Cum să depășești ura pentru tatăl abuziv?

Întrebare:

Am o întrebare personal pentru d-nul Vasile Filat. Am citit bibliografia Dvs. de pe site și am rămas surprinsă să văd că am avut aceeași copilărie. Am trăit toți anii mei de copilărie și adolescență în abuzuri fizice și verbale din partea tatălui meu, încât în ultimile luni de trai în casa părintească , din cauza fricii, am început să aud glasuri în capul meu. Eram numită și înjosită strașnic și eu și mama mea și sora mea de tatăl meu, ca la sfârșit, la 20 de ani ai mei, să fim date afară din casă toate trei, pentru că dumnealui și-a adus mireasă nouă în casa noastră. Și fiindcă nu era de ajuns, mama mea s-a îmbolnăvit de cancer…dar, slava Domnului, starea s-a ameliorat. Au trecut 2 ani de atunci (de când am fost dată afară din casă). Sincer va spun că sunt mai liniștită sufletește, întrucât multa vreme trăiam în cap cu ideea cum să-mi omor tatăl și cum n-ar părea de straniu fiecare rugăciune la Dumnezeu se începea cu “Doamne, fă să moară tata”. Acum nu mai am astfel de gânduri. Dar ura a rămas. Aș vrea să vă întreb pe Dvs. cum ați trecut peste această ură, cum ați făcut pasul și v-ați împăcat cu tatăl Dvs? De unde ați luat putere? Vă mulțumesc. Aștept neapărat răspunsul Dvs.

În articolele “Moartea mamei mele” și “După moartea mamei” am relatat despre relația grea pe care am avut-o cu tatăl în copilărie și felul cum această relație m-a făcut să-l urăsc. Din clipa când m-am întors la Dumnezeu și am intrat în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos nu am mai avut niciodată ură pentru el, ci invers, îmi pare rău pentru felul cum și-a trăit viața și că nu a primit lumina Evangheliei oridecâte ori sora lui mai mare a venit și i-a vestit mântuirea, care este în Hristos.

Atunci când intrăm în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos primim iertare de păcatele noastre și odată cu Duhul Sfânt care ne este dat, Dumnezeu toarnă în inimile noastre și dragostea Sa. Această dragoste este suficientă ca să putem ierta pe oricine și să-L iubim cu dragostea lui Dumnezeu.

Îmi pare rău să aflu că ați avut să treceți prin aceleași suferințe împreună cu mama și cu sora dumneavoastră și mă rog să vă dea Dumnezeu mângâiere și să vă tămăduiască rănile pricinuite de tatăl abuziv și să vă ajute să învingeți ura pe care i-o purtați acum.