3457 de legăminte din 4590 de persoane semnate în două luni

Este vorba de proiectul naţional „Dreptul la viaţă al copilului nenăscut”, lansat la iniţiativa Asociaţiei „Pentru Familie”, al cărei preşedinte este Vasile Filat. Proiectul presupune predarea unei lecţii despre avort tinerilor şi adolescenţilor şi vizează, atât fetele, cât şi băieţii, ţinând cont de faptul că, deseori, băieţii sunt acei care încurajează sau impun fetele să comită avort.

Scopul proiectului este informeze despre pericolele cu privire la consecinţele fizice, emoţionale şi spirituale ale avortului şi reducerea numărului de avorturi în ţara noastră, care influenţează, în mod direct, situaţia demografică din ţară, creând o criză demografică acută.

Conform datelor statistice furnizate de instituţiile de resort, anual, în Republica Moldova se comit 15 mii de întreruperi de sarcină. Republica Moldova intră în categoria ţărilor cu cel mai mare număr de avorturi, 365 la o mie de născuţi vii. Printre vecini, Moldova este depăşită doar de Ucraina. În România şi Federaţia Rusă situaţia e mai gravă, la o mie de născuţi vii se înregistrează peste 450 de avorturi.

În acest context, Asociaţia „Pro Familia” a luat atitudine, lansând proiectul „Dreptul la viaţă al copilului nenăscut”. Preşedintele Asociaţiei, Vasile Filat, şi-a exprimat dorinţa de a zcât mai mulţi tineri să ia decizia de a proteja viaţa copiilor nenăscuţi, decizie confirmată prin semnarea unui angajament.

Amintim că proiectul ”Dreptul la Viaţă a Copilului Nenăscut” se desfăşoară în bază de voluntariat în bază de donaţii benevole din partea membrilor AO „Pentru Familie”, precum şi din partea altor ONG-uri şi instituţii religioase care s-au alipit proiectului.

Pe moment, activităţile proiectului au fost desfăşurate în 59 de localităţi cu implicarea a 30 de voluntari. 4590 de persoane au beneficiat de acest proiect, dintre care 3457 au semnat legămintele Pro-Viaţă. În aşa mod, tinerii şi-au arătat decizia să protejeze dreptul la viaţă al copiilor nenăscuţi şi să nu impună sau săşi dea consimţământul la întreruperea sarcinii.

Proiectul a fost lansat în data de 15 octombrie curent, de Ziua Internaţională a Comemorării Bebeluşilor şi a Copiilor, şi va dura până la data de 1 iunie, Ziua Internaţională a Copiilor, când va fi inaugurarat un monument în memoria copiilor avortaţi. Monumentul este similar monumentului din Slovacia – „Mamă, te rog nu mai plânge”. Au avut loc negocieri cu autorul monumentului în vederea plasării unei copii a acestui monument, iar autorii proiectului ”Dreptul la Viaţă a Copilului Nenăscut” sunt de părere că monumentul redă cel mai reuşit mesajul proiectului pe care doresc să-l transmită societăţii.