Când răul nu este pedepsit

Cutremurați cu toții am fost după ultimile evenimente tragice din țara noastră. Crimele din săptămâna trecută ne-a arătat încă o dată ce legislație permisivă avem. Când o crimă este repede trecută cu vederea, când viața omului nu mai are practic nici o valoare într-o țară care se vrea în continuare creștină. Pedeapsa este un imperativ, este necesară. Iar faptul că am ajuns ca într-o săptămână să avem mai mulți morți din cauza geloziei sau a altor neînțelegeri ne arată încă o dată ce societate fragilă avem.

Cei care au comis astfel de tragedii sunt tineri care, cu siguranță aveau alte planuri decât acelea de a comite aceste oribile crime. Problema răului din țară nu este de azi sau de ieri. Este de atunci de când noi ca și popor am devenit comozi și ușor am trecut peste orice faptă rea din țara noastră. Nu ne mai pasă atâta timp cât cineva din familia noastră nu este afectat. Dar cine ne garantează că acest rău nu va ajunge și la mine sau la tine? Dacă măcar acum în cel de al 12-lea ceas nu ne trezim ca și națiune, vom culege astfel de consecințe mulți ani înainte.

Ca și societate trebuie în cel mai vehement mod să protestăm până nu vom vedea legi dure care să oprească și să descurajeze orice sămânță de răutate din această societate. Știu că e un drum anevoios de lung, dar dacă ne pasă de societatea în care trăim trebuie să o facem.

Fete tinere de 22-25 de ani sunt împușcate de tineri care cred că arma și violența este un semn al puterii. Toată această imagine sinistră mă duce cu gândul la faptul că cei care ne conduc nu prea sunt interesați ca să avem o lege mai aspră pentru rău făcători. Nu am auzit primele persoane din stat nici în precedenta guvernare și nici prezenta ca să comenteze cumva, ca să facă pași specifici legislativi în acest sens.

Da sunt de acord, noua guvernare are multe probleme de rezolvat, dar consider cu tărie că viața omului, protejarea ei, și pedepsirea răului trebuie să fie o urgență. Nu se mai poate în acest fel. Știu că atunci când abordezi tema pedepsei cu moartea, mulți sar în apărarea vinovatului, dar uită de victimă. Și atunci răul de fapt este încurajat și nu descurajat.

Pedeapsa cu moartea a fost practicată în aproape toate statele lumii și în prezent este aplicată în multe dintre ele, inclusiv în Statele Unite și Japonia. Pedeapsa capitală întotdeauna a fost o problemă de ordin emoțional care excită pasiunile publicului, mai ales atunci când crimele sunt săvârșite cu o deosebită cruzime.

În Moldova, legea care prevedea pedeapsa cu moartea a fost abolită în anul 2006. Oamenii au păreri împărțite față de această lege, care de cincisprezece ani nu a mai fost aplicată la noi în țară, dar această temă se pare că trebuie de adus în actualitate tocmai pentru că viața omului are o valoare inestimabilă.

Vă invit să citiţi trei articole publicate anterior pe acest site în care este  abordată perspectiva biblică asupra pedepsei capitale:

Pentru că omul este făcut după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, pentru că poartă imaginea lui Dumnezeu, de aceea viața omului are o valoare  foarte mare, care nu poate fi plătită cu nici un fel de bani şi averi. Preţul vieţii luate poate fi plătit doar cu preţul vieţii celui ce a luat-o. Dumnezeu este cel care a dat viaţa şi El cere să fie respectat preţul ei. El nu coboară nicicum preţul mai jos.

Răul este că oamenii au ajuns să coboare de tot preţul, să-l anuleze, să nu mai pună nici un preţ pe viaţa aproapelui. De aceea avem crimele pe care le avem. Este timpul să ne trezim, dacă ne pasă de viitorul copiilor noștri și să cerem răul să fie aspru pedepsit și descurajat din fașă orice astfel de acțiune sau intenții. Și să nu uităm un adevăr, țara și societatea care lasă ucigașul nepedepsit va suporta consecințe grave.