DA sau NU prieteniei pînă la căsătorie?

Întrebare:

Este binecunoscut că astăzi tinerii obișnuiesc să se întîlnească și să lege prietenii cu persoanele de sex opus pînă la căsătorie. Cunosc și eu o persoană de care îmi place mult. Aș vrea să prietenim, dar nu cunosc ce spune Biblia despre astfel de prietenie pînă la căsătorie. 

prietenie pina la casatorie

Tinerii şi adolescenţii consumă o cantitate uriaşă de timp, gânduri şi energie ca să se ocupe de presiunile şi de situaţiile pe care le presupun a fi o prietenie. De multe ori tinerii acceptă o prietenie ca să fie în rând cu prietenii lor care deja au experimentat ce înseamnă o prietenie cu o persoană de sex opus, dar care nu sunt conştienţi de situaţiile pe care le presupune o prietenie. Totuși, este un pericol prin faptul că tinerii consacră timp şi eforturi „jocului prieteniei”, dar foarte puţini sunt pregătiţi pentru stresul şi deciziile noi pe care le prevede o prietenie. Adolescenţii caută în prietenie dragoste, siguranţă şi sprijin. 

Pericolele într-o relaţie de prietenie

Foarte mulţi adolescenţi se expun pericolelor şi dezamăgirilor, intrând în „jocul dragostei” cu ochii legaţi, nesocotind faptul că o relaţie de prietenie comportă o mulţime de decizii şi o sumedenie de pericole, ignorând avantajul de a urmări un scop în această relaţie. Cuvântul lui Dumnezeu ne spune:  

Nu vă înşelaţi: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune.” (1 Corinteni 15:33)

  • Izolarea 

Când eşti prins într-o relaţie de prietenie, ai uneori tendinţa să uiţi de vechii tăi prieteni, însă aceşta sunt prietenii de care vei avea nevoie mai târziu. Atunci când prieteneşti cu o persoană de sex opus, s-ar putea să uiţi de alte relaţii importante cum sunt relaţiile cu fraţii, surorile, părinţii. În centrul atenţiei tale va fi doar persoana cu care prieteneşti, iar ceilalţi cu sfatul şi ajutorul pe care vor să ţi-l ofere îţi vor părea duşmani. Ai impresia că nimeni nu te înţelege sau atunci când părinţii sau cei mai mari îţi dau un sfat vei spune: „aceasta este demodat acum, este o altă perioadă de timp.” 

  • Motive greşite 

De cele mai multe ori tinerii intră într-o prietenie din motive greşite, printre care se numără, de pildă, dorinţa de a-ţi impresiona prieteniii şi de a le arăta că tu eşti cineva în comparaţie cu ei. Un alt motiv poate fi de a te răzbuna pe cineva sau a stârni gelozia cuiva. În acest caz nu faci altceva decât să te foloseşti de prietenul tău. Iată ce spune Cuvântul lui Dumnezeu cu privire la cei ce au motive greşite: 

Nu întinde curse, nelegiuitule, la locuinţa celui neprihănit şi nu-i tulbura odihna. Frica de Domnul este un izvor de viaţă, ea ne fereşte de cursele morţii. (Proverbe 24:15, 14:27)

Dacă rămânem alipiţi de Domnul, vom putea distinge motivele greşite ale celor răi. 

  • Durere în inimă 

De multe ori dragostea este folosită pentru a câştiga putere şi prestigiu în ochii altora, iar partenerul este folosit ca şi o jucărie. Pericolul unei astfel de relaţii îl vor face pe celălalt să se simtă ca și prins într-o capcană.  Astfel de relaţii se bazează pe putere, dar nu şi pe dragoste. În felul acesta vei produce rană şi durere care vor rămâne ca o cicatrice pentru mult timp în viaţa celuilalt, pentru că au fost atinse nişte coarde ale vieţii tale. Am găsit o mărturie care cred că ilustrează foarte bine ceea ce am vrut să spun mai sus. 

Când am plecat la lucru în alt oraş, eram virgină şi mă simţeam foarte sigură pe sine…În cel dintâi an de libertate m-am pierdut pe mine însumi, ceea ce mi-a provocat o rană a inimii care s-a tămăduit timp îndelungat şi pe care mi-am produs-o însumi. Sentimentul dureros că eu am dat multor oameni cea mai scumpă parte din mine, sufletul meu, este viu în mine până acum. Nu am crezut că voi plăti atât de scump şi timp atât de îndelungat. (Din cartea: „Dragoste, căsători şi familie”)

De multe ori tinerii se pomenesc că au legat o prietenie fără să-și dea seama și după puțin timp se simt folosiți sau pomeniți într-o capcană. Ceea ce îi face pe tineri să ajungă aici este în primul rând capcana:   

  • Cuvintele frumoase 

Cei ce au gânduri ascunse vor folosi cuvintele frumoase ca să-l ademenească pe celălalt şi să-l prindă într-o capcană. Iată ce spune Solomon în Proverbe 2:11-16:

Căci înţelepciunea va veni în inima ta, şi cunoştinţa va fi desfătarea sufletului tău; chibzuinţa va veghea asupra ta, priceperea te va păzi, ca să te scape de calea cea rea …  şi de nevasta altuia, de străina care întrebuinţează vorbe ademenitoare. 

