De ce creștinilor le este așa de greu să se roage?

Întrebare:

De ce creștinilor le este așa de greu să se roage?

rugaciune

Când am căutat să văd ce vorbește Sfânta Scriptură despre rugăciune, am găsit foarte multe versete în care se vorbește despre rugăciune ca ceva în care ar trebui să stărui.

Bucuraţi- vă în nădejde. Fiţi răbdători în necaz. Stăruiţi în rugăciune.

( Romani 12:12)

Verbul a stărui este la timpul prezent, un prezent ce indică o stare continuă și activă. Deci, rugăciunea este o stare în care trebuie să perseverezi. Cu cât mai mult te rogi, cu atât mai mult știi cum să te rogi.

Motivele pentru care creștinii se roagă atât de greu pot fi variate. Dar să discutăm câteva:

Nu știu cum să se roage

Deseori credincioșii nu “riscă” să se roage, pentru că nu știu cum să se roage, nu au fost învățați să se roage sau cred că trebuie să aibă vreun dar special pentru a se ruga. Rugăciunea este  o cerere adresată lui Dumnezeu.  Vă sfătuiesc să faceți studiul “Doamne, învață-mă să mă rog”. Deși este un studiu pentru copii, este foarte practic și pentru maturi.

Problemă spirituală

Deseori dacă relația cu Dumnezeu nu este bună, oamenii nici nu vor să să roage. Oamenii, în așa cazuri, zic: “Am ajuns într-o stare că nici nu pot deschide Biblia, nici nu mă pot ruga”. Rugăciunea și Scriptura este o formă de comunicare cu Dumnezeu. Dacă acestă comunicare este întreruptă, nu mai putem vorbi despre o relație. De fapt, atitudinea ta față de rugăciune arată ce relație ai cu Dumnezeu. 

Teama de public

Presupun că întrebarea ține mai mult de rugăciunea în biserică. Mulți nu se roagă în public, pentru că le este frică. Cred ei că trebuie să ai niște abilităţi oratorice pentru a te ruga în biserică, dar Cuvântul lui Dumnezeu nu ne învață așa.

Când vă rugaţi, să nu bolborosiţi aceleaşi vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulţime de vorbe, vor fi ascultaţi. Să nu vă asemănaţi cu ei; căci Tatăl vostru ştie de ce aveţi trebuinţă, mai înainte ca să-I cereţi voi. (Matei 6:7-8)

Este important să ne rugăm simplu, sincer, din inimă, nu oratoric și pentru a impresiona. Nu este corect să ne gândim ce vor crede alții despre mine când mă rog. Este o gândire total greșită. 

Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii, şi pentru mine, ca, oridecîteori îmi deschid gura, să mi se dea cuvînt, ca să fac cunoscut cu îndrăzneală taina Evangheliei (Efeseni 6:18-19).

Deci, ca să ne putem ruga trebuie să veghem la acesta. Să stăruim, dar, în rugăciune!