Cum să te porți cu socrii?

Întrebare:

Știți că e proverbială relația dintre ginere și soacră sau, în general, între tinerii soți și socrii lor. Personal, îmi respect și iubesc socrii la fel ca pe părinți și merg la ei cu aceeași plăcere cu care merg la mama, mai ales că stau tot la țară, la 5 km de ai mei. Din păcate, însă știu multe cazuri în care unul din soți, din diverse motive, nu mai vizitează pe socrii săi și, astfel, unul din soți merge la părinții lui și celălalt la ai săi. Nu cred că e normal așa, ci indiferent de problemele apărute, consider că e o chestiune de respect să-ți vizitezi socrii, căci așa arăți că, de fapt, îți respecți partenerul de viață. Mai sunt situații în care soții se ceartă când vine vorba să meargă la socri și chiar unii le cer partenerilor de viață să nu-și mai viziteze părinții: „Ori eu ori ei, îți pasă mai mult de ei decât de familia ta/de mine? Acum ai familia ta și casa ta, vezi-ți de ele„. Așa sună unele absurdități, din păcate, ceea ce e total nedrept și necreștinesc, cred eu. Nu mai vorbesc când vine în discuție vreun ajutor bănesc pentru părinții tăi sau vreunul din membrii familiei din partea propriilor părinți, ies scântei în casă… Ce credeți și ce învață Biblia despre aceasta?

Să cinstești părinții (și socrii) 

Cred că punctul de pornire în răspunsul meu la această întrebare trebuie să fie porunca a 5-a din decalog care spune astfel:

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău. (Exod 20:12)

Această poruncă rămâne valabilă pentru tot restul vieții, nu doar până ne căsătorim. Domnul Isus ne învață să le facem oamenilor tot ce dorim să ne facă ei nouă. Fiecare din noi vrea să aibă o soție sau un soț care nu-l va împiedica să-și facă această datorie sfântă față de părinți și care îi va trata cu tot respectul pe socri, ca și pe părinții lui. În același timp, mai este un aspect important care trebuie luat în considerație la căsătorie. Când i-a creat pe bărbat și pe femeie și i-a unit în căsătorie, Dumnezeu a hotărât că…

Omul va lăsa pe tatăl său și pe mama sa…

Când un copil se căsătorește, părinții nu mai au autoritate de la Dumnezeu asupra lui așa cum au avut înainte și nu se pot impune cu hotărârile lor în familia lui. Părinții înțelepți nu vor face așa, dar sunt mulți părinți care fac parte din generația care a crescut sub comunism și nu cunosc nimic din Sfintele Scripturi și o bună parte din ei nici nu vor să cunoască ceva. Ei nici măcar nu știu că nu trebuie să se amestece în familia copiilor lor căsătoriți. Știu despre un caz când mama i-a hotărât fiicei când poate și când nu poate întreține relații sexuale cu soțul ei. Am aflat și de cazuri când mama le-a luat tinerilor banii de la nuntă și le-a spus că ei nu au suficientă înțelepciune ca să-și administreze banii și ea le va da câte puțin, adică le va administra ea resursele. În alte familii vine mama sau tatăl să-i scoale dimineață și să-i verifice cum își duc gospodăria etc.  Sunt cazuri când socrii se amestecă grav în educația nepoților și nu le permit părinților să-și disciplineze copiii. Multe lucruri de felul acesta se întâmplă și atunci va avea nevoie de înțelepciune multă cel care va avea de confruntat socrii cu privire la aceste lucruri și va trebui să-i confrunte. Dacă nu va avea îndrăzneală și hotărâre să confrunte, problemele vor crește și relațiile vor deveni mai tensionate.

Când socrii nu se poartă înțelept

Dacă te confrunți cu situații ca cele care am descris la paragraful anterior, atunci trebuie să discuți cu ei. Ai grijă să vorbești cu tot respectul, să nu-ți pierzi limitele și, din start, înainte ca să începi discuția, hotărăște-ți singur ce trebue și ce nu trebuie de vorbit în niciun caz. Nu uita că în mulțimea vorbelor nu se poate să nu păcătuiești. De aceea, nu vorbi nimic ce nu trebuie vorbit și limitează-te în vorbire. Explică-le socrului sau soacrei ce nu fac ei bine și spune-le ce aștepți și ce este corect să facă ei. Domnul să te binecuvânteze cu socri înțelepți care după discuție vor face ce este bine. Dacă, însă va fi un caz mai grav, cum sunt și de acestea destule, atunci ai grijă ca să fii înțelept să-ți păstrezi armonia în familie și să continui să arăți respect și grijă față de socri. Nu lăsa să intre în inima ta ura și nu începe să te răzbuni pe ei.

