Se aplică disciplina bisericească creștinilor nominali?

Întrebare:

Avem o prietenă care zice că este creștină. Ea a fost parte din grupul de tineret al bisericii noastre cu mai mulți ani înainte, apoi a trăit în concubinaj cu un bărbat o perioadă lungă și din această relație li s-a născut un băiat care are 5 ani. Acum este însărcinată din nou de la același bărbat. Ea ascultă un post de radio creștin și publică versete din Biblie pe profilul ei de pe Facebook, dar nici ea, nici concubinul ei nu iau parte la serviciile divine ale bisericii. Mulți oameni din biserică până acum păstrează relații de prietenie cu ei. Întrebarea mea este cum ar trebui să interacționeze oamenii din biserică cu ea și cu concubinul ei? Spre exemplu, pot membrii bisericii să organizeze un baby shower pentru ea?

sad-woman

Cu privire la statutul spiritual al acestei femei nu înțeleg până la urmă cum este și de aceea admit două variante pe care le voi prezenta mai jos și cum ne învață Sfintele Scripturi să procedăm într-un caz și în altul.

1. Dacă femeia nu a fost membră de biserică, nu-i puteți aplica disciplina bisericească

Când zic că nu a fost membră de biserică, mă refer la aceea că ea a frecventat întâlnirile de tineret ale bisericii sau celelalte servicii, dar ea nu a luat niciodată decizia să-L urmeze pe Domnul Isus Hristos și nu s-a botezat. Dacă nu a făcut acești pași importanți, ea nu a intrat niciodată în Noul Legământ și nu este creștină și, deci, nu este mântuită. Dacă ea acum a luat legătura cu membrii bisericii, atunci ei trebuie să-i vorbească pe față despre faptul că ea nu este mântuită și că trebuie să creadă în Domnul Isus și să intre în Noul Legământ, botezându-se și renunțând la viața păcătoasă. Explicați-le bine ce îi așteaptă pe cei necredincioși după moarte. Aceasta trebuie să-i spună și concubinului ei și să le vorbiți temeinic ca să fiți siguri că ei au înțeles. Cel mai bine va fi să meargă pastorul bisericii cu soția și să le vorbească despre aceasta. Trebuie foarte bine să le fie explicat că un creștin adevărat nu va accepta niciodată să trăiască în păcat și să-i îndemne pe ambii să se împace cu Dumnezeu. Același lucru trebuie să-l facă și membrii bisericii, căci dacă nu le vorbesc acestui cuplu despre starea lor reală spirituală, atunci nu le mai sunt prieteni adevărați.

2. Dacă femeia a fost membră de biserică și a fost excomunicată, trebuie să-i fie aplicată disciplina bisericească

În capitolul 5 din Epistola I a lui Pavel către Corinteni este scris cum și de ce trebuie să aplicăm disciplina bisericească față de cei care se numesc creștini, dar perseverează să trăiască în păcat și acești oameni trebuie să fie excomunicați. Este responsabilitatea fiecărui membru din biserică să pună în aplicare disciplină bisericească prin întreruperea oricăror relații. Apostolul Pavel a poruncit ca niciun creștin să nu aibă niciun fel de legături cu cei care au fost excomunicați și aceasta până în ziua când ei vin să se pocăiască. De altfel, acesta și este scopul disciplinii bisericești – să-i ajutăm pe cei căzuți în păcat să-și revină și să-și vadă starea reală. Ei trebuie să cunoască bine și ce se întâmplă după moarte cu un creștin care a căzut de la credință și trăiește în păcat.  Iată cum a scris apostolul Pavel să procedăm:

V-am scris în epistola mea să n-aveţi nicio legătură cu curvarii. Însă n-am înţeles cu curvarii lumii acesteia, sau cu cei lacomi de bani, sau cu cei hrăpăreţi, sau cu cei ce se închină la idoli, fiindcă atunci ar trebui să ieşiţi din lume. Ci v-am scris să n-aveţi niciun fel de legături cu vreunul care, măcar că îşi zice „frate”, totuşi este curvar, sau lacom de bani, sau închinător la idoli, sau defăimător, sau beţiv, sau hrăpăreţ; cu un astfel de om nu trebuie nici să mâncaţi. În adevăr, ce am eu să judec pe cei de afară? Nu este datoria voastră să judecaţi pe cei dinăuntru? Cât despre cei de afară, îi judecă Dumnezeu. Daţi afară, dar, din mijlocul vostru pe răul acela. (1 Corinteni 5:9-13)

Am văzut că la cei mai mulți creștini le vine foarte greu să aplice disciplina duhovnicească și în loc să facă aceasta, încep să caute scuze ca și cum apostolul Pavel nu ar fi avut în vedere chiar ce a scris, că trebuie înțeles altfel etc. Nu, dragii mei, trebuie să înțelegem așa cum este scris și așa să facem. Și dacă această femeie a fost excomunicată din biserică, atunci niciun membru din biserică nu mai poate merge la ea în vizită și nici la masă cu ea nu mai pot sta. Dacă continuă să întrețină relații ca mai înainte o fac să înțeleagă că este bine și poate să rămână în starea ei păcătoasă.

Cu prilejul acesta este foarte important pentru pastorul bisericii să facă un studiu biblic cu toată biserica și să le prezinte învățătura lui Dumnezeu cu privire la aplicarea disciplinii bisericești și apoi să le spună concret despre cazul acelei femei și că nu pot merge nici la baby shower și nici la un altfel de evenimente, ba invers, să întrerupă orice relații și să-i spună ei care este motivul ca să-și dea și ea seama că nu este creștină și nu poate continua așa.

Ca să înțelegeți bine și profund subiectul aplicării disciplinei duhovnicești vă recomand să studiați cursul inductiv de cercetare a Epistolei I către Corinteni. Îl puței studia și în particular, dar va fi mai productiv dacă veți studia într-un grup. Dacă nu aveți un astfel de grup în localitate, atunci vă putem recomanda să vă alipiți la un astfel de grup prin Skype.

Dacă mai aveți întrebări cu privire la acest caz sau alte întrebări, le puteți adresa prin intermediul site-ului, la email, sau la chat în fiecare seară de la 19:00 la 23:00. Dacă doriți să comunicați la chat cu autorul articolului, o puteți face în fiecare duminică seara între orele 19:00 și 21:00.

Dumnezeu să vă binecuvânteze.