Din clipa când am devenit ucenicii lui Isus Hristos, împreună cu mântuirea și viața veșnică, am primit și măreața chemare de a fi reprezentanții și ambasadorii Mântuitorului pe acest pământ. În Noul Testament scrie astfel:
Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi. Şi toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos şi ne-a încredinţat slujba împăcării; că adică, Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine, neţinându-le în socoteală păcatele lor, şi ne-a încredinţat nouă propovăduirea acestei împăcări. Noi, dar, suntem trimişi împuterniciţi ai lui Hristos; şi, ca şi cum Dumnezeu ar îndemna prin noi, vă rugăm fierbinte, în Numele lui Hristos: împăcaţi-vă cu Dumnezeu! (2 Corinteni 5:17-20)
Slujba împăcării care ne-a fost încredințată implică vorbire în public. Prin mărturisirea lui Hristos doar putem să-i ajutăm pe oameni să se împace cu Dumnezeu. Când președintele unei țări trimite un ambasador împuternicit la tratative, de la acest ambasador se așteaptă să vorbească când va trebui de vorbit, să tacă când va trebui să tacă și să transmită cu exactitate mesajul pe care a fost trimis să-l transmită. Vai de ambasadorul care va refuza sau va întârzia să transmită mesajul său, căci se poate descalifica pentru totdeauna în ochii celui care l-a trimis și poate aduce mult rău țării sale.
Nouă, creștinilor, ne-a fost încredințată slujba împăcării și noi suntem datori să-i îndemnăm și să-i rugăm fierbinte pe oameni să se împace cu Dumnezeu. Trebuie să o facem zilnic, în discuțiile particulare și cu atât mai mult când avem posibilitate să vorbim unui număr mai mare de oameni.
Duhul Sfânt ne dă putere să vorbim în public
Înainte de înălțarea Sa la cer, Domnul Isus Hristos a spus:
Ci voi veţi primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria şi până la marginile pământului.” (Fapte 1:8)
Depunerea mărturiei despre Domnul Isus Hristos implică vorbire în public. Aproape nimeni din cei 12 apostoli nu au fost vorbitori la public mare până a se întâlni cu Domnul Isus Hristos și a deveni ucenicii Lui. Înainte de înălțarea Sa, Domnul le-a încredințat mesajul Evangheliei ca să-l ducă la un număr mare de oameni și Duhul Sfânt pe care L-au primit avea să le dea puterea și capacitatea să ducă această mărturie.
Un ucenic al lui Isus Hristos care își înțelege reponsabilitatea primită va căuta orice ocazie ca să le spună Evanghelia oamenilor în particular și în public, iar cel care nu-și înțelege această responsabilitate se va eschiva și atunci când îi vor fi oferite ocaziile să vorbească în public. Evitarea sau eschivarea de la vorbirea în public nu va fi altceva decât fugă de responsabilitate.
Cum să vorbești în public dacă ai emoții?
Și ce crezi că doar tu ai emoții? Sau crezi că ceilalți vorbitori nu au emoții? Toți au și trebuie să învețe a și le controla și a-și face bine slujba, biruind emoțiile. Uneori când trebuie să vorbesc în public mi se taie respirația și încep să simt o incomoditate la inimă. Înseamnă aceasta că nu pot să vorbesc? Nicidecum. Urmez sfatul Domnului meu, caut un loc să mă retrag și să mă rog, căci El mi-a promis:
Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. (Filipeni 4:6-7)
Promisiunea și porunca aceasta se aplică și la cazurile când am frică de a vorbi în public. Trebuie să o depășesc și, prin rugăciune, să-mi pun toată nădejdea în Dumnezeu, ca să am pace și să pot face față situației, depunând o mărturie vrednică de Mântuitorul meu. Dacă vei întreba alți vorbitori, predicatori, învățători, cred că toți îți vor spune că au teamă și emoții să vorbească în public, dar ei depășesc această frică și trebuie să înveți și tu să o depășești.
Și dacă îmi pierd cu totul gândurile și cuvintele?
Înțeleg ce spui, căci mi s-a întâmplat și mie. Dacă știi că te confrunți cu aceasta, atunci pregătește-ți mesajul în scris, în cazul când știi din timp că vei avea să vorbești în fața unui public mare. Scrierea mesajului cuvânt în cuvânt te va face să-l înțelegi bine, să-ți fie bine organizat în minte și dacă ai emoții, citește. Foarte bine va fi să-l citești o dată chiar înainte de a ieși în fața publicului, dar și mai bine să fie citit de câteva ori și să fie citit cu voce tare.
Dar cum să fac când sunt invitat prompt să vorbesc?
Să zicem că ești într-o adunare de oameni și deodată ți-a fost dată posibilitatea să vorbești, fără să te fi pregătit mai dinainte. Cum să procedezi? Să te rogi, să-ți organizezi repede gândurile în minte și să vorbești. Dacă ai la îndemână o foaie de hârtie sau un carnet, fă-ți o schiță simplă și urmează acea schiță. De multe ori am folosit tocmai șervețelul de șters mâinile ca să fac repede acea schiță și să pot vorbi. Dacă nu ai nimic la îndemână, nici pix și nici foaie, atunci fă această schiță în minte și las-o să fie scurtă, din trei sau maxim 5 puncte, căci mai multe nu vei putea să urmărești. Nu vorbi nimic în plus, ci spune doar exact ceea de este important pentru public să audă, chiar dacă ei nu sunt conștienți de nevoia pe care o au să audă acel mesaj. Apostolul Petru a fost luat prin suprindere în ziua Cincizecimii, căci nu se aștepta să vină așa o mulțime mare în jurul casei unde erau ei adunați. Totuși, el a ieșit și a explicat mulțimii ce s-a întâmplat cu ei și de la această explicație a mers mai departe ca să le prezinte Evanghelia și pe Domnul Isus Hristos. Drept rezultat, un mare număr de oameni s-au pocăit în ziua aceea și au ales să devină ucenicii lui Isus Hristos, primind și sfântul botez.
Când ești invitat la un eveniment, fii gata să vorbești în public
Dacă mergi la o zi de naștere sau la o nuntă sau la oricare eveniment unde crezi că ai putea fi solicitat să vorbești în public, pregătește-te din timp, ca să știi bine ce vei spune. Când Pavel a fost invitat să-și prezinte învățătura în Areopagul din Atena, evident că el era deja pregătit, căci mesajul lui a fost foarte bine organizat și deja era gata să citeze și din poeții greci. Structura și buna organizare a mesajului mă face să cred că de multe zile se pregătea și aștepta invitația de a vorbi în Areopag și, când i-a fost oferită ocazia, a profitat de ea. Și ce dacă cei mai mulți au disprețuit învățătura lui pe moment? Totuși a câștigat primele suflete din acel oraș și ei au fost Damaris, Dionisie Areopagitul și încă câțiva alții. Fii și tu atent și totdeauna gata pregătit să vorbești și nu disprețui invitația care ți-a fost făcută o dată.
Nu vorbi nimic în plus. Nu vorbi lung, dar fii sigur că vei transmite mesajul despre Domnul Isus Hristos într-un fel clar pentru toți cei care vor fi prezenți. Este lipsit de etică și de bun simț să refuzi invitația să vorbești în public. Prin aceasta vei arăta dispreț față de persoana care te invită în față și față de toți ceilalți adunați.
Doar prin vorbirea în public și pregătirea sistematică vei acumula experiență. Nu uita că vorbești nu pentru tine, ci pentru oamenii care te ascultă și dorești ca fiecare din ei să fie mântuit și să aibă viața veșnică.