Până în ziua de azi nu există încă o istoria scrisă a baptiștilor din Moldova. Deseori descoper că majotiratea pastorilor și conducătorilor din cadrul acestei confesiuni cunosc foarte puțin despre istoria noastră foarte bogată cu fapte eroice de credință. Istoria ne prezintă și greșelile care au fost făcute și care ne-au costat mult. Marele istoric român Nicolae Iorga a spus:
Istoria își bate joc de cei ce nu o cunosc, repetându-se. (N. Iorga)
Despre istoria baptiștilor din teritoriul care astăzi este Republica Moldova au scris mai mult autorii din România, Ucraina și Rusia. Astfel, Alexa Popovici, în vestita și foarte produnda lucrare în trei volume „Istoria Baptiștilor din România„, în volumul doi, care cuprinde perioada interbelică, a făcut dese și bogate referințe la lucrarea baptiștilor din Basarabia. În volumul doi, autorul scrie că la finele anului 1921 în Basarabia erau înregistrate 16 biserici baptiste care întruneau 336 membri. (p.329). La 28 Decembrie 1942 în Basarabia erau 337 biserici baptiste care întruneau 17.775 membri botezați și 24.434 membri aparținători (copiii ai credincioșilor). În total erau 42.209 membri. Media pe biserică era de 125 membri. Baptiștii din Basarabia alcătuiau 18,94% din totalul baptiștilor din România. (p.330)
Este de apreciat lucrarea despre istoria Bisericii „Betel”, cea mai veche biserică din Rep. Moldova și care a influențat considerabil lucrarea baptistă din întreaga țară. Lucrarea este întitulată „Amintește-ți tot drumul” (Помни весь путь) și a fost scrisă de Oleg Turlac.
La îndemnul domnului Anatol Petrencu care mi-a fost profesor la facultatea de Istorie și înțelegând cât de importantă este o astfel de lucrare pentru activitatea Bisericii Baptiste din Moldova în prezent, am început să lucrez la scrierea unei istorii a baptiștilor din Basarabia în perioada interbelică.
Până în prezent a reușit să găsesc materiale prețioase la arhiva de stat, câteva numere ale revistei „Svetlinik” din perioada 1933 – 1937 și, cred că, am adunat toate lucrările scrise în România, Rusia și Ucraina în care se face referință la baptiștii din țara noastră. Cu ajutorul lui Dumnezeu am făcut mai multe vizite prin cele mai vechi biserici din țară și am adunat mărturii.
Prin intemedicul acestui articol vin să fac un apel la toți cititorii: ajutați-mă să găsesc documente despre istoria baptiștilor din Basarabia dinainte de al II-lea război mondial. Dacă aveți sau cunoașteți reviste, poze, mărturii, cărți care au fost publicate atunci și orice alte documente, vă rog ajutați-mă să fac rost de ele sau cel puțin să pot face o copie scanată a lor. Mă puteți contacta la email sau la telefonul 069966779. Dumnezeu să vă binecuvânteze.