Este păcat copiatul atunci când însuși profesorul permite aceasta?

Întrebare:

Sunt liceană și am o teză la matematică foarte dificilă. Mă rog pentru ea de mai mult timp. Se poate ca Domnul să lucreze prin profesorii/colegii care îmi dau să copiez? Este socotit în acest caz copiatul păcat dacă profesorii înșiși permit copiatul? Mulțumesc pentru ajutor!

Copiatul este păcat

Așa cum este explicat în acest articol pe site, copiatul este păcat. Elevul creştin care copiază nu mai dă dovadă de credincioşie desăvârşită şi nu mai face cinste învăţăturii lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru. Citește explicațiile din articol și renunță la copiat, nu lăsa nicio mică posibilitate în minte că vei recurge la copiat dacă va fi foarte greu, dacă profesorii vor permite, dacă este risc să nu iau o notă trecătoare, dacă…

Nu se merită să iei pe umeri această povară și rușine pentru niciun risc profesional. Mai bine să dai examenul de 2, 3 ori, să muncești pentru el, să-l dai pe o notă mică decât această rușine. Peste ani, uitându-te în urmă, te vei bucura mult că nu ai copiat și nici nu va conta atât de mult nota sau alte lucruri.

Cum să procedezi dacă profesorii permit să copii?

Încredințează-te deplin în Dumnezeu

Chiar dacă ești bine pregătit, încredințează-te în Dumnezeu, nu în puterile și cunoștințele tale.

”Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta!” (Proverbe 3:5)

Îmi amintesc că nu am avut note mari la examenele la care reușeam bine să mă pregătesc, dimpotrivă, Dumnezeu mă uimea cu note mari acolo unde știam că am scris slăbuț, unde eram cu frică și în rugăciune continuu. Chiar au fost situații paradoxale și uimitoare. După examenul de BAC la limba română am mers acasă cu toată liniștea că am scris pe „10”, dar, de fapt, era pe „8”.O altă dată la universitate deja când meritam cu greu un „8”, am luat „10” de la un profesor care nu pune niciodată „10” la examen. A fost o mirare pentru toată universitatea. Nici cel mai bun student din universitate nu a luat „10” vreodată la acest profesor. Profesorul ne știa purtarea de la ore (eu și colega mea Aurelia), ne vedea atitudinea și când a văzut că avem „8” la semestru, ca să se asigure că vom avea nota finală  „9”, ne-a pus „10” la examen. Examenul nu a fost scris pe „10” nici pe departe, sunt sigură de aceasta. Cred că meritam cu greu un „8”. Profesorul nu ne-a dat multe explicații, dar am fost uimite și cu lacrimi de bucurie am mulțumit lui Dumnezeu pentru felul cum a lucrat la inima profesorului. Nici nu am visat acest imposibil. Situații de acest fel au fost mai multe și noi de multe ori am putut păstra o medie frumoasă ca să putem avea bursa lunară, care era de 700 de lei și de un mare ajutor.

Îmi amintesc cum spunea Aurelia după ce a renunțat la copiat că are atâta libertate să se concentreze la examen, să nu se gândească cum să copieze, să nu piardă timpul cu această frică și nici rușine nu mai avea pentru aceasta.

Roagă-te pentru examen și pregătește-te bine

Roagă-te pentru examen împreună cu colegii, pregătiți-vă împreună. Îmi amintesc cum stăteam cu colegele mele în universitate de dimineața până seara în perioada examenelor, pentru că erau libere aproape toate sălile. Alegeam un etaj și fiecare stătea în una din săli. La pauza de masă ne întâlneam, ne rugam împreună, ne verificam împreună. A fost un timp greu, dar plăcut.

Pentru examenele de BAC am folosit caietele de teste și am rezolvat toate testele. Sunt și alte modalități de pregătire. Vezi examenele din anii trecuți și rezolvă-le. Unde nu înțelegi, învăță, întreabă, caută explicații în cărți, pe internet.

