Părinți, protejați-vă copiii de SUICID

Mihai era unicul copil la mama sa, care a fost părăsită de soț. Băiatul a învățat foarte bine la școală, o ajuta pe mama în toate și, după ce l-a crescut prin multe greutăți, aștepta să se bucure de el și de o viață mai ușoară. Dar, după liceu nu a dorit să plece la facultate. S-a luat cu prietenii care foloseau droguri și s-a lăsat și el prins de această patimă rea. Într-o dimineață, mama a aflat îngrozită că Mihai s-a sinucis. Cine va putea acum alina durerea acestei mame? Oare se aștepta ea cândva că el își va pune capăt zilelor? Istoria aceasta s-a întâmplat cu un coleg de liceu al fiicei noastre Tika. Ea, când a aflat, nu putea crede că este adevărat aceasta, căci nu se aștepta niciodată de la Mihai să procedeze astfel. Niciun părinte nu se așteaptă și nu presupune că copilul lui ar fi în stare să se drogheze sau să comită suicid.

Satana luptă pentru sufletele oamenilor

Oamenii care sunt conștienți de realitatea lumii spirituale înțeleg că se dă o luptă crâncenă pentru sufletul omenesc. Vrăjmașul sufletelor omenești, diavolul, de la începutul zidirii a urmărit să aducă moarte și să distrugă. Domnul Isus a spus că el, Satana, este mincinos și tatăl miciunii și de la început este ucigaș. Minciuna o folosește ca să ucidă. Acum Satana aplică o nouă strategie pentru a distruge sufletele omenești și a pus în funcțiune rețelele de socializare. El și fiii lui, adică oamenii care îl urmează, fac uz din plin de tehnologiile moderne pentru a răspândi minciună și moarte. 

În anul 2007 în Rusia a apărut pe internet o joacă numită “Marele Joc” (Большая Игра) prin care tinerii erau amenințați cu venirea străinilor și sub formă de joacă, ca să acumuleze puncte, li se cerea să înjosească o persoană venită în Rusia din Asia Centrală sau din Caucaz, să filmeze ofensa pe care i-a făcut-o și să o încarce pe site-ul lor. Când au intervenit autoritățile, pe site erau deja peste 30.000 de astfel de crime înregistrate. Și mai mirate au rămas autoritățile când au descoperit că tot jocul acesta diabolic era condus de patru persoane, dintre care unul a fugit peste hotare, iar trei erau invalizi din copilărie și nu au putut fi judecați sau trași la răspundere. Până în ziua de azi nu au aflat cine a investit banii necesari pentru crearea și răspândirea jocului, căci suma estimată a fost de 20 de milioane de dolari SUA. 

În ultima vreme s-au răspândit prin rețelele de socializare mai multe jocuri care îi provoacă și îi conduc pe copii la suicid. Jocurile poartă diferite denumiri, dar toate au același scop final. Iată câteva din denumirile acestor jocuri: “Balena Albastră”, “Casa liniștită”, “Cum să devii zâna din Vinx”, “Trezește-mă la ora 4:20” și altele. 

S-au răspândit mai mult în zonele de sud ale Rusiei, dar și în Ucraina și în alte țări. Recent, mi-a scris pastorul Vlad Lecari din Larga că și în satul lor s-a auzit despre copii care ar juca în aceste jocuri ale morții. Sper că părinții vor citi acest articol și vor lua lucrurile în serios, căci, fiind maturi și auzind că copiii se joacă, nu prea luăm în serios lucrurile. Ce se întâmplă în acel joc e foarte periculos. Copilul primește 50 de sarcini reale pe care începe rând pe rând să le îndeplinească. Prin toate aceste sarcini, jucătorul mic este condus pas cu pas la acceptarea suicidului care va fi ultima lui sarcină de îndeplinit. Mai circulă acum prin internet și cartea “50 de zile până la sinuciderea mea” de Stace Kramer. Acesta este pseudonimul, căci numele adevărat al autoarei este Nastea Hohlova din Astrahani. Cartea urmărește același scop – să-i conducă pe cititori la suicid. 

Cum să vă protejați copiii? 

Numai nu începeți prin a le interzice să mai stea la computer, căci astfel nu veți face decât să-i provocați să se joace în ascuns sau să meargă la prieteni, să rămână după lecții la școală etc. Vorbiți-le copiilor despre pericolul acestor jocuri și învățați-i să aibă discernământ și să deosebească lucrurile rele de cele bune la care sunt și pot fi expuși pe internet. Dacă tot vorbim de aceasta, învățați-i să se ferească de orice fel de pornografii și imagini erotice, dar și de învățături rele și nimicitoare, căci abundă internetul de ele. Căutați să-i învățați pe copii în fiecare zi din Sfintele Scripturi și să faceți lucrul acesta interesant și atractiv pentru ei. În Biblie scrie astfel: 

Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului. (Efeseni 6:4

În Vechiul Testament același adevăr este spus în detalii și explicat cum poate fi îndeplinit în mod practic: 

Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini şi să-ţi fie ca nişte fruntare între ochi. Să le scrii pe uşorii casei tale şi pe porţile tale. (Deuteronom 6:6-9

Este foarte important să citiți Biblia în fiecare seară cu copiii. Începeți să citiți cu ei cărțile istorice și biografice. Începeți cu cele patru Evanghelii și cu Faptele Apostolilor. Citiți cu copiii pe roluri. Lor le place tare mult aceasta. Săptămâna trecută am predat un seminar pentru pastorii din raionul Sângerei și am rămas peste noapte la pastorul Mihai Cucoș. Am avut o mare plăcere să citim cu copiii lui David, Lidiana și Mihaela din Biblie și ei așa încântați au rămas să citească pe roluri că, după ce am citit cam o oră, ei ar mai fi dorit să continuăm. Vă recomand să faceți rost de manualele de studiu biblic inductiv pentru copii din seria “Descoperă tu însuți”. Aceste manuale sunt unice. Copiii studiază direct textul biblic și fac aceasta în mod distractiv și interactiv. Veți avea numai de câștigat dacă veți lua câte o carte și pentru cei maturi din casă și veți studia cu toții împreună. 

Recomandări pentru copiii la vârsta adolescenței

Vârsta adolescenței este cea mai periculoasă în ce privește pericolul suicidului. Vă sfătuiesc să faceți rost de cursul “Cerul, iadul și viața de după moarte” de Kay Arthur și să-l studiați cu copilul. Ar fi foarte bine dacă cursul acesta s-ar preda în toate școlile, căci în el este bine prezentată valoarea vieții umane, realitatea morții și ce se întâmplă la moartea omului, unde merge sufletul lui, ce se întâmplă cu cei care cred în Isus Hristos și cu cei care nu cred sau cu cei care comit suicid. Cunoașterea realității vieții de după mormânt îi va opri pe adolescenți și pe orice persoană care este tentată să comită suicidul. Dacă veți dori aceste manuale, vizitați magazinul online Precept: https://shop.eurasiaprecept.org/

Mă rog pentru fiecare cititor să ia în serios această avertizare și chiar azi să vorbească cu copiii și să se asigure că ei nu se expun la nicio influență satanică care ar putea să-i conducă la suicid sau la alte rele. Începeți chiar de azi să-i învățați temeinic pe copii Cuvântul lui Dumnezeu.