Este posibilă cununia fără nași?

Întrebare:

Bună ziua. Am o întrebare care mă frământă de ceva timp. Deci, eu sunt Ortodoxă, prietenul meu este Catolic. Am vrea să ne căsătorim și să ne cununăm în biserica Ortodoxă, dar avem o problemă pentru că nu gasim un cuplu Ortodox care ar fi de acord să ne fie nănași. Ce să facem? Este posibilă, totuși, cununia fără nănași? Vă mulțumesc mult.

Eu sunt pastor baptist, dar conform învățăturii Bisericii Ortodoxe, nu le este îngăduit credincioșilor din această biserică să se căsătorească cu reprezentanți ai altor confesiuni creștine și nici să-și ia nași de altă confesiune sau să cunune pe creștinii de altă confesiune.

Vă invit să citiți articolul “Ce spune Biblia despre nașii de cununie?”, unde am  arătat că în Sfintele Scripturi se întâlnește doar o singură dată cuvântul “nunul” și acesta se referă la administratorul ospățului și nu la părinți spirituali, cum le este rolul nașilor în Biserica Ortodoxă.

Eu sunt curios dacă ați găsit un preot ortodox sau catolic care dorește să vă oficieze cununia având în vedere că faceți parte din diferite confesiuni creștine?

Sfatul meu este ca să nu vă limitați în problema credinței doar la situația pe care o aveți acum legată de cununie. Credința în Domnul Isus Hristos  ține de viață și moarte și de locul unde vă veți petrece veșnicia. De aceea, vă sfătuiesc cu tot dinadinsul să luați acum Biblia (care este aceeași și la catolici, și la ortodocși și la toți restul creștinilor, cu excepția unora ca Martorii lui Iehova, care au schimbat în mod intenționat textul biblic ca să se potrivească învățăturii lor eretice) și să începeți să o studiați împreună. Citiți-o fiecare în parte, citiți și împreună și căutați să înțelegeți bine voia lui Dumnezeu pentru viețile voastre și cum puteți să fiți mântuiți, adică salvați de la păcat și de la pierzarea veșnică și ca să puteți moșteni Împărăția lui Dumnezeu.

Având în vedere că doriți să vă căsătoriți, vă recomand să faceți rost de cursul de studiere a Bibliei după metoda inductivă intitulat “Căsătorie fără regrete“. Acesta este un curs excepțional din care veți învăța cum să zidiți o familie trainică și fericită. Cursul acoperă subiecte ca deosebirile dintre bărbat și femeie, rolul femeii și a bărbatului, comunicarea, dragostea, unirea fizică, creșterea copiilor și multe alte subiecte deosebit de necesare să fie înțelese ca să puteți zidi o familie trainică și pentru care să nu regretați nici pe acest pământ și cu atât mai mult când veți merge să vă înfățișați înaintea lui Dumnezeu.