Se pot căsători două persoane care au limbaje de dragoste diferite?

Întrebare:

De aproape un an de zile mă întâlnesc cu o domnișoară. Ambii provenim din familii ortodoxe, însă studiem Cuvântul lui Dumnezeu zilnic și se vede cum lucrează în relația noastră. Însă avem limbaje diferite de dragoste. Ca bărbat, nu am nevoie de declarații de dragoste sau emoții legate de îndrăgostire, sunt mai pragmatic într-un fel. Ea, însă, simte lipsa acestui sentiment de îndrăgostire, aceste emoții tari, care crează permanent tensiuni în relații. Domnișoara singură recunoaște că la nivel mental înțelege că ne potrivim, însă inima altceva îi spune. Ce versete din Bilbie s-ar potrivi situației noastre? Ce ne-ați sfătui?

Toți avem diferite limbaje de dragoste, adică așteptăm să fie manifestată dragostea față de noi într-un anumit mod. Felul cum domnișoara despre care mi-ați scris dorește să fie manifestată dragostea dumnevoastră față de ea este exact așa cum a lasat Dumnezeu.  De fapt, toți avem nevoie să auzim cuvinte de dragoste și să fim asigurați că suntem iubiți. Cuvintele de dragoste trebuie să facă parte din limbajul creștinului. Deschideți doar a treia epistolă a lui Ioan și veți vedea că în numai cele 14 versete de trei ori i se adresează destinatarului Gaiu numindu-l “Preaiubitule”.  Dacă veți citi cu atenție Scripturile veți vedea că toți oamenii lui Dumnezeu au vorbit înțelept și au spus cuvinte frumoase de dragoste altora. Așa face și Dumnezeu. În toată Scriputra ne spune multe cuvinte de dragoste și ne asigură de dragostea Lui:

Dragostea lui Dumnezeu faţă de noi s-a arătat prin faptul că Dumnezeu a trimis în lume pe singurul Său Fiu, ca noi să trăim prin El. Şi dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi şi a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre. Preaiubiţilor, dacă astfel ne-a iubit Dumnezeu pe noi, trebuie să ne iubim şi noi unii pe alţii. (1 Ioan 4:9-11)

Nu este bine că stați la întâlnire și nu este acum timpul să vă spuneți cuvinte de dragoste, pentru că nu sunteți încă căsătoriți. Dar, intrând în căsătorie, ca și soț, aveți datoria să-i spuneți totdeauna cuvinte de dragoste soției și să păstrați flacăra dragostei totdeauna vie prin tot ce faceți. Dumnezeu le vorbește tuturor soților în Scripturi și le spune astfel:

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, după ce a curăţat-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană. Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta se iubeşte pe sine însuşi. Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biserica; pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui şi os din oasele Lui. „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup.” Taina aceasta este mare – (vorbesc despre Hristos şi despre Biserică). – Încolo, fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat. (Efeseni 5:25-33)

Cuvintele de dragoste mențin focul căsătoriei aprins

Dacă îți iubești nevasta, atunci trebuie să împlinești această nevoie emoțională a ei, ca să audă cuvinte de dragoste și vei căuta să fii un bărbat înțelept care totdeauna să aibă cuvinte frumoase de dragoste care să-i aducă soției har și zidire.

Există în Biblie o carte specială care relatează despre dragostea dintre un bărbat și o femeie și cartea aceasta se numește Cântarea Cântărilor. A fost scrisă de împăratul Solomon,  cel mai înțelept bărbat. Înțelepciunea lui s-a văzut și din felul cum a știut să-și admire soția și să-i spună cuvinte frumoase de dragoste. Vă recomand să citiți cartea aceasta în întregime și să faceți un tabel cu două coloane în care să scrieți toate cuvintele de dragoste pe care i le spune Solomon soției sale și în altă coloniță să puneți cuvintele de admirație pe care le spune Sulamita la adresa lui Solomon. Veți avea mult de învățat completând această listă. Vă mai recomand să faceți rost și de cursul “Căsătorie fără regrete” scris de Kay Arthur. A șasea lecție din acel curs este dedicată comunicării în căsătorie. Studiind-o veți învăța multe lucruri folositoare pentru căsătoria în care înțeleg că vă pregătiți să intrați în curând.

Dacă nu sunteți gata să vă schimbați atitudinea și dacă vi se pare un efort prea mare sau zadarnic ca să-i spuneți viitoarei soții cuvinte de dragoste, vă sfătuiesc să nu mergeți în căsătorie cu ea, pentru că îi veți pricinui suferință și relațiile vor fi totdeauna tensionate. A-i spune soției cuvinte de dragoste tot face parte din datoria de soț.