Sunt soț și soție în ochii lui Dumnezeu cuplul care conviețuiește?

Întrebare:

Domnule părinte Vasile, aș vrea să vă rog să mă lămuriți într-o chestiune: doi oameni, bărbat și femeie, care conviețuiesc, ca soț și soție, dar nu au oficiat cununia religioasă, căsătoria, li se aplică Principiul Paulin? Sunt ei soț și soție în ochii lui Dumnezeu?

Nu, acești oameni nu sunt soț și soție în ochii lui Dumnezeu pentru că ei trăiesc în afara oricărui cadrul legal. Nici în raport cu statul ei nu sunt soț și soție pentru că  nu și-au oficiat căsătoria la oficiul stării civile și nici înaintea lui Dumnezeu nu sunt soț și soție pentru că nu au oficiat cununia, adică căsătoria religioasă. Ei sunt concubini și, respectiv, trăiesc în curvie atât timp cât nu-și pun viața și relația lor în rânduială. Lor li se adresează direct cuvintele din Sfintele Scripturi care spun:

Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea, şi patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari şi pe preacurvari. (Evrei 13:4)

Prin trăirea în concubinaj ei necinstesc instituția căsătoriei așezată de Dumnezeu. Să se grăbească să-și pună în rânduială relația cu Dumnezeu prin pocăință și intrare în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos și apoi să-și înregistreze căsătoria la oficiul stării civile și să se cunune în Biserică. Așa să le ajute Dumnezeu.