Nu ceda chiar dacă ți se pare că nu ai decât foarte puțin timp. Învață intensiv și cât reușești. Nu trece în disperare, pentru că dacă nu păstrezi pacea, nu te poți concentra și nu poți asimila informația.

În toată această perioadă, nu uita de priorități. Începe-ți ziua în rugăciune și studierea Bibliei. Fii nelipsit de la serviciile de închinare ale bisericii. Nu fă din examene o scuză pentru a lipsi de la biserică.

Fii gata să plătești prețul

Am scris mai sus situații când Dumnezeu m-a ajutat să am o notă bună, dar nu totdeauna a fost așa. Fii gata pentru orice situație, dar să rămâi în neprihănire. Decide așa cum au decis prietenii lui Daniel:

Iată, Dumnezeul nostru, căruia îi slujim, poate să ne scoată din cuptorul aprins şi ne va scoate din mâna ta, împărate.Şi, chiar de nu ne va scoate, să ştii, împărate, că nu vom sluji dumnezeilor tăi şi nici nu ne vom închina chipului de aur pe care l-ai înălţat!” La auzul acestor cuvinte, Nebucadneţar s-a umplut de mânie şi şi-a schimbat faţa, întorcându-şi privirile împotriva lui Şadrac, Meşac şi Abed-Nego. A luat din nou cuvântul şi a poruncit să încălzească de şapte ori mai mult cuptorul de cum se cădea să-l încălzească. Apoi, a poruncit unora din cei mai voinici ostaşi din oştirea lui să lege pe Şadrac, Meşac şi Abed-Nego şi să-i arunce în cuptorul aprins.” (Daniel 3:17-20)

Șadrac, Meșac și Abed-Nego erau gata să asculte de Dumnezeu indiferent de faptul dacă vor fi izbăviți de Dumnezeu sau nu din cuptorul de foc. Situația era mult mai grea la ei, ținea de viață și moarte, nu de o notă. Ia așa decizie în inimă pentru toate situațiile vieții. Nu știm care vor fi deciziile lui Dumnezeu, nu putem să-I poruncim, putem doar să-L rugăm. El știe cum este mai bine. Partea noastră este să rămânem în limitele ascultării.

Am avut și eu situații multe când Dumnezeu m-a ajutat miraculos la examene și am avut note mari sau am avut exact subiectele pe care le știam cel mai bine, dar nu totdeauna a fost așa. În primul an de facultate, la unul din examene nu am reușit să pregătesc toate subiectele. La examen am știut să răspund doar la unul din subiecte. Am luat „5” la acel examen. Colegele mele au plătit pentru nota „8” de frică de profesoară, pentru că se știa despre ea că pune note foarte mici și nici nu prea venea pe la ore să ne pregătească. Eu i-am cerut profesoarei să-mi pună notă negativă în loc de „5” ca să pot scrie a doua oară la restanță. Știu că nu m-am simțit deloc bine în acea ipostază, dar am rugat cu lacrimi și am explicat că nu am reușit să pregătesc toate subiectele. Profesoara aștepta să dau și eu bani ca și celelalte fete și a fost foarte umilitoare toată situația. La restanță mă așteptam să iau „7”, dar am fost atât de mirată și eu și colegele să aflu că am luat „10” de la această profesoară.

Să nu cedezi ispitei. Dacă vei dobândi o notă mai bună pe această cale, va fi una înșelătoare, nu o adevărată plată. Nu vei avea bucuria deplină și nici pace. Nu se merită. Nu lua această povară. Dumnezeu îți promite o adevărată plată în locul celei înșelătoare:

Cel rău dobândeşte un câştig înşelător, dar cel ce seamănă neprihănirea are o adevărată plată. (Proverbe 11:18)

Să nu crezi că Dumnezeu lucrează prin cei care-ți dau de copiat. Cred că L-ar supăra pe Dumnezeu să crezi așa. Te poți încrede și nădăjdui în ajutorul Lui atunci când rămâi în nevinovăție și neprihănire, altfel este ajutor nu din partea Lui:

Să mă ocrotească nevinovăţia şi neprihănirea, când îmi pun nădejdea în Tine! (Psalmul 25:21)