Poți fi predicator dacă nu poți depăși emoțiile înaintea oamenilor?

Întrebare:

Pace, frate. Sunt un tânăr de 15 ani și frații de aici de la biserică vor să mă pună să dau un îndemn la rugăciune. Problema este că eu nu știu cum, nu știu cum să vorbesc, cum să aliniez lucrurile și subiectele. Știu că ați postat o explicație despre „Cum se face un îndemn la rugăciune în biserică?”. Dar eu nu prea înțeleg și, pe deasupra, am și multe emoții. Într-o zi, la un cerc de rugăciune, m-a pus un frate să dau un îndemn sau să citesc un psalm și eu am ales să citesc un psalm, dar și când am citit acel psalm, m-am înroșit și mi-a bătut inima tare. Eu nu știu ce să fac, să renunț la aceasta? Poate Domnul nu vrea ca eu să fiu un predicator? Au fost mulți care s-au convertit și L-au primit pe Domnul Isus și după câteva săptămâni, alții după câteva luni au început să dea îndemnuri și chiar să și predice. Nici nu știu dacă mă puteți ajuta.

Dragă tânăr, dacă te-au invitat conducătorii bisericii și ți-au încredințat să faci îndemnuri la rugăciune, cred că au văzut în tine un potențial de viitor predicator, căci așa facem și noi la biserica pe care o păstoresc. Dar, după ce ies unii și vorbesc o dată sau de mai multe ori, ne dăm seama dacă au potențial sau nu și nu mai insistăm. Ca și pastori, vrem ca fiecare om să slujească bisericii potrivit cu darul lui spiritual. Toate darurile duhovnicești se împart în daruri de vorbire și daruri de slujire. Presupun că nu ai un dar de vorbire dacă spui că ai astfel de emoții, pierzi subiectul și se pare că nici nu-ți place să vorbești în fața oamenilor. Eu te sfătuiesc în mod de urgență să faci rost de cursul “Darurile spirituale”, să-l studiezi bine, ca să înțelegi care sunt darurile tale duhovnicești și apoi să slujești potrivit cu ele. Neapărat mergi să vorbești cu pastorul tău și să-i spui situația ca el să te poată sfătui și îndrepta în slujire, potrivit cu darul tău. Nici într-un caz să nu te dai într-o parte și să stai nepăsător în biserică sau fără lucrare, cum fac mulți. Tu ai primit daruri de la Duhul Sfânt și trebuie să slujești cu aceste daruri, căci este scris:

Ca nişte buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit. Dacă vorbeşte cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu. Dacă slujeşte cineva, să slujească după puterea pe care i-o dă Dumnezeu, pentru ca în toate lucrurile să fie slăvit Dumnezeu prin Isus Hristos, ale căruia sunt slava şi puterea în vecii vecilor! Amin. (1 Petru 4:10–11)