Poți fi naș de cununie la tineri ortodocși, dacă ai ales să urmezi învățătura Evangheliei și te-ai alipit de o biserică evanghelică?

Întrebare:

Domnule pastor, am așa o întrebare. Am decis să mă pocăiesc, urmărindu-vă mesajele și învățăturile pe care le publicați prin intermediul YouTube-ului. M-am căsătorit în lume și pe atunci am fost poftiți să fim nașii unei perechi de tineri care nu s-au cununat nici până azi. Acum câteva săptămâni au spus că vor să se cunune în biserica ortodoxă cu preot, eu însă nu mai vreau să merg la preoți din multe motive, cum ar fi obiceiurile păgâne care nu au niciun temei biblic. Eu nu mai vreau să-L supăr pe Domnul, împărțindu-mi inima între pocăință și păcat. Familia mea nu este împotriva mea, ba chiar au rămas surprinși și m-au încurajat în alegerea pe care vreau să o fac, fiindcă spun că se vede o schimbare clară în mine. Însă finilor, când le-am spus, cam au cârnit din nas și m-au întrebat cum o să procedăm cu cununia. Vă rog să mă sfătuiți cum ar trebui să procedez ca să nu-L supăr pe Domnul. Vă mulțumesc mult pentru învățături și încurajări. Multă sănătate.

Mă bucur mult să aflu că mesajele și învățăturile pe care le public te-au ajutat să cunoști pe Domnul nostru Isus Hristos și, prin credință în El, să capeți mântuirea. Mă rog să te ajute mai departe să crești în credință și să fii folosit cu multă putere de Dumnezeu. Rămâi pe canalul nostru ca să primești învățătură sănătoasă și aceasta va continui mult la creșterea ta spirituală.

Cununia este încheierea oficială a legământului căsătoriei înaintea lui Dumnezeu. Rolul nașilor este să le fie mentori spirituali celor proaspăt căsătoriți și să-i sfătuiască și îndemne mai departe în viața de familie potrivit cu învățătura sănătoasă a Mântuitorului. De aceea este potrivit acum să le vorbești despre rolul nașilor și a al cununiei. Te invit să asculți mesajul „Căsătoria civilă sau căsătoria religioasă (cununia)? Ce este mai important?”, care este pe YouTube și vei putea să înțelegi rolul acestora ca să-l explici și cuplului care v-au invitat să le fiți nași, dar și soției ca să înțeleagă esența lucrurilor.

Despre rolul nașilor de cununie am vorbit în mesajul „Nașii de cununie: ce spune Biblia?”, care, de asemenea, se găsește pe YouTube și pe care, ascultându-l, veți putea să le explicați celor care intenționează să se căsătorească, dar și soției.

În Biserica ortodoxă nu se acceptă ca nașii să fie din altă confesiune. Dar să le spuneți că aveți cunoștință de învățătura minunată a Mântuitorului cu privire la căsătorie și chiar vă recomand să le dăruiți câte un manual “Căsătorie fără regrete”, care le va fi de mare ajutor în pregătirea lor pentru căsătorie.

Explicați-le că secretul fericirii lor în căsătorie stă în ascultarea de Dumnezeu și credința în Domnul Isus Hristos. Explicați-le ce este nașterea din nou sau dați-le link la acest video ca să asculte singuri și să poată fi născuți din nou.

Folosiți această situație din plin ca să le vestiți pe Hristos bărbatului și femeii care v-au invitat să le fiți nași, dar și tuturor membrilor familiei. Cunoașterea Evangheliei lui Hristos este cea mai mare nevoie a lor, căci prin Evanghelie vor primi iertarea păcatelor, curățire deplină și vor fi botezați cu Duhul Sfânt. Aceasta le va aduce bucurie deplină, inclusiv în căsătorie și le va asigura intrarea în fericirea veșnică în Împărăția lui Dumnezeu. Domnul să vă ajute.