Se merită să ceri repetat în căsătorie fata care te-a refuzat o dată?

ÎNTREBARE:

Pace, pastore. Mulțumesc pentru articolul despre cum să te porți cu fata care refuză să se căsătorească cu tine. Am în viața mea o fată pe care o iubesc cu adevărat. Ea este prima fată de care m-am îndrăgostit, dar atunci când i-am propus căsătorie, nu a acceptat. Înțeleg acum de ce. Pe atunci aveam o problemă că nu puteam zidi relații frumoase cu oamenii din jur. Dar ar fi posibil ca Dumnezeu să ne pună împreună din nou, dacă ea este persoana pe care Dumnezeu vreau să mi-o dea de soție? Cum pot acum să zidesc prietenia noastră, așa ca în viitor să o dezvoltăm spre o relație? Mulțumesc.

Dragă tinere, îmi pare rău că fata pe care o iubești te-a refuzat când ai cerut-o în căsătorie. Dacă crezi că o pricină este faptul că nu poți să zidești relații și să le întreții, atunci trebuie să înveți aceasta. Eu nu pot spune care va fi în viitor răspunsul acestei fete dacă o vei mai cere din nou în căsătorie, dar știu un sigur lucru, că trebuie să faci tot efortul să zidești tu o relație adevărată cu Dumnezeu care îți va transforma caracterul, te va maturiza și te va învăța să zidești relații și cu oamenii, căci fără aceasta chiar dacă ar fi spus fata “Da” când ai cerut-o în căsătorie, tot nu ai fi putut să fii fericit și nici pe ea să o faci fericită. Îți recomand să faci rost de cursul biblic “Cum să-ți zidești o familie trainică” de Kay Arthur și David & BJ Lawson și să-l studiezi. După ce faci cursul acesta, ia cursul “Căsătorie fără regrete” de Kay Arthur. Acesta este un curs foarte profund și te ajuta să înveți tot ce ține de căsătorie ca să fii pregătit și să faci o alegere corectă și atunci când vei alege persoana pe care o vei cere în căsătorie.

Dacă ai primit refuz de la fata pe care o iubești îmi închipui că acum suferi. Altfel nici nu mi-ai fi adresat întrebarea. Vreau să te îmbărbătez cu acest cuvânt din Biblie:

Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, pentru ca să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic. (Iacov 1:2–4)

Refuzul acesta este o încercare pentru tine și trebuie să profiți de efectul pe care trebuie să-l aibă ea asupra caracterului tău. Învață să nu te mai gândești la falimentul pe care l-ai dat și să nu mai fii concentrat la această fată, să nu te mai gândești la ea, ci să-ți îndrepți inima și gândurile spre Dumnezeu și să investești în relația cu El. De multe ori Dumnezeu ne cere să-I dăm Lui ce avem mai scump sau ne lipsește de anumite lucruri sau oameni care ne devin idoli, ca să ne putem îndrepta în disperarea noastră privirile spre El – izvorul tuturor fericirilor și de la care primim toate. Vezi și tu și acum aleargă la Dumnezeu și caută pacea, bucuria și împlinirea în El. Începe să cercetezi zilnic și foarte profund Sfintele Scripturi și primește refuzul aceste fete ca și unul care a venit de la Dumnezeu și care este voia lui Dumnezeu pentru tine. Nu te îndoi nicio clipă de voia lui Dumnezeu și de dragostea Lui, căci este scris:

De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său. (Romani 8:28)

Situația prin care treci vine de la Dumnezeu și este pentru binele tău, ca să-ți facă ție bine. Știu că este greu, dar vino în rugăciune înaintea lui Dumnezeu și mulțumește-I pentru refuzul acestei fete, căci și aceasta este pentru binele tău.

Eu am presupus că ești ucenic al lui Hristos și că ai experimentat nașterea din nou. Atunci toate învățăturile pe care ți le-am dat te vor ajuta mult dacă le vei aplica. Dacă încă nu ești creștin și nu ai primit Duhul Sfânt, atunci nu vei avea nici putere și se poate întâmpla să-ți pară nebunie sfaturile mele. De aceea, te sfătuiesc să-L primești pe Domnul nostru Isus Hristos și intri în Noul Legământ cu El. Cel mai mare lucru pe care îl vei realiza este că vei primi iertare de păcatele tale și făgăduința moștenirii vieții veșnice. Tot acum, când vei lua această decizie, vei primi și Duhul Sfânt care te va ajuta să înțelegi Biblia, să trăiești o viață neprihănită, să fii biruitor asupra păcatului și să urmezi în toate voia lui Dumnezeu. Poate chiar și refuzul acestei fete l-a folosit Dumnezeu ca să ajungi până la articolul scris de mine, ca apoi să mă contactezi și să-ți spun despre importanța să crezi din toată inima în Isus Hristos și să devii ucenicul Lui. Acesta este cel mai important lucru de care ține nu doar fericirea ta pe pământ și o căsătorie binecuvântată, ci felul cum îți vei petrece eternitatea și unde va merge sufletul tău după moarte. Crede în Domnul Isus Hristos ca să ai parte de viața veșnică.

După ce vei deveni creștin, dacă cumva nici fata pe care ai cerut-o în căsătorie nu este creștină, mergi la ea și spune-i despre Domnul Isus Hristos și urgența întoarcerii ei la Hristos ca să primească și ea iertarea păcatelor și darul vieții veșnice. Apoi să te rogi pentru ea ca să fie plăcută înaintea lui Dumnezeu și să crească în cunoașterea Lui prin studierea Bibliei ca să facă voia lui Dumnezeu pe acest pământ și să fie fericită. Dacă o iubești cu adevărat pe această fată, vei dori ca ea să ajungă în fericirea veșnică în Împărăția lui Dumnezeu și să nu aibă soarta tuturor celor care resping pe Domnul Isus Hristos, adică chinurile iadului. Dumnezeu să te ajute să urmezi tot sfatul pe care ți l-am dat, căci te va face fericit pe acest pământ și în veșnicii.