Întrebare:
Poate un pastor evanghelic să oficieze cununia la necredincioși?
Căsătoria între un bărbat și o femeie este ideea lui Dumnezeu și nu a omului. El a instituit căsătoria și a binecuvântat-o(Genesa 1:28,2:24). Atunci când necreștinii apelează la oficierea căsătoriei, aceasta demonstrează că ei recunosc divinitatea ei.
Când cei doi încheie legământ de căsătorie, de fapt, nu păstorul, ci
Dumnezeu unește pe cei doi în căsătorie
Păstorul sau preotul(indiferent de religie) este doar persoana care facilitează procesul, dar Dumnezeu împreunează pe cei doi. Când Fariseii L-au întrebat pe Domnul Isus dacă “este îngăduit unui bărbat să-şi lase nevasta pentru orice pricină”, Domnul Isus le-a răspuns astfel:
„Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască, şi a zis:, De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevastă-sa, şi cei doi vor fi un singur trup? Aşa că nu mai sînt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă”(Matei 19:4-6)
Dumnezeu este Cel ce împreunează pe un bărbat și o femeie. Această împreunare despre care vorbește Domnul Isus aici este legământul căsătoriei sau cununia. Dumnezeu nu numai împreunează, dar El devine și martorul oricărui legământ de căsătorie.
“…Domnul a fost martor între tine şi nevasta din tinereţa ta, căreia acum nu-i eşti credincios, măcar că este tovarăşa şi nevasta cu care ai încheiat legămînt”(Maleahi2:13)
Când cei doi încheie legământ, Dumnezeu îi împreunează și El devine martorul acestei căsătorii. Indiferent că încheierea acestui legământ va fi la biserică sau în alt loc, Dumnezeu va fi martor. Faptul că păstorul le va oficia sau nu cununia, legământul oricum se va încheia, indiferent că ei sunt sau nu creștini.
De aceea, ca și păstor, înainte de a oficia o astfel de cununie…
Studiază cu cei doi Scripturile
Ca și păstor, nu m-aș grăbi să oficiez o astfel de căsătorie, înainte ca să le explic ce spune Dumnezeu despre căsătorie. Cursurile “Într-o zi mă voi căsători” și “Căsătorie fără Regrete” sunt foarte bune pentru consiliere premaritală. Studiind aceste cărți, îi veți ajuta să înțeleagă voia lui Dumnezeu cu privire la ei și căsătoria în care doresc să intre acum.
Faptul că doi oameni necredincioși se adresează la păstor, aceasta este o oportunitate pentru a le spune Evanghelia. Bineînțeles că ai putea să-i respingi și să le spui că sunt pierduți și sortiți iadului, dar ce ai realizat cu aceasta? Nu este mai bine să folosești ocazia pentru a le spune Evanghelia? Începând să studiez cu ei Biblia, vei avea o oportunitate unică să-L prezinți pe Hristos. Nu poți să-i refuzi, pentru că dacă nu vor încheia legământ de căsătorie, ei vor trăi în curvie. Ce este mai rău: să-i ajuți să-și legalizeze relația înaintea lui Dumnezeu sau să-i lași să trăiască în curvie?
Folosește cununia pentru evanghelizare
După ce ne-am logodit cu Oxănica, am hotărât să facem nunta și cununia în satul meu de baștină, ca să putem spune Evanghelia la cât mai mulți oameni. Astfel, învățătorul și păstorul nostru, ne-a oficiat cununia în fața școlii unde am învățat și crescut eu. La cununie au venit mulți oameni. Mare mi-a fost bucuria când în timp ce se oficia cununia, bătrânelele din sat s-au adunat la gard și priveau cu lacrimi în ochi tot ce se petrecea acolo. Nimeni până atunci nu le-a mai explicat acestor oameni ce este o cununie, care sunt elementele de bază din cununie și ce semnifică ele. Atunci au avut o ocazie unică ca să audă Evanghelia. Niciodată nu am putut să-mi adun toate rudele ca să le spun la toți odată Evanghelia, acum însă a fost o oportunitate foarte bună.
Exact așa se poate de folosit orice cununie. Chiar dacă cei care te roagă să-i cununi încă nu și-au predat viața Domnului Isus, prin faptul că știu cine ești și apelează la tine, deja îți arată că ei respectă pe Dumnezeul căruia te închini. Cu ocazia aceasta, tu poți să le prezinți în mai de-aproape pe Isus Hristos, nu numai lor, dar și la toate rudele care vor fi prezente la nuntă.
Îți asumi responsabilitate pentru acest legământ?
Nu, pentru că nu tu intri în acest legământ, ci ei. Ei promit înaintea lui Dumnezeu că vor fi credincioși unul altuia și ei cer binecuvântarea asupra încheierii acestui legământ. Păstorul sau preotul sunt doar reprezentanți din partea lui Dumnezeu în oficierea legământului. Responsabilitatea, însă, și-o asumă fiecare din ei. Slujitorul trebuie să le vorbească despre datoria care și-o asumă, despre pericolele nepăstrării acestui legământ, dar ei și nu păstorul își asumă responsabilitatea de a păstra acest legământ. După mine, rolul păstorului aici este ca și rolul aceluia care conduce pe cineva la Hristos. Când le spunem la oameni Evanghelia și ei doresc să încheie legământ cu Isus, noi îi ajutăm în acest proces, dar legământul îl încheie ei înaintea lui Dumnezeu și nu noi. Noi suntem acolo pentru a-i îndruma și ajuta să facă acest lucru. Dacă după aceasta persoana se întoarce de la Dumnezeu, eu nu pot fi responsabil de decizia lui, pentru că el a încheiat un legământ personal cu Dumnezeu. Tot așa este și cu legământul căsătoriei. Soțul și soția încheie un legământ personal unul cu altul, înaintea lui Dumnezeu. Păzirea lui este responsabilitatea lor și ei vor culege roadele dacă nu o vor face.
Dumnezeu să ne ajute să folosim orice ocazie pentru vestirea Evangheliei!