Dublu suicid în capitală. Ce lecții învățăm ca și părinți?

Doi adolescenţi din Chișinău de 15 și, respectiv, 16 ani au murit după ce s-ar fi aruncat în gol de pe o clădire cu 18 etaje. S-a întâmplat de 8 Martie. Adolescenţii au fost găsiți ținându-se de mână, legaţi cu bandă adezivă. În buzunarul băiatului a fost descoperit un bilețel de adio adresat părinților pe care scria: „Scuzați-ne, nu mai putem trăi așa viață. Îngropați-ne împreună”. 

Se pare că e vorba despre suicid. Dacă e așa, mă întreb ce i-a determinat pe acești copii să-și pună capăt zilelor? De unde le-au venit așa gânduri? Cine i-a ghidat să recurgă la acest pas? Mă întreb oare nimeni n-a observat devieri în comportamentul acestor tineri sau poate au observat, dar au subestimat consecințele? Psihologul Liuba Ceban consideră că astfel adolescenții au vrut să-și sublinieze și să-și imortalizeze dragostea.

Nu știm ce a fost la mijloc, dar ca și părinți este necesar să scoatem niște lecții din această tragedie. Consider că noi avem datoria, în primul rând, să ne educăm copiii. Trăim vremuri grele în care suntem presați să facem bani, să construim carieră și uneori familia are de suferit. Niciun educator de grădiniță și niciun profesor de școală, oricât de buni n-ar fi, nu pot înlocui părinții. Dacă nu ne facem suficient timp pentru copiii noștri, ei îl vor petrece în fața computerului sau cu prietenii lor și nu vom putea afla cu ce trăiesc ei. Trebuie să le fim cei mai buni prieteni. Să nu credem că dacă ne asigurăm copiii cu locuință, haine, îmbrăcăminte sau cele mai scumpe telefoane, ne-am îndeplinit toate datoriile. Ei au nevoie, în primul rând, de afecțiunea noastră. Atunci când dau mâinile în jos și sunt disperați, au nevoie de prezența și susținerea noastră. Trebuie să-i învățăm Sfintele Scripturi, ca să știe ce cale să aleagă în viață și cum să zidească relațiile cu cei din jur. De aceea, haideți, să-i prețuim pe copiii noștri și să investim în ei.

Vă recomand, de asemenea, articolul scris de Vasile Filat – Părinți, protejați-vă copiii de SUICID