De ce creștinii trebuie să țină Paștele?

În acest articol voi prezenta motivele pentru care un creștin trebuie să țină Paștele chiar dacă aceasta a fost dată poporului evreu și era o umbră pentru evenimentele care urmau. Iată întrebarea:

Nu inteleg de ce crestini trebuie sa tina Pastele? Pastele a fost instituit in noaptea cind a trecut nimicitorul prin Egipt, este o sarbatoare evreiasca care le aminteste evreilor ce sa intimplat in ultima noapte din Egipt si cum singele mielului uns pe usiori a salvat viata intiilor nascuti. E adevarat ca acest miel de paste simboliza pe Domnul Isus si care avea sa fie mielul de Paste. insa Evreii nu au priceput lucrul acesta nici pina in ziua de azi exceptie fac evrei crestini, insa ca si crestini nu ar trebui sa tinem aceasta sarbatoare deoarece a fost inlocuita cu Cina Domului. În noaptea cind a fost vindut cu o zi inainte de jertfa Sa Domul Isus a instituit Cina care inlocuieste Pastele. Si Pavel spune ca Cristos Pastele vostru a fost jertfit și in amintirea acestui lucru a fost instituita cina care la unele culte se face o data pe saptamina la altele o data pe luna. Deci Domnul Isus a dat aceasta porunca sa se faca lucrul acesta in amintirea mortii Lui.  Și nu o data pe an ci de mai multe ori.  Deci Pastele a fost inlocuit cu cina de ce se mai serbeaza Pastele Iudaic? Nu inteleg nici de ce se pune Pastele dupa bunul plac al oamenilor? În fiecare an la o alta data si nu numai atit uni il au la o data si alti la o alta data in acelas an cind de fapt se cunoaste data cand se tin Pastele evreilor si e o singura data stabilita de Moise. Asa de bine a reusit diavolul sa incurce lucrurile in aceasta privinta ca acolo unde se stie data exacta se muta in fiecare an la o alta data.  Și acolo unde nu se stie de exemplu nasterea Domului sa pus o data fixa dupa anumite calcule si sa stabilit o data fixa.

Deja ați răspuns parțial la întrebarea care ați pus-o. După cum mielul a fost Paștele evreilor în noaptea când au fost izbăviți din robia egipteană, tot așa Domnul Isus este numit Paștele nostru pentru că prin El am fost izbăviți din robia păcatului. Bineînțeles că aceasta se aplică doar la cei care au crezut din toată inima în El și au fost născuți din nou. Este adevărat că Domnul Isus a instituit Cina Domnului și aceasta a făcut-o în timp ce toți evreii mâncau mielul de Paște și aceasta a făcut și Domnul Isus cu ucenicii Săi. A mânca Paștele însemna a mânca acel miel și aceasta a făcut și Isus cu ucenicii săi, în amintirea evenimentului din Egipt, dar apoi a instituit Cina Domnului și în moment ce a rupt pâinea a spus că acesta este trupul Lui care a fost frânt pentru mulți, iar vinul era sângele Lui care s-a vărsat pentru iertarea păcatelor noastre.

pașteleDomnul Isus nu a stabilit o frecvență pentru oficierea Cinei Domnului și de aceea, diferite confesiuni o practică cu  frecvență diferită și aceasta și din considerente să nu devină o rutină și oamenii să nu mai pătrundă sensul acestui sacrament. În joia Paștelui, cele mai multe biserici au servicii divine și atunci oficiază și Cina Domnului, amintind evenimentul care a avut loc atunci. Apoi, Duminică, se sărbătorește Învierea Domnului Isus. La acest mare eveniment este concentrată atenția creștinilor la Paște și pe acesta îl celebrează. Este adevărat că și acest învierea Domnului Isus creștinii o sărbătoresc săptămânal. Duminica, ziua Domnului, era tocmai ziua când creștinii sărbătoreau învierea Domnului Isus Hristos și datorită acestui eveniment a ajuns să devină duminica ziua de odihnă la creștini. La ruși duminica chiar așa și se numește “Воскресение”, adică Înviere. Toți creștinii din lume sărbătoresc Învierea Domnului Isus de 52 de ori în an, adică o sărbătoresc săptămânal. Totuși, la Paște este o sărbătoare mare și oficială când ne amintim exact de timpul când a avut loc acest eveniment.  Noi sărbătorim Învierea Domnului Isus Hristos – una din cele mai mari biruințe din univers și care a devenit biruința noastră personală.

De ce se sărbătorește la date diferite? Subiectul acesta l-am abordat în articolul “De ce ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite?“.  În nici un caz acesta nu trebuie să devină prilej de dezbinare între creștini. Acum sunt în drum spre casă din Armenia unde am predicat și predat Cuvântul lui Dumnezeu și am sărbătorit Duminica trecută Paștele. Ce mare mi-a fost bucuria să văd atâția oameni care au venit să I se închine Domnului Isus și mulți au intrat în Noul Legământ cu El chiar în ziua de Paști. Ajungând acasă, duminică vom sărbători Paștele la Moldova. Și iarăși, cu tot atâta bucurie, vom celebra Învierea Domnului nostru Isus Hristos. El este vrednic să fie celebrat iar noi să ne bucurăm de Învierea Lui în toate zilele. Hristos a înviat!