Despre căsătoria în care soţul şi soţia au caracteristici diferite

Întrebare:

Ce spune Biblia despre perechile căsătorite membrii cărora au caracteristici total diferite, de exemplu: sărac şi bogat, frumos şi mai puţin frumos, iute şi blând, deştept şi mai simplu, fată de la oraş şi băiat de la ţară? Ce rol joacă diferenţele drastice de background ale caracterelor ce se unesc împreună? Din experienţa Dvs., presupun că aţi întâlnit multă lume cu cazuri şi circumstanţe de tot felul. Ce aţi observat din experienţa de viaţă în privinţa acestui aspect?

Despre căsătoria în care soţul şi soţia au caracteristici diferite

Atitudinea faţă de Dumnezeu este decisivă

În Biblie Dumnezeu a poruncit ca bărbaţii din Israel să nu se căsătorească cu femei din alte popoare şi invers, să nu dea în căsătorie femeile din Israel după bărbaţii din alte popoare.

Să nu te încuscreşti cu popoarele acestea, să nu măriţi pe fetele tale după fiii lor şi să nu iei pe fetele lor de neveste pentru fiii tăi; căci ar abate de la Mine pe fiii tăi şi ar sluji astfel altor dumnezei; Domnul S-ar aprinde de mânie împotriva voastră şi te-ar nimici îndată. (Deuteronomul 7:3-4)

Atrag atenţia cititorului că motivul pentru care erau interzise aceste căsătorii nu era apartenenţa de alte popoare, ci idolatria în care erau implicaţi ei.

Tot aşa, Dumnezeu nu permite creştinilor să se căsătorească cu cineva de alte religii sau care sunt credincioşi cu numele.

Credinţa vie  în Dumnezeu – garanţia căsătorie fericite

Toţi oamenii suntem diferiţi şi diferenţele de cele mai multe ori creează armonie. Se pare că diferenţele tocmai şi ne fac să ne îndrăgostim de persoana pe care am cerut-o (am acceptat să mergem după) în căsătorie.  Biblia ne relatează despre căsătorii în care soţul şi soţia au fost foarte diferiţi şi în acelaşi timp, au fost foarte fericiţi împreună.

Exemple biblice de cupluri fericite

  • Boaz şi Rut: Boaz a fost un om bogat din Israel şi a luat în căsătorie pe Rut, care era săracă, foarte săracă la acel moment, era văduvă, moabită, din popor străin, dar care a venit să caute adăpost la Dumnezeul lui Israel.
  • Salmon şi Rahav: Salmon a fost un bărbat din Israel care se pare că a luat parte la cucerirea Ierihonului şi apoi. El a luat-o de soţie pe fosta prostituată Rahav care a crezut din toată inima în Dumnezeu şi a ales apoi să trăiască în continuare  în curăţie, după Cuvântul Sfânt.

Am întâlnit multe cupluri care sunt foarte diferiţi, dar fericiţi tocmai pentru că ambii cred cu sinceritate în Domnul nostru Isus Hristos şi ascultă de Cuvântul lui Dumnezeu.

Totodată, este important să te gândeşti la comunicarea pe care vrei să o ai în căsnicie când ceri fata în căsătorie sau dai acordul să te căsătoreşti cu un băiat.

Ce crede cititorul despre aceste diferenţe? Ce exemple au văzut? În ce fel vă deosebiţi de soţ sau soţie şi ce efect au aceste diferenţe asupra relaţiei voastre?