Abuzul în familie

Am primit un mesaj de la o doamnă foarte îndurerată. Are un soț iresponsabil și dorește să primească o soluție din Cuvântul lui Dumnezeu, ca să știe cum să procedeze în situația ei. Iată ce spune:

Sunt întoarsă la Domnul Isus de 10 ani, însă soțul nu este creștin. El bea aproape zilnic, vorbește foarte urât, umblă cu alte femei. Am 4 copii, dintre care 2 sunt mici. Cel mai mare are și el probleme, a ajuns să se drogheze. Acum parcă s-a lăsat de aceasta, însă este foarte nervos. Nu mai știu cum să procedez în astfel de situații. Ce aș putea face?

Nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri

Știu că sunt foarte multe femei în situația aceasta disperată și este greu să le dai un sfat. Mie, ca și pastor îmi vine greu să îndrum astfel de persoane. Însă, iată ce spune Cuvântul lui Dumnezeu femeilor la 1 Petru capitolul 3:

“Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor,” (1Petru 3:1)

De obicei, bărbați ca aceștia, nu doar că nu-și îndeplinesc rolul de bărbat, de a îngriji și de a întreține familia, dar încă și trăiesc ca niște paraziți, pe capul soției și a copiilor lor. Ei nu fac nimic pentru binele familiei. Doar pricinuiesc suferințe. Sunt mulți astfel de bărbați.

Cum să procedeze biata femeie dacă el vine în fiecare zi beat? Dacă în fiecare zi vine așa, atunci el ori nu lucrează, ori tot ce câștigă cheltuie pentru băuturi alcoolice. Umblă cu alte femei. Soția spune că a găsit mesaje pe messenger cum el umblă cu alte femei. Cum să procedeze?

Dragă soră, eu vreau să vă încurajez să urmați Cuvântul Scripturii, chiar dacă este foarte greu. Mă rog Domnului să vă dea răbdare ca să puteți urma acest Cuvânt, astfel să-l puteți ajuta pe omul acesta. Ați mai spus că de 10 ani sunteți creștină și se pare că tot acest timp ați vrut să-l ajutați, dar nu se vede niciun rezultat.

Dacă ziceți că el umblă cu alte femei, atunci curvia, preacurvia este un motiv serios pentru divorț. Nu înseamnă că atunci când se întâmplă astfel de lucruri, oricine trebuie să se gândească la divorț. Însă, trebuie să clarificați lucrul acesta și dacă este așa, dacă vă separați, atunci trebuie să vă asumați greutățile pe care le veți avea. Eu vreau să vă încurajez cu Cuvântul din Scripturi care spune că:

“Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” (1 Corinteni 10:13)

Comportamentul, atitudinea soțului este o încercare. Promisiunea din Biblie, care spune că Dumnezeu nu îngăduie nicio încercare să fie peste puterile noastre, să vă mângâie inima. Dacă Domnul a îngăduit-o, înseamnă că aveți puterea să treceți prin ea și Dumnezeu a pregătit deja și mijlocul să ieșiți din ea, ca s-o puteți răbda.

Încercările din viața noastră lucrează răbdarea

Să priviți la Dumnezeu ca să vă dea înțelepciune. În epistola lui Iacov capitolul 1 scrie:

“Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare.” (Iacov 1:2-3)

Toate problemele și întristările pe care vi le face soțul lucrează răbdarea dumneavoastră. De aceea, mă rog ca Dumnezeu să vă dea credință, să credeți Cuvântul Lui care spune că nu a îngăduit nicio încercare care să fie peste puterile noastre.

Cereți înțelepciune de la Dumnezeu ca să știți cum să procedați

Tot la Iacov spune:

“Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc: pentru că cine se îndoieşte seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo.” (Iacov 1:5-6)

Știu că aveți nevoie de multă înțelepciune ca să știți cum să procedați cu omul acesta care s-a coborât atât de jos și trăiește o viață atât de nelegiuită și mă rog ca să vă dea Dumnezeu înțelepciune. Cereți de la Dumnezeu înțelepciune, ca să cunoașteți cum să procedați potrivit fiecărei situații. Trebuie doar să cereți cu credință, căci cine se îndoiește seamănă cu valul mării și nu trebuie să se aștepte să primească ceva de la Dumnezeu, căci este un om nehotărât și nestatornic în toate căile sale.

Faceți-vă o disciplină zilnică pentru a studia Scriptura

Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze și vă ajute să vă faceți disciplina de a studia zilnic Scriptura. Doar prin Cuvânt, Dumnezeu vă va da mângâierea pe care nu v-o poate oferi nici bărbatul, nici copiii. De aceea, cercetați Scripturile și cereți de la Dumnezeu înțelepciune. Studiați și cu copiii Scriptura și faceți-vă din aceasta o disciplină zilnică.

Vă recomand cursul pentru copii ”Vai, am dat de probleme”. Prin acest curs de studiu biblic, copiii vor descoperi ei însiși ceea ce Biblia, și în special cartea Iacov, spune despre modul în care copiii își pot rezolva problemele, și cum pot ei primi ajutor.

Faceți-vă această disciplină de a studia Biblia împreună cu copiii și Dumnezeu cu siguranță vă va binecuvânta familia. De asemenea, invitați-l și pe soț. Poate va dori și el să se alipească la studierea Scripturii.

Dumnezeu vă va da înțelepciune cum să vorbiți cu el și cum să vă purtați, cum să vă apropiați de el ca să puteți face față la toate provocările prin care treceți. Mă rog ca Dumnezeu să vă dea răbdare și înțelepciune dvs. și mântuire copiilor. Dumnezeu să-i dea mântuire și soțului dumneavoastră, ca s-o rupă cu păcatul, să se întoarcă din toată inima la Dumnezeu și să trăiască o viață sfântă.
Hristos să vă miluiască!

Vasile Filat
Transcriere și adaptare text: Maria Starașciuc

BISERICA BUNAVESTIREA DIN CHIȘINĂU
Str. Ciocârliei 2/8, Chișinău, Rep.Moldova
Servicii Divine:
Duminică, 14:00 – 16:00
Joi, 18:30 – 19:30 – ceasul de rugăciune
tel. +373 (68) 060601
https://www.facebook.com/bunavestire….

PENTRU MANUALE ȘI ÎNSCRIERE LA GRUPELE DE STUDIU BIBLIC ONLINE CONTACTAȚI LA:
info@precept.md
+373(69)966779

#moldovacrestina #pastorvasilefilat #abuz