Asociația ENGLEZA PENTRU O VIAȚĂ NOUĂ a sărbătorit cei 20 de ani de activitate | Știri

Asociația ENGLEZA PENTRU O VIAȚĂ NOUĂ a fost lansată în anul 2000 la inițiativa pastorului Vasile Filat pentru a oferi persoanelor de toate vârstele engleză de calitate și cunoștințe din Biblie. Astfel, timp de 20 de ani, toți cei care au învățat aici engleza au beneficiat dublu sau chiar triplu. Au învățat engleza, au ajuns să cunoască ce scrie în Biblie, învățătura creștină și au devenit parte dintr-o familie mare.

Lucrarea a fost lansată cu scop de evanghelizare care să asigure și continuitate în ucenicie, a menționat directorul Asociației, Vasile Filat. ”Foarte mult mă bucur că am rămas la scopul pe care ni l-am propus. Lucrarea aceasta am pornit-o pentru evanghelizare, ucenicie. O evanghelizare adevărată biblică numaidecât va curge în ucenicie. Toate acestea nu le puteam face decât prin engleză de calitate. Mă bucur că am rămas la viziune, a crescut lucrarea în viziunea aceasta și calitatea în toate privințele a crescut.”

Pe lângă engleză, oamenii s-au simțit bine în familia English For a New Life (EFNL), după cum au menționat pe rând aproape fiecare din lideri și profesori. ”La sărbătoare a răsunat un cuvânt cheie ”familie”. Oamenii s-au simțit aici ca în familie, au găsit aici o familie, au găsit creștere spirituală, învățătură sănătoasă și asta tare mă bucură. Cred că asta mai mult azi am realizat ascultând așa mărturiile și mă bucur tare pentru asta”, a adăugat Vasile Filat. Același lucru l-a menționat și soția directorului, Anastasia Filat: ”Ne bucurăm foarte mult că copiii noștri o mare creștere au primit anume în lucrarea aceasta, în tabere în special. (…) toți 3 copii s-au implicat în lucrarea aceasta. Cuvântul cheie a fost familie, și chiar ne uităm că mulți au crescut în taberele noastre. Felicia a venit copil în tabere, acum fetele ei sunt aici și nu doar. La fel și Natașa, Rodica. Ele au fost chiar de la început. Acum copiii lor sunt implicați. E tare frumos. Am crescut ca o familie largă. În tabere totdeauna s-au implicat soții cu soțiile, chiar dacă soții doar la sport. Prin faptul că s-au implicat și ei într-un fel sau altul în această lucrare, copiii au crescut aici și aceasta e frumusețea și într-o măsură oarecare și succesul acestei lucrări”.

Pentru credincioși English For a New Life a însemnat o echipă de pregătire și lucru în câmpul Evangheliei pentru întreaga familie, soți și soții și copilașii lor. ”English For a New Life înseamnă o jumătate din viața mea. Am devenit parte din această echipă în anul 2000 într-un moment de căutări profunde și mulțumesc Domnului că m-a călăuzit să ajung în această echipă. În această echipă am găsit prieteni care au însemnat o implicare în viața mea personală, am zidit prietenii de durată. Aici s-au născut și au crescut copiii noștri. Aici am fost învățată cum să fac ucenici, cum să cresc oameni pentru Hristos, pe care să-i învăț cum să se implice în mod practic în viața altor oameni. Mulțumesc foarte mult Domnului că aici am căpătat prieteni, familie, dar și un lider prin fratele Vasile, care a știut să vadă și să aprecieze individualitatea fiecăruia și să implice pe fiecare la locul potrivit în această lucrare”, a menționat Rodica Filat, profesoară în cadrul EFNL. ”Douzeci de ani înseamnă pentru mine și creșterea și maturizarea copiilor noștri, pentru că ei au fost mult formați ca și personalitate în această lucrare. De asemenea, acești 20 de ani sunt o perioadă în care noi cu soțul am lucrat ca o echipă. El chiar de la început a fost implicat în editarea manualelor de engleză și a fost alături cu multe sfaturi și susținere. A fost o perioadă frumoasă în care am învățat să construim acea dragoste prietenească, care trebuie să fie între soț și soție”, a povestit Natalia Boicu, încă una din profesoarele cu activitate de 20 de ani în cadrul EFNL.

