Cât de importantă este profesia în viața unui tânăr?

Se apropie sfârşitul anului şcolar şi elevii care absolvesc şcoala trebuie să se decidă în privinţa alegerii profesiei. Cu părere de rău, există puţine surse care i-ar ajuta pe tineri să ia o decizie corectă şi înţeleaptă în această privință. În acest articol voi prezenta sfaturi utile din Sfintele Scripturi pentru elevii care absolvesc şcoala, pentru părinţii şi profesorii lor care urmează să-i ghideze. Deci, cât de importantă este profesia în viața unui tânăr sau de ce trebuie să înveți o profesie?

Mântuitorul lumii a avut o profesie când a trăit pe pământ

Toţi oamenii Îl cunoşteau pe Domnul Isus ca tâmplar. El a învăţat profesia aceasta ca să le slujească oamenilor şi a lăsat o pildă de urmat şi în această privinţă. Până la vârsta de 30 de ani, când a început slujirea, Domnului Isus a fost tâmplarul care a împlinit nevoile oamenilor din Nazaret. Deci, dacă El, care este “întipărirea fiinţei lui Dumnezeu”, venind pe acest pământ a avut o profesie şi a slujit oamenilor prin profesia Sa, este foarte important pentru fiecare om să înveţe o profesie ca să poată sluji celorlalţi oameni. Pilda Domnului Isus arată la importanța profesiei.

Profesia te va ajuta să zideşti relaţii cu oamenii

Împlinirea cuiva nu vine din mulţimea banilor, ci din relaţiile frumoase cu cei din casa lui, cu prietenii şi cu toţi oamenii. Cei înţelepţi îşi folosesc averea pentru a sluji altora şi pentru a zidi relaţii durabile. Înţeleptul Solomon a spus:

Săracul este urât chiar şi de prietenul său, dar bogatul are foarte mulţi prieteni. (Proverbe 14:20)

Omul care nu are o profesie nu poate să-şi câştige întreţinerea necesară pentru el şi cu atât mai mult ca să-şi întreţină familia. Dimpotrivă, cel care are o profesie şi este bun în meseria lui, totdeauna le va sluji oamenilor prin ceea ce poate face bine şi aceasta îi va asigura şi un câştig material stabil. Cel mai important este că va avea respectul oamenilor şi recunoştinţa pentru felul cum le slujeşte prin profesia sa şi cum se implică în vieţile altor oameni ca să ajute când este nevoie.

Lipsa profesiei va afecta relaţiile tale cu familia şi prietenii

Înţeleptul Solomon a scris:

Toţi fraţii săracului îl urăsc; cu atât mai mult se depărtează prietenii lui de el! El se îndreaptă spre ei cu vorbe rugătoare, dar ei se fac nevăzuţi. (Proverbe 19:7)

Când omul nu are o profesie, nu poate să-şi câştige necesarul pentru existenţa sa şi va fi foarte dependent de membrii familiei lui, de prieteni, etc. S-ar putea să fie acest om fără profesie unul care va lucra mult, de dimineaţă până seara târziu, dar totdeauna va fi plătit mai puţin, pentru că nu are o profesie. Spre exemplu, gândiţi-vă care este la construcţie plata muncii meşterului şi plata celui care îl ajută. Este mare diferenţa. Ca să nu-ţi pierzi relaţia cu familia şi prietenii tăi, învaţă o profesie. De ce să ajungi dispreţuit sau dispreţuită chiar de cei mai scumpi pentru tine oameni?

Preţuieşte şi foloseşte timpul când poţi învăţa profesia care te va caracteriza

Copilăria, adolescenţa şi tinereţea sunt perioade binecuvântate de Dumnezeu când un bărbat sau o femeie pot să înveţe uşor o profesie. Nu tot atât de uşor se învaţă aceleaşi lucruri mai târziu. De aceea, nu nesocoti timpul şi mergi să înveţi acum. De altfel, Solomon mai spune:

Toamna, leneşul nu ară; la secerat, ar vrea să strângă roade, dar nu este nimic! (Proverbe 20:4)

Ce profesie ți-ar place să înveţi, prin care vei avea şi tu şi oamenii din jur împlinire şi bucurie? Dacă ai mai multe opţiuni, scrie-le pe toate într-un caiet. Apoi, fă o bună evaluare a persoanei, situaţiei şi posibilităţilor tale ca să faci o alegere înţeleaptă. De alegerea pe care o vei face azi, va depinde viitorul tău de mâine. Îți recomand, în acest sens, cursul de studiu biblic inductiv ”Cum să faci alegeri pe care să nu le regreți”, care te va ajuta să faci alegeri bune în viață.