  • Frumuseţea exterioară

Frumuseţea exterioară de multe ori poate fi înşelătoare şi totuşi este foarte importantă, dar nu atunci când accentul se pune mai mult pe exterior decât pe interior. Da, frumuseţea exterioară este ca o carte de vizită pentru fiecare, dar după ea urmează cea interioară, caracterul. Iată ce spune înţeleptul Lemuel: 

Dezmierdările sunt înşelătoare şi frumuseţea este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată. (Proverbe 31: 30)

Atunci când se pune accentul pe frumuseţea exterioară nu este altceva decât amorezare şi o dragoste pripită. Dacă iubeşte cineva doar pentru frumuseţea exterioară, atunci se înşală, pentru că ea se ofileşte aşa cum se ofileşte o floare, pe când frumuseţea exterioară rămâne. Nu te înşela şi nu pofti o femeie în inima ta pentru frumuseţea ei exterioară. 

  • Nu singurătății

Singurătatea este unul dintre lucrurile ce îi plictisesc pe tineri cel mai tare. Cele mai multe prietenii sunt legate tocmai din motivul de a nu fi singuri. Nici unul din noi nu-şi doreşte să fie singur şi totuşi Dumnezeu uneori îngăduie singurătatea ca să ne încerce. Tinerii îşi doresc să fie apreciaţi, încurajaţi şi observaţi pentru ceea ce sunt ei. Da, mai bine să fii singur decât să cazi în capcana de a „nu fi singur”, dar păcălit şi să rămâi cu o durere mare în inimă care nu se egalează cu sentimentul singurătăţii. 

  • Implică-te împreună cu un grup de tineri sănătoşi

Perioada adolescenţei este una dintre cele mai critice perioade din viaţa adolescenţilor. Anume aici se dau cele mai mari bătălii. Mulţi tineri leagă o prietenie cu o persoană de sex opus, pentru că acest lucru se aşteaptă de la ei. Totuşi, cea mai bună posibilitate de a cunoaşte o persoană nu este întâlnirea individuală sau personală, ci cea în grup. Întâlnirea în grup îndepărtează presiunea sexuală care apare în cazul întâlnirilor individuale. Avantajele întâlnirii în grup sunt că poţi cunoaşte caracterul și valorile persoanei care îţi place, analizând-o dintr-o parte. Aici anume vei observa cum se raportează la alţii, cum acționează în situații dificile, cum vorbește etc. 

Caută relaţia cu Dumnezeu şi lucrarea Lui

Pe paginile Sfintelor Scripturi avem un exemplu deosebit de frumos a unui tânăr care nu şi-a căutat soţie şi nu a fost preocupat de lucrul acesta, ci a căutat să aibă o relaţie frumoasă cu Dumnezeu. În cartea Geneza 24:63 este scris: 

Într-o seară, când Isaac ieşise să cugete în taină pe câmp, a ridicat ochii şi s-a uitat; şi iată că veneau nişte cămile. 

Isaac avea un obicei ca să iasă în fiecare seară pe câmp şi să cugete, să petreacă timp împreună cu Dumnezeu şi să cugete la relaţia lui cu Dumnezeu. Isaac nu era preocupat mai mult de căutarea unei soţii decât de relaţia lui cu Dumnezeu. Nu negăm faptul că Isaac dorea să aibă soţie şi o căsătorie fericită, ceea ce Dumnezeu i-a dăruit mai târziu. Caută să te implici în lucrarea lui Dumnezeu şi Dumnezeu se va îngriji de viitorul tău partener aşa cum a făcut-o pentru Isaac. 

Isaac a dus pe Rebeca în cortul mamei sale, Sara; a luat pe Rebeca, ea a fost nevasta lui, şi el a iubit-o. Astfel a fost mângâiat Isaac pentru pierderea mamei sale.  (Geneza 24:67)

Isaac nu o mai văzuse înainte pe Rebeca și nici nu s-au întâlnit/prietenit pînă la căsătorie, dar atunci când a văzut-o pentru pirma dată s-a îndrăgostit şi a iubit-o foarte mult. Isaac nu a căutat nevastă, ci a căutat să-I fie plăcut lui Dumnezeu, şi Dumnezeu l-a binecuvântat cu o nevastă care i-a adus mângâiere şi care l-a făcut fericit. 

Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după cuvântul Tău. Te caut din toată inima mea; nu mă lăsa să mă abat de la poruncile Tale. Strâng cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta! (Psalmul 119:9-11)

Te invit la Festivalul Precept Ministries Moldova 2015 la care studiem cursul „Căsătorie fără regrete” care te va ajuta să înțelegi acest subiect și mai bine.