Întrebare:
Ce credeți despre practica tratamentului prin hipnoză? Ce spune Biblia în acest sens? Este acceptabil pentru creștini să o practice și să apeleze la ea?
Ce este hipnoza?
Hipnoza este o stare asemănătoare cu somnul, provocată artificial prin sugestie, în timpul căreia controlul conștient asupra propriei comportări și contactul cu realitatea slăbesc, acțiunile celui hipnotizat fiind supuse voinței hipnotizatorului. Termenul românesc de hipnoză provine din termenul francez hypnose, care, la rândul său, provine din cuvântul: “hupnoein” din limba greacă veche și înseamnă “a adormi”.
Istoria practicii hipnozei
Hipnoza a fost și este o practică ocultă prezentă în majoritatea religiilor păgâne. În anul 1765 un doctor din Paris, pe nume Franz Anton Mesmer, după ce a ieșit de la un spectacol, a văzut un vânzător ambulant care îi adormea pe oameni prin folosirea magnetului. Mesmer a ajuns la concluzia că există un fluid universal magnetic care are puteri vindecătoare și a construit bazine în care pacienții stăteau cu picioarele pe o tijă de metal, iar Mesmer, îmbrăcat într-o mantie neagră, venea și îi atingea cu un baston de fildeș. Pacienții erau așa de siguri că vor fi vindecați că intrau imediat în hipnoză. Mesmer a fost izgonit după ce o comisie de investigație a ajuns la concluzia că ocupația lui era o șarlatanie. În anul 1841, medicul britanic James Braid a introdus termenul de hipnoză, căci practica aceasta până atunci se numea mesmerism, după numele lui Mesmer.
Cum este utilizată hipnoza?
Argumentul pe care îl aduc susținătorii hipnozei este că aceasta ar fi benefică în tratamentul medical. Chiar pornind și de la această afirmație, există multe mărturii despre efectul opus al hipnozei. Spre exemplu, o doamnă care a apelat la hipnotizator ca să se elibereze de viciul fumatului în cele din urmă și-a pierdut memoria la foarte scurt timp. Pentru că hipnoza anihilează voința celui hipnotizat, la practica aceasta apelează și oamenii de afaceri și oricine este interesat să manipuleze pe alții. Chiar au scris și articole despre utilizarea hipnozei în negocieri.
Experiența personală
Îmi amintesc că fiind elev, a venit odată la noi la școală un hipnotizator. Eram fascinați de ce auzisem că poate să facă acel om. Când a venit, ne-a chemat pe scenă pe toți cei din sală care doresc să experimenteze asupra lor efectele hipnozei. Eu, care nu știam nimic din Sfintele Scripturi, căci doar când am mers la Universitate am început să citesc Biblia, am fost curios de această experiență. După ce a făcut un test, printre cei care au fost aleși pentru demonstrație, hipnotizatorul m-a ales și pe mine. Îmi amintesc cum îmi spunea că este frig și înghețam, apoi că este fierbinte și mă frigeam și alte lucruri ca acestea. Unele lucruri pe care le-am făcut nici nu le țineam minte și mi le-au spus apoi colegii că le-am făcut. Conștiința și voința mea pentru timpul cât am fost sub influența hipnozei au fost total deconectate, așa că nu pot accepta afirmațiile false ale celor care care încearcă să ne convingă că “hipnoza conferă persoanei mai multa putere și control asupra obiceiurilor proaste, asupra fricilor și fobiilor și asupra vieții în general”. Dacă oamenii ar avea control asupra acestor lucruri, nu ar apela la practica hipnozei.
Nu da altora controlul minții tale
Înțeleptul Solomon a scris în cartea Proverbelor astfel:
Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. (Proverbe 4:23)
Când se expune la hipnoză, omul nu mai este stăpân pe propria minte, ci oferă altora controlul total al cugetului său și nu contează dacă o face aceasta hipnotizatorul sau un duh rău care profită de starea celui hipnotizat. Fapt este că controlul minții proprii nu-ți mai aparține. Dumnezeu ne învață să nu dăm nimănui controlul total al minții noastre și nici măcar El nu ne lipsește de liberul arbitru, ci vrea cu o minte sănătoasă, conștient, din propria voință, să alegem ascultarea de El. Iată de ce a dat următoarea poruncă în Vechiul Testament:
După ce vei intra în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău, să nu te înveţi să faci după urâciunile neamurilor acelora. Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morţi. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului; şi din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul Dumnezeul tău pe aceste neamuri dinaintea ta. Tu să te ţii în totul totului tot, numai de Domnul Dumnezeul tău.(Deuteronom 18:9-13)
Hipnoza se încadrează în categoria practicilor oculte enumerate mai sus tocmai pentru că preia controlul asupra voinței și minții omului. Dumnezeu ne cere să ascultăm de El și aceasta este o alegere voluntară pe care o facem noi singuri, din propria voință, în mintea noastră proprie. Nu o fac alții pentru noi. Nici măcar atunci când ne rugăm Dumnezeu nu acceptă ieșirea lucrurilor de sub controlul minții noastre. (1 Corinteni 14:15) Biblia ne învață să avem minte sănătoasă, care știe să facă alegeri corecte și care nu cedează influențelor rele străine.
Și dacă ai nevoie de vindecare?
Nu trebuie să mergi la hipnotizatori și nici să apelezi la hipnoză, tot așa cum nu trebuie să mergi la vrăjitori, care tot le promit oamenilor vindecare trupească în timp ce le otrăvesc sufletele și mințile. Dumnezeu spune foarte clar și specific în Biblie ce trebuie să facă un creștin ca să fie vindecat. Urmează învățătura sănătoasă a Domnului Isus Hristos. Pentru o studierea mai profundă a temei vindecărilor vă recomand cursurile de studiu biblic inductiv “Doamne, vreau să Te cunosc?”, “Epistola lui Iacov”, “Doamne, vindecă-mi rănile” de Kay Arthur. Iar cât privește stăpânirea gândurilor, vă recomand cursul “Cum îți poate controla un bărbat gândurile, dorințele și pasiunile”. Vă invit să studiem cursul “Îndreptându-ți inima spre Dumnezeu” la seminarul biblic pe care îl voi preda în perioada 4-6 septembrie la tabăra “Eden” din apropierea or. Călărași.