De ce ortodoxia nu are influenţă în lume?

Articolul este un răspuns la comentariul la articolul “Foloseşte telefonul mobil pentru proclamarea Evangheliei” de Vasile Filat, plasat pe http://www.unimedia.md:

De ce totuși ortodoxia nu are o influență asupra lumii? De ce? Fiindcă este o religie LIBERĂ care nu-ți impune, la fel cum face islamul, la femei să poarte îmbracamintea ca creștini: femeia creștină trebuie să fie cu capul acoperit, după exemplul dat de Maica Domului. Și ce vedem: femei, fete care sunt cu capul acoperit doar în biserică și acolo nu tot timpul.

ortodoxia și societatea

Din acest comentariu se înţelege că toată problema bisericii ortodoxe se limitează la faptul că femeile nu poartă capul acoperit, iar musulmanilor le merge bine fiindcă pot să-şi impună femeile să-şi acopere capul, chiar şi faţa?! Apropo, am citit toată Biblia şi nicăieri nu am găsit să se pomenească că Maica Domnului sau altcineva dintre femei a purtat capul acoperit. Numai apostolul Pavel în prima sa epistolă către Corinteni le spune femeilor să poarte capul acoperit când se roagă sau prorocesc. Dar se pare că erau ceva reguli legate de cultura specifică de acolo, căci în acelaşi text (capitolul 11), apostolul Pavel explică că unii folosesc subiectul acesta pentru a stârni ceartă. El scrie:

Judecaţi voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită? Nu vă învaţă chiar şi firea că este ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung, pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului. (1 Corinteni 11:12-15)

Deci, părul este dat ca învelitoare a capului. Se pare că în Corint erau femei destrăbălate care umblau cu capul ras, posibil Pavel se referă la slujitoarele de la templele păgâne care se ocupau cu prostituţia, iar pentru femeile cumsecade era primit să poarte capul acoperit.

Nu este creştineşte şi nici drept când cineva se leagă doar de ţinuta femeilor. Doar acolo unde se vorbeşte că femeia trebuie să se roage cu capul acoperit, scrie că bărbatul trebuie să se roage cu capul dezvelit, cu toate că după Legea evreilor, preoţii întotdeauna trebuiau să poarte capul acoperit când slujeau Domnului. Dacă cei ce le cer femeilor să poarte totdeauna capul acoperit ar urma în totul raţionamentul lor, ar trebui şi bărbaţilor să le ceară să poarte totdeauna capul dezgolit, şi vara când arde soarele şi iarna când este ger.

Atâta timp cât o să ne preocupăm de forme şi nu o să ne gândim la o relaţie personală cu Dumnezeu prin cunoaşterea Lui, creştinismul nu va propăşi. Dumnezeu ne-a rânduit să fim lumina lumii aici pe pământ ca să-i ajutăm pe oameni să deosebească binele de rău şi să fim sarea pământului ca să oprim stricăciunea din societate. Atâta timp cât noi, creştinii, vom sta indiferenţi faţă de creşterea noastră spirituală şi faţă de imoralitatea din jur, care în zilele noastre este promovată pe toate căile posibile, nu vom propăşi, ci vom merge din rău în mai rău.

Domnul să ne ajute să simţim unii cu alţii şi să ne sprijinim unii pe alţii. Să nu ne dăm în cap unii altora, cum este specific poporului nostru, cu părere de rău. Să apreciem pe cei ce fac ceva pentru ţara aceasta. Dacă nu-ţi place ce fac alţii, fă tu ceva mai bun. Domnul să ne ajute la aceasta.

Tot la acest subiect, vă recomand răspunsul detaliat și din această emisiune: