Ce înseamnă afirmația: „Cei ce au neveste să fie ca și cum n-ar avea?”

tentmakers
Acuila si Priscila

Întrebare:

Ce înseamnă afirmația: “Cei ce au neveste să fie ca și cum n-ar avea”? 

“Iată ce vreau să spun, fraţilor: de acum vremea s-a scurtat. Spun lucrul acesta, pentruca cei ce au neveste, să fie ca şi cum n-ar avea; cei ce plîng, ca şi cum n-ar plînge, cei ce se bucură ca şi cum nu s-ar bucura, cei ce cumpără, ca şi cum n-ar stăpîni, cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca şi cum nu s-ar folosi de ea, căci chipul lumii acesteia trece.” (1 Corinteni 7:29-31)

În capitolul șapte apostolul Pavel răspunde întrebărilor adresate de către creștinii din Corint cu privire la căsătorie. Apostolul Pavel spune că căsătoria implică responsabilități, timp și energie.

“Dar eu aş vrea ca voi să fiţi fără griji. Cine nu este însurat, se îngrijeşte de lucrurile Domnului, cum ar putea să placă Domnului. Dar cine este însurat, se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă nevestei.” (1 Corinteni 7:32-33)

Persoana căsătorită caută să placă nevestei lui plin împlinirea dorințelor și nevoilor partenerului de căsătorie. Îngrijorarea aceasta ia timp și energie, însă el vrea ca ei să fie liberi de aceste îngrijorări și să acorde timpul și energia lor lucrării lui Dumnezeu. În acest context apostolul Pavel spune că lucrarea lui Dumnezeu este mare și în creștere, iar timpul s-a scurtat. Cel căsătorit poate să neglijeze această datorie. Astfel apostolul îi încurajează pe creștini să nu fie preocupați de lucrurile materiale ale acestei lumi mai mult decît lucrarea lui Dumnezeu. “Cei ce au neveste, să fie ca și cum n-ar avea.” Familia și cei căsătoriți să trăiasca ca pentru Domnul și preocuparea celor căsătoriți să fie lucrarea lui Dumnezeu. Acuila și Priscila, alături de alte exemple ce le avem în Sfintele Scripturi, sunt un exempu frumos în această privință. Apostolul continuă: “cei ce plîng, ca și cum n-ar plînge, cei ce se bucură ca și cum nu s-ar bucura, cei ce cumpără, ca și cum n-ar stăpîni, cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca și cum nu s-ar folosi de ea, căci chipul lumii acesteia trece.”  Nu fi legat de lucrurile din viața aceasta, nu te agăța de lucrurile materiale din lumea aceasta, pentru că sunt temporare. Fii legăta de lucrarea lui Dumnezeu, cum să-L slujești pe El împreună cu familia ta. Alege să spui împreună cu Iosua: “Cît despre mine, eu și casa mea vom sluji Domnului.” (Iosua 24:15)