Cum să răspunzi la comentarii indecente pe blog?

Întrebare:

Avem un blog personal şi uneori vin să comenteze oameni care folosesc cuvinte stricate. Cum să procedăm cu privire la astfel de comentarii şi la cei care le pun? Dar când astfel de comentarii sunt pe alte bloguri sau portale de ştiri?

În Cuvântul Său Dumnezeu ne învaţă:

Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu semeni şi tu cu el. Răspunde însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înţelept. (Proverbe 26:4-5)

Urmând învăţătura din acest pasaj doresc să vă dau următoarele sfaturi:

  1. Nu admite-ţi comentarii indecente pe blogul personal nici odată.
  2. Dacă aveţi un blog WordPress atunci vă recomand să folosiţi sistemul de comentarii Disqus care este unul foarte bun şi vă permite uşor să administraţi comentariile şi să blocaţi conturile celor care fac abuzuri  prin felul cum comentează.
  3. Puneţi pe blog o pagina unde să fie scrie Regulamentul, aşa ca să ştie oricine comentează că nu vor fi admise comentariile cu limbaj indecent şi vulgar şi vă mai sfătuiesc să nu admiteţi nici un fel de comentarii unde este atacată persoana cuiva.
  4. Dacă este vorba de blogurile altora, din moment ce autorul lasă pe el comentarii cu limbaj indecent, nu mai accesaţi acele bloguri. Cu părere de rău, acest lucru se întâmplă pe multe portale de ştiri unde sunt lăsate comentarii de acest fel. După mine, ar trebui să luăm o atitudine faţă de astfel de portale şi să le cerem să-şi revizuiască politicile pentru comentatori.
  5. Nu te lăsa manipulat de cei care după ce comentează cu cuvinte indecente, sau după ce atacă persoana cuiva, te mai şi învinuiesc că nu eşti democrat, că nu eşti cinstit, etc. când le blochezi conturile. Lasă-i să-şi facă ordine la ei acasă şi nu la tine pe blog. De altfel, dacă întră cineva în casa ta personală şi începe să vorbească sau să se poarte indecent şi să vorbească cuvinte stricate sunt sigur că îl vei pofti să plece din casă şi să nu te mai viziteze.

În Epistola adresată creştinilor din oraşul Efes Apostolul Pavel le-a spus ca între ei…

Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste care nu sunt cuviincioase; ci mai degrabă cuvinte de mulţumire. (Efeseni 5:4)