Ce să faci când oamenii uită binele făcut de tine?

Întrebare:

Mă macină de foarte mult timp o nedumerire şi mă ţine în depresie mai mult de un an. Ce să faci când ai prieteni de mult timp şi în ziua lor de necaz ai fost alături, dar când ajung eu la greu, ei îmi întorc spatele intenţionat şi încă cu râs batjocoritor, că am ajuns la ajutorul lor. Apoi, poate îşi cer scuze că fac asta, purtarea lor „frumoasă” ţine 3-4 zile şi pe urmă iar o iau de la capăt. Să nu mă înţelegeţi greşit: mie nu-mi pare rău niciun pic pentru ajutorul care l-am dat. De altfel, ei se descurcau mai bine sau mai rău şi fără mine. Eu nu înţeleg de ce nu se poartă cu mine cum mă port eu cu ei? Când ţi se cere iertare de o mie de ori şi ierţi te gândeşti că „cui i se iartă mult acela iubeşte mai mult”, dar se pare că cel care parcă îşi cere iertare gândeşte: „Acestei fraiere poţi să-i spui orice, să-i întorci spatele, să râzi batjocoritor de necazul ei, că până la urmă tot te va ierta”. Are vreo legătură această situaţie cu versetul din Proverbe, care spune despre mărgăritare aruncate înaintea cui nu trebuie? Pe deasupra, în toată suferinţa mea, câteodată mă trezesc lăudându-mă pe mine însumi, în sinea mea că uite ce evlavioasă sunt, din moment ce iert atâtea şi mă îngrijorează pentru că îmi dau seama că nu este bine. Mă tot îngrijorez de situaţia aceasta fiindcă mă învârt într-un cerc vicios şi nu pot ieşi ca să mă pot concentra să am grijă de responsabilităţile mele zilnice importante. Cum să găsesc echilibru? Când menţionez la început despre „prieteni” am în vedere şi prieteni ca amici, dar şi relaţia de prietenie dintre un băiat şi o fată. Ajutaţi-mă, vă rog, cu o îndrumare.

O realitate recunoscută de toţi

Când oamenii uită binele făcut şi dispreţuiesc pe binefăcătorii lor este o realitate pe care oricine o realizează în timpul vieţii, pentru că oricine o experimentează din partea altora.

Trist este că noi vedem când alţii procedează greşit cu noi, dar nu vedem când facem noi aşa cu privire la binefăcătorii noştri. Poate, cu prilejul acesta, ar fi bine să-ţi pui întrebarea dacă n-ai procedat vreodată astfel cu binefăcătorii tăi, stând departe şi indiferentă când ei treceau prin necazuri şi suferinţe?

Nu înceta să faci binele, chiar dacă se uită binele făcut de tine

Dumnezeu, care este binefăcătorul tuturor oamenilor şi prin care ne avem toţi fiinţa, experimentează din partea oamenilor mult dispreţ. Şi El are autoritate şi putere să-i nimicească într-o clipă pe cei batjocoritori, dar continuă să le facă bine. De aceea, Domnul Isus ne învaţă astfel în Sfintele Scripturi:

Dar Eu vă spun: iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc, ca să fiţi fii ai Tatălui vostru care este în ceruri; căci El face să răsară soarele Său peste cei răi şi peste cei buni şi dă ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi. Dacă iubiţi numai pe cei ce vă iubesc, ce răsplată mai aşteptaţi? Nu fac aşa şi vameşii? Şi dacă îmbrăţişaţi cu dragoste numai pe fraţii voştri, ce lucru neobişnuit faceţi? Oare păgânii nu fac la fel? Voi fiţi, dar, desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit. (Matei 5:44-48)

Atunci când rămânem să fim buni şi facem bine în dragoste, noi, creştinii, reflectăm caracterul plin de bunătate al lui Dumnezeu.

Nu-ţi pune încrederea în cei batjocoritori

Dacă cei pe care îi numeşti prieteni şi-au făcut obişnuinţă să trădeze, să dispreţuiască, să se scuze şi să facă din nou aşa, este clar că nu sunt prieteni adevăraţi şi nu te poţi bizui pe astfel de oameni. Nu cred ca este bine să insişti la zidirea sau păstrarea acestor prietenii pentru că prietenii adevăraţi se poartă altfel. Fă-ţi prieteni pe cei care se poartă aşa cum spune Sfânta Scriptură, şi anume:

Prietenul adevărat iubeşte oricând, şi în nenorocire ajunge ca un frate. (Proverbe 17:17)

Confruntă pe cel ce păcătuieşte

Este adevărat că trebuie să iertăm fără limită, dar a ierta nu înseamnă a nu confrunta pe cel ce păcătuieşte. Domnul Isus a spus următoarele:

Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai câştigat pe fratele tău. Dar, dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi inşi, pentru ca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori. Dacă nu vrea să asculte de ei, spune-l bisericii; şi, dacă nu vrea să asculte nici de biserică, să fie pentru tine ca un păgân şi ca un vameş. (Matei 18:15-17)

Dacă cineva îşi cere iertare şi o primeşte, dar apoi dispreţuieşte această iertare şi o calcă în picioare, putem spune că se poartă ca porcii menţionaţi de Domnul Isus, care calcă în picioare lucrurile sfinte. În astfel de cazuri, Biblia spune să nu arunci mărgăritarele înaintea porcilor, pentru că ei le calcă în picioare şi apoi se întorc şi te rup. Să ierţi, dar apoi să te porţi cu înţelepciune şi să nu le mai dai lucrurile sfinte să le calce în picioare. Poate ar trebui să nu-ţi mai faci iluzii cu privire la prietenia cu astfel de persoane. Ei nu sunt prieteni, pentru că prietenii nu se poartă astfel.

Cum să găseşti echilibru?

Să cauţi pacea şi bucuria în relaţia cu Domnul Isus. Să studiezi Sfintele Scripturi şi să le aplici în viaţă. Să nu te ataşezi de oamenii batjocoritori şi nu căuta prietenia lor, care este periculoasă din două motive: ei te rănesc continuu şi dacă petreci prea mult timp cu ei, poţi deveni într-o zi ca ei, cum spune Sfânta Scriptură:

Nu vă înşelaţi: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune”. (1 Corinteni 15:33)

Caută prieteni adevăraţi şi aplică sfatul pe care l-a dat Apostolul Pavel ucenicului său preaiubit, Timotei:

Fugi de poftele tinereţii şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată. (2 Timotei 2:22)

În prietenia dintre un băiat şi o fată

Înţeleg că te referi la un băiat pe care îl iubeşti şi care aştepţi să te ceară în căsătorie, dar care se poartă cu dispreţ şi te consideră „fraieră care va ierta totdeauna şi orice”. Te sfătui ca pe fiica mea şi, dacă vrei să fii fericită, te îndemn să-i spui chiar azi să nu mai vină pe la tine şi să nu mai aveţi niciun fel de prietenie. Băiatul acesta nu te iubeşte ci, ca un parazit, profită de tine, te foloseşte şi vrea să te folosească şi mai mult. Încetează orice relaţie cu el, dar nu înainte ca să-i spui să caute iertare la Domnul Isus şi o transformare a caracterului. Ştiu că îţi va fi greu pentru că, presupun, eşti foarte mult ataşată de el. Trebuie să învingi şi să opreşti această relaţie cât nu a mers în mai rău.