English For a New Life a pornit de la o echipă alcătuită din câteva studente la facultatea de limbi străine cu un lider cu viziune mare. Lucrarea s-a lărgit până la ziua de azi în termeni de cifre, realizări și teritoriu. Zeci de profesori formați, mii de elevi, 3 manuale alcătuite, conferințe, seminare și lecții predate în Republica Moldova, România, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Nepal, Afganistan, Pakistan și alte țări. ”Cu 20 de ani în urmă, cine eram eu, Irina? Eram o proaspătă absolventă a facultății de limbi străine, o tânără profesoară care-și iubea foarte mult meseria. (…) Dar nu aveam o viziune pentru viața mea. Dumnezeu a făcut așa că în anul în care am absolvit, chiar în acel an L-am primit pe Domnul Isus Hristos și propunerea Domnului Vasile de a mă alipi echipei de profesori a unei școli de engleză a venit exact la timpul potrivit, pentru că îmbina și dorința, pasiunea mea pentru predarea limbii engleze copiilor, tinerilor, dar și împlinea porunca Domnului Isus de a face ucenici”, a adăugat Natalia Boicu. Cu entuziasm despre momentele începutului ne-a povestit și Ala Talmazan, la fel, parte din echipa fondatorilor: ”Când am primit invitația fratelui Vasile să fac parte dintr-un grup de fete creștine care vor preda limba engleză, eram la finele studiilor mele la universitate și a doua specialitate era limba engleză. M-am bucurat că Dumnezeu dintr-o dată mi-a dat și oportunitatea să-L slujesc. Îmi plăcea foarte mult limba engleză, îmi plăcea să predau engleza. Când am aflat că am posibilitatea să predau și Biblia, să le combin pe amândouă, m-am bucurat foarte mult și am înțeles că este o unealtă foarte bună pentru a duce Evanghelia, pentru a face ucenici”.

ENGLEZA PENTRU O VIAȚĂ NOUĂ oferă cursuri de engleză pentru toate vârstele și pentru fiecare nivel. Manualele sunt alcătuite în baza textului biblic și conțin exerciții de fonetică, gramatică, vocabular și comunicare. Pentru dezvoltarea abilităților de comunicare în procesul de studiu sunt adăugate manuale de studiu biblic inductiv în limba engleză și ore de comunicare cu profesori din SUA. Lecțiile sunt predate în grupuri mici sau individual, offline și online, în ritm lejer sau intensiv, după cerințele persoanei.

Datorită pandemiei, o mare parte din cursuri se desfășoară online și se poate alipi orice doritor. Chiar și taberele s-au desfășura online vara aceasta, o bună parte din ele au fost organizate de profesoara Liza Bîrlădeanu: ”Datorită pandemiei am identificat noi oportunități pentru a preda limba engleză. Am explorat platforma ZOOM, Google Classroom. Nu ne-am oprit odată cu restricțiile, dar i-am invitat pe toți să continuăm online. Astfel, vara, am avut ca de obicei planificate 2 tabere de limbă engleză – una pentru copii și una pentru maturi. În fiecare an avem câte 300 de participanți la taberele acestea. Anul acesta le-am organizat pe ZOOM. Am organizat 3 tabere la care au participat în jur de 200 de persoane. La aceste tabere au participat profesori din America și ei acum continuă să predea împreună cu noi în grupele online. După aceste tabere s-au deschis grupe în care profesorii de la EFNL continuă să învețe elevii limba engleză și studiu biblic. Vrem nu doar cunoștințe în limba engleză, dar și cunoască pe Dumnezeu, pe Domnul Isus Hristos și să fie mântuiți”.

Aniversarea de 20 de ani a fost celebrată într-un format de tabără, bine-cunoscut și îndrăgit de toți profesorii echipei, pentru că taberele sunt parte a activității Asociației ENGLEZA PENTRU O VIAȚĂ NOUĂ încă din 2000. Taberele de engleză întrunesc în jur de 300 de participanți în fiecare vară și oferă rezultat vizibil în timp de 10 zile de odihnă activă. Pentru înscriere la cursurile EFNL, telefonați la numărul 076718882 sau lăsați un mesaj la adresa de e-mail: asociatia.efnl@gmail.com.