Cum să procedeze un cuplu evanghelic când sunt solicitaţi să fie naşii de cununie ai unui cuplu ortodox?

Întrebare:

Am o întrebare vizavi de cununie. Cum să procedez când o persoana apropiată îmi va cere să-i fiu naș de cununie (eu sunt deja pocăit). Cum sa-i explic refuzul? Vă mulțumesc mult.

Pentru a da răspunsul la această întrebare, trebuie mai întâi să vedem…

Ce spune Biblia despre naşii de cununie?

Chiar dacă nunul este menţionat în capitolul 2 al Evangheliei după Ioan, la nunta din Cana Galileii, nunul din acel text nu este ceea ce numim noi azi nun sau naş de cununie. Cuvântul care este tradus în limba română cu „nunul” este grecescul arhitriklinos și se foloseşte cu referinţă la supraveghetorul odăii de ospăţ, adică a celui care administra ospăţul. Deci, în textul biblic din Evanghelia după Ioan, nunul nu este altul decât cel care administra ospăţul şi în traducerea rusească a Bibliei este folosit cuvântul „rasporeaditeli” pentru ceea ce este tradus în traducerile româneşti cu „nunul”. Am abordat acest subiect în articolul “Ce spune Biblia despre naşii de cununie?

Ce rol au naşii de cununie în Biserica Ortodoxă?

Practica naşilor de cununie face parte din  Biserica Ortodoxă şi deci, trebuie să vedem care este semnificaţia şi rolul care le este dat naşilor de cununie în această biserică.

Rostul si datoria nasilor la cununie sunt aceleasi ca ale nasilor de la botez. Ei sunt martori si chezasi ai temeiniciei fagaduintelor facute de viitorii soti unul fata de altul si ai trainiciei legaturii pentru tot restul vietii. De aceea pun mana pe cununii, atat atunci cand sunt puse pe capul mirilor, cat si atunci cand sunt luate. De regula ei sunt aceiasi de la botez, sau urmasii lor si trebuie sa fie ortodocsi si cu buna vietuire crestineasca, purtandu-se fata de miri ca niste parinti si invatatori ai acestora.

Presupun că tinerii care vă solicită să le fiţi naşi de cununie au venit tocmai pentru că vă găsesc a fi un cuplu binecuvântat şi de la care se aşteaptă să primească sfaturi, învăţătură şi ajutor în căsătoria lor. Este bine să-i sfătuiţi să creadă din toată inima în Domnul Isus Hristos şi să le explicaţi cât de importantă este intrarea lor în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos. Apoi, este bine să le recomandaţi să studieze împreună cursul de studiu biblic “Căsătorie fără regrete” de Kay Arthur care este un curs excepţional, foarte util şi absolut necesar celor care se pregătesc să se căsătorească sau sunt deja căsătoriţi. Poate chiar să-i invitaţi în familia voastră şi să faceţi cu ei acest curs în întregime. Va fi foarte frumos să vă oferiţi să le veniţi în ajutor oricând vor avea nevoie de un sfat de la voi cu privire la căsătoria lor sau orice altă nevoie în care îi veţi putea ajuta.

Cât priveşte cununia lor, spuneţi-le că şi conform catehismului ortodox nu este îngăduit să fie naşi de cununie la ortodocşi un cuplu care face parte din altă confesiune creştină şi astfel vor înţelege şi ei că nu le puteţi fi naşi de cununie.