Ce profesie să alegi?

ce profesie să-mi aleg?
alegerea profesiei

Astăzi am trecut prin faţa Colegiului de Medicină din Chişinău şi am văzut mulţi abiturienţi despre care era uşor să te pricepi că depuneau actele ca să devină studenţi ai acelei instituţii. Aseară am discutat cu un tânăr care încă nu ştie şi nu s-a decis unde să meargă să înveţe, și ce profesie să aleagă. I-am pus mai multe întrebări prin care cred că l-am ajutat să ia o decizie înţeleaptă. M-am gândit că va fi folositor să public şi un articol în acest sens.

Ce vrei să faci cu viaţa ta?

Când este vorba ce profesie să-ți alegi, este important să te gândeşti ce vrei să faci cu viaţa ta care nu este atât de lungă precum pare la ai tăi 16 sau 23 de ani. Timpul este materia din care este alcătuită viaţa noastră şi acest timp se consumă în mod continuu. Noi nu-l putem opri nici pentru o clipă. Ce vrei să faci cu restul timpului care ţi-a rămas să-l trăieşti? Ce vrei să realizezi? Ce realizări ai vrea să ai în spate atunci când vei sta pe patul de moarte? Ştiu că nu eşti încântat să te gândeşti la aceasta, dar este o realitate pe care trebuie să o treacă fiecare om şi deci, trebuie să te gândeşti cum să-ţi foloseşti viaţa. Cei mai mulţi oameni când ajung pe patul de moarte au o mare dezamăgire că şi-au folosit timpul pentru a face carieră, pentru a face bani, pentru a-şi face nume şi, de fapt, nu au urmărit niciodată să facă bine oamenilor şi, înainte de a pleca din lumea aceasta, nu este nimeni care ar avea motive să le spună cuvinte de recunoştinţă.

Nu irosi timpul învăţând lucruri care nu-ţi vor folosi pentru realizarea scopului vieţii!

Unii tineri merg să înveţe doar ca să umple timpul, sau pentru că prietenii lor merg undeva să înveţe şi ei nu vor să rămână în urma prietenilor. Nu este înţelept să faci aşa. Unde vrei tu să mergi la învăţătură? De ce vrei să mergi acolo? Nu cumva doar ca să ai diplomă de studii superioare? Nu se merită… Priveşte singur în jur cum mulţi de cei cu diplome de studii superioare nu lucrează nimic, se ţin de nimicuri, şi stau pe spatele părinţilor. Au ajuns aşa pentru că nu au avut un scop pentru viaţa lor când au mers să înveţe şi nu au un scop nici acum. Nu fi unul din ei.

Nu-ţi pune inima să te îmbogăţeşti

Astăzi este la modă pentru oameni să se avânte după bogăţii. Sacrifică familiile, părinţii, copiii, sănătatea, totul, doar ca să facă mulţi bani. Ce bine ar fi dacă ar lua aminte la acest cuvânt al lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi:

Nu te chinui să te îmbogăţeşti, nu-ţi pune priceperea în aceasta. Abia ţi-ai aruncat ochii spre ea şi nu mai este, căci bogăţia îţi face aripi, şi, ca vulturul, îşi ia zborul spre ceruri. (Proverbele lui Solomon 23:4-5)

Dacă îţi alegi profesia doar din motivul ca să faci mulţi bani, să ştii că vei avea parte de multă nenorocire şi dezamăgire în viaţă. Nu fă aceasta. De altfel, în Noul Testament Dumnezeu mai spune:

Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd, şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă, şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. (1 Timotei 6:9-10)

Învaţă o profesie prin care vei sluji cel mai bine oamenilor

Fiecare din noi are anumite aptitudini pe care ni le-a dat Dumnezeu ca să putem sluji altora. Astfel, ieri am discutat cu un tânăr care este un foarte bun fotbalist şi doreşte să fie antrenor, dar pentru că nu a fost acum acceptat într-o echipă dorea să meargă la o şcoală tehnică. Prin întrebări l-am ajutat să înţeleagă că cel mai bine este să meargă să înveţe la o şcoală pedagogică şi să fie profesor de sport ca în viitor învăţându-i pe copiii sport să le zidească caractere frumoase şi să le spună despre Domnul nostru Isus Hristos.

Atunci când învăţăm o profesie potrivit capacităţilor pe care ni le-a dat Dumnezeu, vom aduce bucurie multă oamenilor şi vom fi respectaţi de ei. Cu alte cuvinte, mai bine să fii un mecanic bun care va aduce bucurie tuturor cărora le va repara maşinile, decât să te faci medic şi să nenoroceşti pe cei ce vor veni să fie vindecaţi de tine. Cuvântul lui Dumnezeu spune în acest sens:

Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând. (Proverbele lui Solomon 22:29)

Împlineşte nevoile urgente ale ţării

În ţara noastră este un foarte mare deficit de cadre didactice. Profesorii sunt rău plătiţi. Elevii şi părinţii lor nu arată respect şi apreciere pentru munca profesorilor. Din pricina salariilor mici cei ce absolvesc facultăţile de pedagogie aleg să plece undeva la muncă peste hotare. Dar cine va împlini această foarte mare nevoie a naţiunii? Ce se va întâmpla dacă lăsăm să crească o generaţie analfabetă şi fără valori? Nu-i lipsim oare astfel de viitor? Dacă simţi chemarea, mergi să înveţi la pedagogie ca să devii profesor.

Jurnaliştii sunt oamenii care influenţează cel mai mult moralitatea şi mentalitatea naţiunii întregi. Cu părere de rău, ne-am trezit că un mare număr de jurnalişti care nu mai au valori şi folosesc mas-media pentru distrugerea valorilor existente. Este o foarte mare nevoie de jurnalişti integri, care vor readuce valorile în mas-media. Nu vrei să devii tu un jurnalist integru?

Clasa politică din ţară rămâne de mult timp aceeaşi. Cel mai trist este că aproape nu avem oameni integri, care ar căuta cu adevărat binele naţiunii şi când se apropie alegerile, oamenii sunt dezamăgiţi şi nici n-ar mai vrea să meargă la alegeri. Ce ar fi să fii tu un viitor politician care va schimba situaţia lucrurilor?

Alege o profesie care te va face eficient în propovăduirea Evangheliei

Domnul Isus ne-a chemat pe toţi creştinii ca să avem aceiași profesie – să-I fim martori în casa noastră, în ţara noastră şi până la marginile pământului. Apostolul Pavel spunea că pentru el a trăi a fost Hristos şi a muri era un câştig. Cu alte cuvinte, pentru el viaţa nu avea rost dacă nu ar fi spus altora Evanghelia. Acest simţământ şi cauză trebuie să fie motivaţia fiecăruia din noi. Gândeşte-te cu ce profesie vei putea să le slujeşti cel mai bine oamenilor prin Evanghelie şi să le vesteşti mântuirea continuu?

Dumnezeu să te ajute să faci o alegere dreaptă cu privire la viitoarea ta profesie!