte? Dacă nu-l port, înseamnă că nu sunt o bună creştină, chiar dacă, să zicem, respect celelalte cerinţe ale lui Dumnezeu?

Referinţa biblică

Iată textul din Biblie care abordează acest subiect:

Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos. Vă laud că în toate privinţele vă aduceţi aminte de mine şi că ţineţi învăţăturile întocmai cum vi le-am dat. Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii şi că Dumnezeu este Capul lui Hristos. Orice bărbat care se roagă sau proroceşte cu capul acoperit îşi necinsteşte capul său. Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proroceşte cu capul dezvelit îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă. Dacă o femeie nu se înveleşte, să se şi tundă! Iar, dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească. Bărbatul nu este dator să-şi acopere capul, pentru că el este chipul şi slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului. În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat; şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat. De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei. Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie. Căci, dacă femeia este din bărbat, tot aşa şi bărbatul prin femeie, şi toate sunt de la Dumnezeu. Judecaţi voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită? Nu vă învaţă chiar şi firea că este ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung, pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului. (1 Corinteni 11:1-15)

Este unicul text din Noul Testament care abordează acest subiect şi părerile comentatorilor sunt împărţite. Unii cred că învelitoarea capului este însuşi părul femeii, iar alţii sunt de părerea că trebuie să existe o învelitoare pe care femeie să şi-o pună pe cap în timpul rugăciunii sau când prooroceşte.

Sunt clare însă următoarele lucruri cu privire la acest text:

  1. Accentul în acest text este pus pe felul cum trebuie să se raporteze femeia la soţul ei.
  2. Acoperirea pe capul femeii era un semn al stăpânirii ei.