Cum trebuie să se îmbrace un pastor?

Întrebare:

”De ce nu respectă pastorii noștri Vechiul Testament și nu se îmbracă în hainele scrise acolo? Preoții ortodocși sau catolici ei respectă îmbrăcămintea de atunci. Cum trebuie un pastor să se îmbrace în biserică? Aș vrea să înțeleg răspunsul la aceasta întrebare.”

Preoții din Vechiul Testament se îmbrăcau în îmbrăcămintea lor prescrisă de Vechiul Testament, legea Vechiului Legământ, Legământul de la muntele Sinai. Noi, creștinii, suntem într-un nou legământ cu Domnul Isus Hristos. Cei care sunt în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos nu mai țin legea cea veche de la muntele Sinai. Noi suntem în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos și felul cum trebuie să trăim noi în Noul Legământ este scris în Noul Testament.

Nu găsim prescripții cu privire la îmbrăcăminte în Noul Testament

Dacă ați citit Noul Testament ați văzut că nicăieri Domnul Isus Hristos sau apostolii nu au pus anumite prescripții cu privire la îmbrăcămintea preotului așa cum era în Vechiul Testament. În Vechiul Testament era foarte detaliat prevăzută. De altfel, nici preoții ortodocși, catolici sau orice altă confesiune unde au o anumită vestimentație pentru preoți nu respectă vestimentația din Vechiul Testament. Dacă studiați cu atenție vestimentația așa cum este descrisă în cartea Levitic, veți vedea că vestimentația preoților de azi nu corespunde cu ce este scris acolo și nici nu are sens să corespundă, nu este necesar, pentru că noi nu mai suntem în Vechiul Legământ, noi suntem în Noul Legământ dacă am crezut cu toată inima în Domnul Isus Hristos.

Caracterul unui pastor este mai presus de vestimentație

Dacă am experimentat nașterea din nou, atunci am ales să trăim după condițiile Noului Legământ care sunt scrise în Noul Testament. În Noul Testament nu se pune accent pe vestimentație. Aceasta nu înseamnă că trebuie să nesocotim vestimentația și nu că contează deloc, cum zic unii. Contează vestimentația, dar nu sunt niște reguli prescrise cu privire la vestimentație. Se pune un foarte mare accent pe calitatea caracterului păstorului. Apostolul Pavel, în câteva texte din Biblie, vorbește despre calitățile pe care trebuie să le aibă pastorii și slujitorii din biserică. Eu mă voi opri la textul de la 1 Timotei 3:

”Adevărat este cuvântul acesta: „Dacă râvneşte cineva să fie episcop, doreşte un lucru bun.” Dar trebuie ca episcopul să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeți, în stare să învețe pe alții.” (1 Timotei 3:1-2)

Păstorul trebuie să fie ”vrednic de cinste’’. Deci, vestimentația unui pastor trebuie să fie așa ca să inspire respect. Comportamentul lui, în primul rând, trebuie să inspire respect, pentru că dacă nu ai un comportament care inspiră respect nu cred că te vor ajuta mult hainele, dar, în același timp, dacă ai un comportament care inspiră respect dar ești neglijent în felul cum te îmbraci sau te îmbraci extravagant sau într-un fel care stârnește foarte multă discuție, atunci tot nu este bine. Un pastor trebuie să se gândească atunci când se îmbracă, trebuie să se gândească ca îmbrăcămintea să nu-i diminueze din respectul pe care trebuie să-l aibă el în fața adunării. El se va îmbrăca așa ca să aibă respectul, să fie vrednic de cinste.

Biblia pune un foarte mare accent pe calitățile caracterului unui pastor, unui slujitor al lui Dumnezeu. Omul acesta trebuie să fie o pildă pentru tot restul credincioșilor. Așa să ne ajute Dumnezeu pe noi, pastorii, ca să ne îmbrăcăm în așa fel încât să fim vrednici de cinste și îmbrăcămintea noastră să nu-i devieze pe oameni de la mesaj, să nu-i facă pe oameni să nesocotească mesajul pe care îl predicăm noi sau să nesocotească persoana noastră. Dacă nesocotesc autoritatea noastră a păstorilor, atunci nici mesajul nu-l mai primesc. De aceea, Dumnezeu să ne dea înțelepciune cum să ne îmbrăcăm în așa fel încât să nu creăm întrebări, judecată sau dispreț din partea cuiva, ci invers, oamenii să poată auzi bine mesajul pe care-l predicăm și să-l primească bine. Dumnezeu să ne ajute la aceasta.

Vasile Filat
Transcriere și adaptare text: Eni Elvira, Irina Panainte

BISERICA BUNAVESTIREA DIN CHIȘINĂU
Str. Ciocârliei 2/8, Chișinău, Rep.Moldova
Servicii Divine:
Duminică, 14:00 – 16:00
Joi, 18:30 – 19:30 – ceasul de rugăciune
tel. +373 (68) 060601
https://www.facebook.com/bunavestire….

PENTRU MANUALE ȘI ÎNSCRIERE LA GRUPELE DE STUDIU BIBLIC ONLINE CONTACTAȚI LA:
info@precept.md
+373(69)966779

#moldovacrestina #pastorvasilefilat #vestimentațiapastorului