Urmează exemplul lăsat de Rut

În Biblie există o carte întreagă (Biblia este alcătuită din 66 de cărți), care este întitulată Rut și aceasta după numele eroinei principale din carte, care s-a remarcat prin dragostea ei pentru soacra sa, Naomi. După ce au murit soțul și cei doi fii căsătoriți ai lui Naomi, ea a hotărât să vină acasă dintr-o țară îndepărtată unde se afla. Rut s-a sacrificat total pentru binele soacrei sale, cu toate că era tânără și ar fi putut rămâne acasă ca să se căsătorească cu un bărbat din neamul ei. Rut L-a cunoscut pe Dumnezeu și această cunoaștere a făcut-o să aibă un fel deosebit de frumos de purtare și față de soacra sa și Dumnezeu a răsplătit-o din plin, căci a învrednicit-o să devină soția unui bărbat neprihănit, să intre în genealogia Domnului Isus Hristos și să-i fie înregistrată istoria în cea mai citită carte din lume – Biblia. Vă recomand să faceți rost de cursul de studiu inductiv al cărții Rut, intitulat “Ruda răscumpărătoare”, căci veți primi multă zidire sufletească și veți învăța multe lucruri practice despre aceea cum să vă zidiți relațiile cu socrii.

Urmează exemplul lui Moise

În cartea Exodul ne este relatată și relația lui Moise cu socrul său, Ietro. Chiar dacă a avut de locuit o perioadă lungă împreună cu socrul, au putut să aibă o relație frumoasă, pentru că Ietro nu s-a amestecat în treburile altuia și și-a știut bine limitele, dar și Moise a avut un respect deosebit pentru el și totdeauna l-a tratat așa. Capitolul 18 din cartea Exodul ne arată frumusețea relației lor și ce binecuvântare a fost aceasta pentru tot poporul Israel. Moise se confrunta cu probleme în familie (căci altfel nu și-ar fi trimis soția acasă cu cei doi fii) și nu doar. El trecea printr-o criză în toată slujirea pe care o făcea. Ietro, socrul său, a făcut un drum lung ca să-l ajute și nu a venit deodată cu învinuiri sau cu presiuni. Moise l-a întâlnit cu tot respectul și apoi Ietro a doua zi a observat bine ca să înțeleagă rădăcina problemelor. Când a văzut-o, i-a dat un sfat bun, concret și foarte practic. Moise, ca un om smerit și înțelept, a pus în aplicație sfatul în aceeași zi. Vă recomand să faceți rost și de cursul de studiu biblic inductiv “Exodul”, ca să studiați în profunzime toată cartea, inclusiv acest capitol.

Să ai grijă de ai tăi

Prin căsătorie, fiecare persoană devine un singur trup cu soția sau cu soțul și aceasta implică și o preluare a răspunderilor pe care le are celălalt față de părinții săi. Din clipa când am intrat în căsătorie, familia soției devine și familia mare a soțului și invers. Deci, nu putem ignora nevoile și problemele altora și trebuie să știm că cei din casa soției sau a soțului alcătuiesc și ei casa, adică familia noastră. Apostolul Pavel a scris astfel:

Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios. (1 Timotei 5:8)

Necredincioșii nu-și nesocotesc socrii. Cu atât mai mult nu trebuie să-i nesocotim noi, ci trebuie să ne îngrijim de ei într-un chip vrednic de Dumnezeu.

Nu-ți împiedica partenerul să răsplătească ostenelile părinților

Tot în Epistola 1 a lui Pavel către Timotei mai găsim scris:

Dacă o văduvă are copii sau nepoţi de la copii, aceştia să se deprindă să fie evlavioşi, întâi faţă de cei din casa lor, şi să răsplătească ostenelile părinţilor, căci lucrul acesta este plăcut înaintea lui Dumnezeu. (1 Timotei 5:4)

Chiar dacă textul se referă la o situație specifică legată de văduve, aici este lăsat un principiu foarte important și anume că copiii și nepoții trebuie să răsplătească ostenelile părinților. Soția ta sau soțul tău are datoria să răsplătească ostenelile părinților și trebuie să se îngrijească de ei. Aceeași responsabilitate o ai și tu. Nu-ți împiedica partenerul sau partenera de căsătorie să facă ce este drept față de părinții săi.

Vă recomand să faceți rost de cursul “Căsătorie fără regrete” de Kay Arthur și să-l studiați în profunzime.